Trumpi ja Putini partnerlus Helsingis

U.S.A President Donald Trump saab kingiks jalgpalli Venamaa Presidendilt Vladimir Putinilt peale nende kohtumist Helsinkis, 16. juuli 2018. REUTERS/Grigory Dukor/Scanpix

Aivar Jarne

16. juulil Helsingis kohtunud USA president Donald Trump ja Venemaa president Vladimir Putin tõdesid pärast kohtumist, et on vaenust üle saanud ning hakkavad rohkem suhtlema.

Trump ütles ühisel pressikonverentsil Putiniga, et kahe riigi suhted pole olnud kunagi halvemad kui praegu, kuid see muutus kohtumise järel. Trump lisas, et poliitiliselt pole midagi lihtsamat kui keelduda suhtlemast. Tema sõnul rahustaks see kriitikuid, meediat ja opositsiooni. Trump eelistab enda sõnul riskida.

Pressikonverentsil küsiti Trumpilt tema esmaspäevahommikuste postituste kohta, milles ta ütles, et USA rumalus on USA-Venemaa suhete madalseisu taga. „Ma arvan, et me kõik oleme süüdi. USA astub sammu edasi koos Venemaaga. Ma arvan, et meil on võimalus teha suuri asju,“ lisas ta.

Pressikonverentsil esimesena kõnelenud Putin rääkis, et tegi relvakontrolli jaoks karmid ettepanekud. „Tuumajõududena kanname me vastutust rahvusvahelise julgeoleku eest,“ ütles Putin. Tema sõnul peavad USA ja Venemaa tegema koostööd tuumarelvitustamise ja tuumarelvade leviku tõkestamise nimel ning vältima relvade paigutamist kosmosesse.

Trump puudutas kohtumisel Putiniga Venemaa väidetavat sekkumist USA presidendivalimistesse. Putin kinnitas, et Venemaa pole kunagi sekkunud välisriigi valimistesse ja ei kavatse seda ka teha. „Vene riik ei ole kunagi sekkunud ja ei sekku ka tulevikus välisriigi valimistesse,“ ütles Putin pressikonverentsil. Trump omalt poolt kinnitas Venemaa väidetavat sekkumist puudutavast uurimisest rääkides, et tema kampaaniameeskond ei teinud Venemaaga koostööd.

Trumpi ja Putini järgmine kokkusaamine leiab tõenäoliselt aset rahvusvaheliste kohtumiste raames. Seniks aga lubas Trump oma pojal mängida palliga, mille Putin talle lõppenud jalgpalli MM-i mälestuseks talle kinkis.

2 kommentaari
  1. Kuido Säde 6 aastat ago
    Reply

    „Vene riik ei ole kunagi sekkunud ja ei sekku ka tulevikus välisriigi valimistesse,“ ütles Putin pressikonverentsil. Trump omalt poolt kinnitas Venemaa väidetavat sekkumist puudutavast uurimisest rääkides, et tema kampaaniameeskond ei teinud Venemaaga koostööd”
    Tappa sõnumitooja!
    Kogu meie meedia tähelepanu , nii USA-s kui ka Eesti Vabariigis, on juhitud sõnumitoojale aga mitte sõnumile. Me ei tohi teada milliste sigadustega Hillary Clinton oli hakkama saanud. Ja mis maksid talle valimistel presidendikoha. Me tohime ainult seda teada, kes olid need pahad, kes sigadused avalikustas. Keegi ei ole veel tõestanud, et seda tegi Venemaa aga mitte keegi Snowden II NSA-st. NSA tegelastel olid kirjade lugemiseks loodud lausa spetsiaalsed programmid. Muide neid programme müüdi ka mustal turul ja osta võis neid kestahes.
    Ajaloos ei ole sugugi harvad juhud, kus halva sõnumi kohaletooja lihtsalt tapetakse

  2. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    USA ajalehed juba kirjutavad, et need häkkerid olid hoopis Hiinast. Tundub, et midagi hakkab maailmas muutuma. Juba kirjutatakse, et Skripalide mürgitaja oli olnud hoopis naine ja Novitšok olevat olnud lõhnaõli pudelis. Täna CNN-is näidati, et närvimürki otsiti hoopis avalikkes WC-des. Teadlased naeravad, et see närvigaas ei seisa üle 2 nädala, et lihtsalt laguneb ära. Aga Inglismaal juhtusid need 4. märtsil ja 4. juunil s.t. 4 kuud hiljem, kusjuures mürk olevat pärinenud samast pudelist. Välismaa lehed juba kirjutavad, et mingid suured summad olid sel ajal laekunud May jt. valitsusliikmete arvetele. Ei tea, ei tea…

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.