Kaja Kallase uue poliitika asemel saime vana hea vihakõne

Kaja Kallas Foto: Scanpix

Lauri Laats, Mustamäe linnaosa vanem

Reformierakonna Brüsselis resideeruva esinaise nimelt ilmus eelmine nädal tuline artikkel (Kaja Kallas: kus paikneb Eesti sellel USA-Venemaa teljel, arvestades, et meie peaministri parteil on kehtiv koostööleping Ühtse Venemaaga?-Eesti Päevaleht), mis lajatab lagipähe USA-le, Euroopa Liidule ja muidugi mõista Keskerakonnale. Olenemata sellest, kas Kaja Kallas kirjutas artikli ise või vaid oma nime sellele alla, saime taas kinnitust, et tema lubadused uuenenud Reformierakonnast ei pea grammigi paika. Ja täpselt sama kindlad võime selles olla, et Reformierakonna parlamendivalimiste kampaanias läheb käiku teada-tuntud vene kaart ja kõik muu sellega kaasnev.

Kui kampaaniasõnumite tootmine ja nende sisukus on oravaparteilaste endi südametunnistuse küsimus, siis väga üllatav on lugeda, kuidas Euroopa Parlamendi saadik välispoliitilisi seisukohti kujundab. Esiteks ei pea ta kordagi vajalikuks mainida Euroopa Liitu, mille kõrges institutsioonis ise Eestit esindab. Teiseks tõmbab Kallas selge eraldusjoone USA ja teiste Eesti liitlaste vahele. Ilmselt üllatusid oma esinaise seisukohta lugedes ka reformierakondlased ise, sest USA on minu teada siiski Eesti liitlane.

USA ja Venemaa presidendi peatselt toimuv kohtumine tundub Kaja Kallast tõeliselt kohutav, sest miks muidu ta sedavõrd süngete mõtteavaldustega esineb. Samuti ei maksaks Kallasel Euroopa Liitu maha kanda ja sootuks ära unustada. Tõsi, Euroopa liidrid peavad pingutama ning ühtselt töötama, et maailmapoliitikas tulemusi saavutada. Hiljutine otsus USA-le vastutariifide kehtestamisest näitab, et vajadusel saadakse sellega hakkama. Kindlasti ei tasu sellest ka suurt suhete halvenemist otsida, sest kaubandustariifid on maailmamajanduses ikka olnud oma positsioonide tugevdamise vahendiks. Ei pööra nende pärast demokraatlik USA selga demokraatlikule Euroopale ega vastupidi.

„Teab loodus vaid, teab isamaa,meil meeldib kõike vihata.“

Kaja Kallase saamine Reformierakonna juhiks rõõmustas paljusid inimesi, erakonna reiting hakkas kasvama ning tekkis ootus, et opositsiooni langenud partei suudab taas oma väärtuste juurde tagasi pöörduda. Oli tõesti lootus, et vihakõne unustatakse valimiskampaanias ning asutakse tegema argumenteeritud ning päriselt Eestit edasi viivaid tegusid. Kahjuks on see läinud täpselt vastupidi. Reformierakond liigub hoogsalt samasse tantsurütmi EKRE-ga, kus samuti end tagasi ei hoita kui on vaja kellegi pead veerema panna.

Miks see aga nii on? Tõenäoliselt pole Reformierakonnas siiani suutnud ühtset juhtmeeskonda moodustada ning kõikide aega ja tõsist tööd nõudvate strateegiate abil valitakse ikka vana hea vastandumise loosung. Muidugi teeb oravaid murelikuks ka Eesti200 liikumine, mis asub järgmisel kevadel innukalt võitlema esmajoones just nende valijate häälte ärakorjamise nimel. Kui Eesti200 suudab jätkuvalt hoida soliidset joont ning Reformierakond läheb valimistele pelga vastandumisega, muutub nende parlamendifraktsioon 2019. aasta märtsikuus poole väiksemaks.

Soovitan Kaja Kallasel tutvuda värskelt avalikustatud uuringu tulemustega, mille kohaselt toetab 85% inimesi Keskerakonna ideed erakorralisest pensionitõusust 100 euro võrra. Eesti inimesed ootavad sisulisi arutelusid ning tasakaalukaid lahendusi just sellistele küsimustele nagu seda on tänane liiga väike pension. Valimiskampaania üles ehitamine vastandumisele ja vihkamisele ei ole tark tegu ning see pole sugugi aus valijate suhtes. Et aga lõbusama noodiga lõpetada, siis Kaja Kallase artiklit lugedes meenus kohe „Tujurikkujas“ maailma esmaettekande saanud „Ei ole üksi ükski maa“ versioon, milles kõlab kenasti: Teab loodus vaid, teab isamaa,meil meeldib kõike vihata.“

 

11 kommentaari
  1. Triin 6 aastat ago
    Reply

    Mis õigust on teil sm. keskerakondlane kasutada sõna “Isamaa!”. Teie erakond on muutnud meie kodu kutsumata külaliste (“vabastasid” ära, eks läinud siis pärast seda koju tagasi!) tallermaaks. Kui saime vene sõjaväest vabaks (mitte tsiviilkarnisonist) ja loodeti, et ehk enamus venelasi pöördub tagasi oma juurte juurde—siis ausalt öelda valitses üsnagi talutav olukord—-bussides-trammidest rääkisid venelased vaikselt, väga paljud alustasid eesti keele õppimist, mitte kusagilt ei kostnud, et eesti keelt pole mõtet õppida, sest see on surnud, mittevajalik keel, püüti eestlastega sõbralikult läbi saada. Savisaar oma võimunäljas purustas kõik, aga väga ruttu : “tasuta” puud ja kartulid —oi kuidas venelastele meeldib kõike tasuta saada, siis räige eestlaste vastane loosung “No Pazaran!”, siis Kõlvarti ja Toomi upitamine, PBK, s Eesti ja eestlaste räige mõnitamine ja põhjamine (samas mitte üks neist põhjajatest siit Putini kutsele koju tulla, pole järgnenud). Teenides oma käitumisega ära eestlaste põlguse (iidolist sai oma suure ego tõttu -paarija) pöördus tema võimunäljas hing okupantide poole ja algaski see, mis praegu siin valitseb—domineerib räuskav vene blatnoi keel, eestlane ei saa tööd kui vene keelt ei oska, iga okupant võib su silmnäo täis tatistada ja käratada “govorite po tselovetšeski!”, vene koolide olemasolu, see ju sünnitabki paralleelmaailma ja siis imestate, et enamus eestlastest teid ei vali, vaid põlgab, nii nagu ta põlgab ka neid vägisi külla tulijaid, kes ei märkagi minema minna, vaid on oma poriste kirsadega kutsumata sinu toidulaua taha roninud ja voodissegi ennast sättinud ja kesikud tõmbavad hoolitsevalt neile teki peale, jättes eestlased ilma hooleks. Olete oma rahvuskaaslaste pesuehtsad reeturid ja mitte üks võim seda “aurat” teilt enam ei võta, eks lehvitage oma “vabastajate” hordidega vene lippe ja kandke “Georgi linte” , sini-must-valget ärge vähemalt lörtsige, sest te olete selle eestlaste imekauni sümboli täis lasknud.

  2. Kaja 6 aastat ago
    Reply

    meeldib mulle samavähe kui Kadrigi, kuid tema märkus keskbande koostöö kohta Eestile vaenuliku bandega on täiesti naelapea pihta.

  3. Vaene Triin 6 aastat ago
    Reply

    2 kirjaviga Su vägagi emotsionaalses vihakõnes- “paarija” ja “karnison”. Maailmas on uued ohud ja väljakutsed. Rahune meie venelaste ja keskerakonna teemal maha, tee silmad lahti.

  4. Triin! 6 aastat ago
    Reply

    Miks sa solved ja valetad? Mõtle sellele, et kusagil on lõhnav auk ja mine oma jamaga sinna.

    • Vello 6 aastat ago

      Vanas versioonis oli keegi ˇMaali maaltˇ. Nüüd jätkab labasusi Triin.

  5. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Ma muidugi ei tea, kas Triin mäletab veel neid nn. laulva revolutsiooni sündmusi. Tahaks siiski meelde tuletada, et Vabadus ja Eesti riigi iseseisvuse taastamine toimus 20.aug 1991a. siis, kui valitsuse moodustas Keskerakond ja peaministriks oli Edgar Savisaar. Kõik me mäletame hästi, kui raskelt saadi nõutavad hääled kokku, kuidas praeguse Isamaa poisid irvitasid ja keeldusid hääletamast, kuidas Rüütel käis neid ära rääkimas, et nad ei asuks internatsidega ühisele platvormile. Savisaar tegi täpselt vastavalt ÜRO ja rahvusvahelistele nõuetele -kõigepealt oli kevadel referendum ja seejärel võttis parlament (tookord veel Ülemnõukogu) nõutava 2/3 häälteenamusega vastu riikliku Iseseisvuse, mida tunnistas ka ÜRO. Eesti Komitee poleks saanud mingit Iseseisvust välja kuulutada, sest see ei olnud riiklikult valitud instants. See oli nagu filatelistide klubi, seda ütlesid ka rahvusvahelised instantsid.

    • Maalike 6 aastat ago

      vassib ja vusseradb nagu peremees käsib. Eesti polnud kaotanud mingit iseseisvust, et seda oleks pidanud taastama. See oli olemas alates 1918.-st aastast peale. Seega ei toimunud 1991.a mingit iseseisvuse taastamist nagu meile juba 27 aastat püütakse kaela määrida.
      Küll oli vägivaldselt peatatud iseseisvus de facto ning 1991.a seda saadi jätkata.
      Ma vist ei pea siin vaeva nägema, et selgitada õiguliku ja de facto seisundi erinevust?

  6. Kaja Kallas on ju kehtetu sest ta kuulub erafirmade juhtkondadesse,tal on tuuleparkide A aktsiad.

  7. Kui Venemaa on paha siis tuleb sulgeda tanklad ja gaasitorud Eestimaa pinnal,ning kasutada vaid kohalikke kytuseid.
    Tsikli,auto,traktori paaki valada vett :
    http://m.stins.biz/auto/

  8. inimkonnale 6 aastat ago
    Reply

    Pange poliitikud miinimipalga eest tööle ja vaatake kui kiiresti asjad muutuma hakkavad!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.