Peaminister Salzburgis: Eesti ja Austria soovivad tugevat ja konkurentsivõimelist ELi

Salzburg, Austria, 27. juuli 2018 – Peaminister Jüri Ratas arutas täna Salzburgis Austria kantsleri Sebastian Kurziga päevakajalisi ELi teemasid, sealhulgas uut eelarvekava, rännet, digitaalset ühisturgu ning koostööd Lääne-Balkani riikidega. Peaminister Ratas kutsus Austria liidukantsleri Kurzi Eestisse visiidile.

Peaminister Jüri Ratas andis kõrge hinnangu Eesti ja Austria koostööle Euroopa Liidu eesistumiskolmikus. „Ka meie riikide teineteise teadmine ja mõistmine on seeläbi tuntavalt kasvanud,“ sõnas Ratas.

Austria jätkab eesistujana digitaalse ühtse turu arendamisega, mis oli ka Eesti eesistumise üks olulisi prioriteete. „Euroopa Liidu konkurentsivõime tõstmise ja digimajanduse kasvu tagamiseks on vaja edasi liikuda digitaalse ühtse turu loomisega, kus nii Eesti kui Bulgaaria juba mitmeid kokkuleppeid sõlmisid. Toimiv digitaalne ühtne turg on aluseks ka Euroopa ettevõtete konkurentsivõimele maailmas,“ sõnas peaminister Ratas.

Austria Euroopa eesistumise ajal alustatakse intensiivset tööd ELi 2021-2027 eelarvekava läbirääkimistega. Ratase sõnul saab Eesti ka järgmisel eelarveperioodil Euroopa Liidult tunduvalt rohkem tagasi kui ise ühisesse eelarvesse maksab. „Oleme paljudes olulistes küsimustes Euroopa Komisjoniga ühel meelel ning arvestanud, et jõukamaks saades meie osakaal Euroopa liidu ühiskuuluvuspoliitika rahastuses peab vähenema. Samas leiame, et kuigi komisjon on osaliselt meie huvidega arvestanud ning langus tuleb eeldatust mõnevõrra sujuvam, on see siiski jätkuvalt liiga järsk. Põllumajanduse otsetoetuste taset liikmesriikide lõikes tuleb kiiremini ühtsustada, kõigil peavad Euroopa turgudel olema võrdsed konkurentsitingimused,“ sõnas peaminister Jüri Ratas.

Sarnaselt Eestile peab Austria ELi järgmises eelarvekavas oluliseks Euroopa ühendamise rahastut, millest toetatakse piiriüleseid transpordiprojekte. Sellest soovib Eesti rahastust Rail Balticu projektile ning Austriat toetatakse Brenneri raudteetunneli ehitamisel.

Rändest ja suurima surve all olevate liikmesriikide abistamisest kõneldes rõhutas peaminister Ratas kõikehõlmava lahenduse olulisust. „Austria eesistumise ajal on oluline liikuda edasi rändeküsimustele pikaajaliste lahenduste leidmisega ning leppida kokku ühised reeglid, mille alusel varjupaika saanud inimesed elama paigutada. Vajame ka tihedamat koostööd riikidega väljaspool Euroopa Liitu ning peame tulema tõhusamalt toime nende inimeste tagasisaatmisega, kellel ei ole õigust ELis kaitset saada. Väärtustame kõrgelt ELi riikide koostööd ja kiiret infovahetust välispiiri kindlustamisel,“ lausus Ratas.

Veel räägiti Lääne-Balkani riikide lõimumisest Euroopa Liiduga, mis on Austria eesistumise üks prioriteete. Peaminister Ratas kinnitas, et Eesti toetab jätkuvalt Euroopa Liidu avatud uste poliitikat riikidele, kes on selleks vajalikud tingimused täitnud. „Makedoonia* ja Albaania on teinud tublit kodutööd ning peavad reformidega jätkama, et järgmise aasta suvel saaks avada nende ühinemisläbirääkimised ELiga liitumiseks,“ sõnas Ratas. Samuti tuleb peaminister Ratase sõnul liikuda Kosovo kodanikele Euroopa Liidus reisimiseks viisavabaduse kehtestamisega. „Kosovo väärib tunnustust reformide eduka läbi viimise eest. Viisavaba reisimine Euroopa Liitu laiendaks ärivõimalusi ja tugevdaks inimeste vahelisi kontakte.“

Kesknädal.ee

2 kommentaari
  1. Mitte 6 aastat ago
    Reply

    Eesti, vaid ebaseaduslik peaminister Ratta Jurka soovib selle totra EL-i jätkumist. Mina kindlasti mitte.

  2. inimkonnale 6 aastat ago
    Reply

    Pange poliitikud miinimipalga eest tööle ja vaatake kui kiiresti asjad muutuma hakkavad!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.