Enn Eesmaa: Mälestus Mati Talvikust

Enn Eesmaa Facebooki lehelt

Õigus oli Tammsaarel, kui kirjutas, et inimese elu polegi midagi muud, kui mälestus ja mälestuse mälestus.

Mati Talvikut mäletatakse kindlasti veel kaua, teleringkondades seda rohkem. Talvik jääb Eesti Televisiooni ajalukku mitte pelgalt statistiliselt vaid sisuliselt, kui oluline tegija. Ta oli ja on üks väga vähestest, keda hinnati kõrgelt nii Nõukogude Eestis, kui nüüdki vabal maal. Ta autasude nimekiri on aukartustäratav.

Arvan, et selle peamiseks põhjuseks on professionaalsus, mitte konjunktuurne pugejalikkus, milles mõned on Talvikut süüdistanud. Rahvas ja vaatajad nägid ja näevad selgesti kellega tegu. Olla veenev ekraanil suures plaanis pole kerge, eriti ajal, mil tegijail tuli sageli osata öelda nii, et otsustajad veel ei taibanud, rahvas aga sai aru.

Mati Talviku saated kujundasid Eesti Televisiooni nägu ja mainet eriti aastatel, mil Valdo Panti ja Rein Karemäed ekraanil enam polnud, Urmas Oti tähelend aga polnud veel alanud. See periood vältas aga aastaid, keerulisi aastaid. Niipea, kui hakati välja selgitama vaatajate telelemmikuid, oli Mati alati tippude seas. See tunnustus oli aus ja vabatahtlik. Osaliselt seetõttu usaldasid ülemused Talvikut ja nii tuli tal mõnigi kord teha ka seda, mida Mati vabatahtlikult vast poleks teinud. Selliste episoodide hulka kuulus kindlasti ka Tammsaare pargis toimunu.

Ülemused saatsid sinna populaarse telemehe, keda rahvas teadis ja suuresti usaldas. Mati Talviku sealne esinemine ei kuulunud paraku ta paremate hulka, kui kommentaare uskuda. Küllap ta isegi kahetses hiljem öeldut.

Tean seda, et Mati polnud mingi nõukogude entusiast. Kui vähegi süveneda tema elulukku, ta isa saatusesse, raskustesse, mida Mati, tegelikult aga kõik toonased teletegijad pidid igapäev vaevaliselt ületama saavad kindlasti aru.

Mõttetu ja isegi pahatahtlik on toonaseid tegijaid võrrelda tänastega. Siis pidime täpselt teadma, mida ja kuidas öelda, et öeldu kõigepealt eetrisse ja alles seejärel vaatajaini jõuaks. Tänane totaalvabadus ja liberaalne süüdimatus on kindlasti paljude arvates lahe, kuid vaatajate hinge ja südamesse jäävad pigem need, kel oli ja on midagi olulist öelda ja kes oskavad seda veenvalt teha.

Neid teletegijaid on praegugi, kuid vähem, kui loota ja oodata võiks. Mati Talviku ja tema sadade saadete ning paljude telefilmideta oleks ETV ajalugu oluliselt lahjem. Oma keerulise, sageli dramaatilise aja, hiljemates saadetes aga Eesti riigi ja rahva ajaloo tutvustamine ja mõtestamine säilitab meile sõnas ja pildis mõndagi, mis on juba ununud või varjutatud legendidega, mis sageli paika ei pea.

Ka Mati Talvikust on ringi liikunud legende. Loomulikult, ta oli ju hinnaalanduseta telelegend.

Kesknädal.ee

2 kommentaari
  1. Talvik 6 aastat ago
    Reply

    oli ehe näide, kuidas üks rahvavaenulik väljaastumine määrib senitehtu igaveseks. Sellest pole õppinud ka tänased pugejatest politikaanid.

  2. herwepark 6 aastat ago
    Reply

    Hirvepark ja selle ajalooline tagajärg.
    Aga mida parteibüroo liikmest veel tahta?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.