Kas Eesti on valmis energiarevolutsiooniks?

KUIDO SÄDE, vaatleja

XXI sajand on alanud ja jätkub inimeste hirmutamine kliima soojenemisega. Ookeanide veetase tõuseb, tulevad tugevad tuuled, tormid ja palju-palju veel koledamat. Kurja juur pidavat olema atmosfääri paisatav CO2, mis tekitab kasvuhoone-efekti.

Loomulikult tekitabki, aga kas ikka sellest piisab? On rida teadlasi, kes ei usu kliima soojenemisse. Kellel on õigus, see pole teada. Mõlemat seisukohta kaitsevad autoriteedid. Kindlasti on aga tegemist väga suure äriga. Välja on kujundatud isegi CO2 turg. Nafta ja gaasi poolest rikkad riigid on alati olnud sõdade sihtmärkideks, ning seda ka lähitulevikus. Aga kas nafta- ja gaasivarude ammendumiseni?

Tänases kliima soojenemises pole midagi uut.

Graafikult on näha, et tegelikult on viimased 10 000 aastat olnud hoopis soojemad ja et praegu elame alles väikese jääaja lõpul. Elasime eelmised soojaperioodid üle, elame ka tulevased! Eriti hästi elati neil perioodidel, kui kliima parajasti soojenes. Õhuniiskust ja sademeid tuli juurde, koos sellega lisandus haritavat ja elamiskõlbulikku maad. Kliima jahenemine seevastu oli katastroof. Ajaloos mäletatakse seda pronksiaja kollapsina (ajavahemikul 1206–1150 eKr alanud Lähis-Ida ja idapoolsete Vahemeremaade varajasse rauaaega ülemineku algus – Toim.) ja Rooma impeeriumi kokkuvarisemisena.

Kivisöelademetesse on talletatud koletu hulk süsinikku, mis oli kunagi atmosfääris süsihappegaasina. Siit riivatu küsimus: “Miks on tänapäeval atmosfääris CO2 nii vähe?”

Kuid jutt tuleb rahast, päikese- ja tuuleenergiast, aga mitte CO2 ärist ja kliima soojenemisest. Jutt tuleb energiarevolutsioonist, mille põhjustab päikese- ja tuuleenergia hinna järsk alanemine.

Viimastel aastatel  on drastiliselt langenud päikesepaneelide hind ja tõusnud nende efektiivsus, mis ületab juba 20%. Erinevad allikad räägivad isegi enam kui 30-protsendisest päikesepaneelide hinna langusest aastas ja lähiajal ei tohiks see hinnalangus veel peatuda. Indias on juba täna paneelide hinnaks 70–80 eurot standardse 300 W paneeli kohta. Kui siia lisada inverterite hinna langus, muutub päikeseenergia lähiajal odavaimaks energialiigiks, mis tõrjub turult välja kivisöe ja põlevkivi baasil elektrienergia tootjad. Ja seda mitte CO2 atmosfääri paiskamise vähendamiseks, vaid just elektrienergia omahinna tõttu.

Jutt on siiski ainult kättesaadava elektri hinnast. Meie igapäevasest elektriarvest moodustavad ligi 2/3 võrgutasud ja maksud. Üleminek päikeseenergiale muutub plahvatuslikuks, sest paneelide kättesaadavus ei ole piiratud. Nende tootmise võib püsti panna kus tahes ja lühikese ajaga. Piisab, kui investeeringuks on raha.

Samasugune hinnalangus on juba toimunud ja toimub tuuleenergia tootmisel. Soomel olla tulevikus võimalik toota kogu vajaminev energia vaid tuulest!

Kuigi üle Eesti voogab tuuleenergiat piisavalt, on selle kasutuselevõtuga ikka nagu vanas rahvatarkuses “Kunas on sigadel maa külmunud, kunas kärss kärnas…”. Mõnda kangesti häirib, kui tuugen silmapiiril töötab; mõne arvates võib see segada varblasi…

Kõige absurdsema seisukoha tuugenite paigaldamise takistamiseks on Eestis võtnud Kaitseministeerium. Enam ei pidavat nägema Vene lennukeid! Ja kui ei näegi, mis siis? Rahuajal polegi mõtet neid hiilida, kui aga asi läheb kuumaks, võetakse radarid esimese 10 minutiga maha, ja ikka ei näe midagi! Radareid, mis ei suuda isegi tuugenite taha näha, on imelihtne pimestada. Ja lõpuks, ärevatel aegadel on võimalik tuugenid lihtsalt seisma panna, aga selle võimalusega Kaitseministeerium ei arvesta! Arusaadavatel põhjustel me tuuleenergia tootmiseks sobivat ala ümber paigutada ei suuda. Ent äkki oleks võimalik radarid teise kohta paigutada? Aga ei! Ei tohi ehitada, ja kogu lugu! Las tuul (raha!) lendab tuulde!

Nii päikese- kui ka tuuleenergia kipuvad võrgusagedust kõigutama. Kunas on päike pilve taga ja tuulel on kombeks puhuda iiliti… Seni on Eesti võrgusagedust edukalt hoidnud Venemaa hüdroelektrijaamad. Õnnetuseks on meie poliitikud aga võtnud pähe meie võrgud energiaalase julgeoleku kaalutlusel Venemaast lahti ühendada ja võrgusageduse hoidmiseks ehitada kõrgepingeliinid Lääne-Euroopasse, pannes magama sadu miljoneid eurosid maksumaksja raha. (Meie õnneks pole Poola sellest ideest erilises vaimustuses.)

Loomulikult vajab Eesti ühendust Lääne-Euroopaga, aga seda mitte võrgusageduse stabiliseerimiseks, vaid osalemiseks Euroopa energiaturul.

Võrgusageduse hoidmiseks pakub energiarevolutsioon hoopis mõistlikuma lahenduse, mis ei vajagi lahtiühendamist Venemaast. Venemaaga tuleb Soome eeskujul arendada hoopis kasulikku elektrikaubandust! Kasutusele võetakse akupargid. Momendil teada olevalt on neist suurima mahutavus  50,06 MWh. Kui senini piiras akuparkide kasutuselevõttu hind, siis ka see probleem hakkab lahenema. Kui 2016. aastal oli autode liitium-ioonakude kWh hinnaks 350–520 €, siis 2019. aastaks langeb nende hind juba alla 170 €/kWh. Statsionaarsetele akudele kehtib samasugune hinnalangus. Kindlasti ei ole 170  €/kWh piiriks.

Liitiumivarud maailmas on ammendamatud. Jääb ära pikkade kulukate kõrgepingeliinide ehitamine ja võrgusagedus hoitakse paigas juba kohapeal – seal, kus häired tekivad. Aku reageerimine osutub palju kiiremaks ja täpsemaks, kui on võimalik saavutada mis tahes muu tehnoloogiaga.

Mis saab meist talvel tuulevaiksel ööl?

Hinda läheb seni odavaimaks peetud hüdroenergia. Öine elekter muutub, vastupidiselt praegusele, kallimaks kui päevane. Energiasõltumatuse säilitamiseks peab Eesti ka edaspidi säilitama võimaluse midagi ajada elektrijaamade ahju. Olgu see siis põlevkiviõli, gaas, biomass või miski muu. Aga mitte enam põlevkivi.

Euroopa pilgud on pööratud Sahara kõrbe lõpututele päikeselistele tasandikele. Kaugevõitu? Ei ole! Päikeselisest Tuneesiast Saksamaale on kõigest 3000 km. Hiina laseb käiku 6000 km pikkuse alalisvooluliini selleks, et hõredalt asustatud Lääne-Hiina piirkondadest tuua päikese- ja tuuleelekter Pekingi ümbrusse. Küll aga pakub Hiina liini ehitamiseks Saharast Euroopasse ka oma abi, kui seda palutakse. Äri on äri!

Eesti tarbijatel on juba lähiaastatel võimalik ise toota või osta turule paisatavat odavat päikese- ja tuuleenergiat. Ja jätta ostmata kallim ja saastavam põlevkivielekter. Money talks! Energiaturg on teatavasti vaba!

IKEA kliendid Poolas paigaldavad elamule keskmiselt 18 päikesepaneeli, mille koguvõimsus kuni 5 kW. Valitud paigaldiste keskmine hind  on 24 000 Poola zlotti (5577 eurot). IKEA pakub “võtmed kätte”-lahendust.

Kasutatud  on veebilehtede ” pv Europe Newsletter” ja “pv Magazine” materjale.

29 kommentaari
  1. Pole 6 aastat ago
    Reply

    nõus väitega, et me peame ka tulevikus olema Venemaa neegrid ning temast sõltuma. Venemaa on meie AINUKE vaenlane ning meie vallutamisest ei loobu ta kunagi. Pole oluline, et ta ei ründa meid aastal 2018 või 2028, kuid soodsal hetkel ründab ta kindlasti. Tuletagem meelde 1930ndaid kui valitses ükskõiksus kõige vastu ning lepinguid sõlmiti vaid sampuseklaaside kõlina tarbeks.
    Seega peame Venemaast kui peremehest lahti saama niikuinii. Mis tahes kaubavahetuski ei tohiks ületada 5%, siis ei saaks Venemaa meie elukorraldust ka tuntavalt nõrgestada. Alustagem või sellest, mida me teeks kui me alustaks nullist? Siis me ju vaenlasele ei loodaks. Järelikult tuleb ennast ülal pidada ise ja võimalusel koos nendega, kes meid ei ähvarda.
    Eelpooltoodu ei tähenda aga seda, et Venemaa ei suudaks meid rünnates meie elektrivarustust tuksi keerata. Vabalt suudab ja see tema esmaeesmärgiks ongi. Kuna Venemaa ründab Eestit vastu talve (sest kasvav talv on alles ees ootamas!) ja vastu nädalavahetust öösel kella 2-3 paiku, siis oleme elektri puudusest vägagi halvatud. Eriti linnades, kus on üldine elektrivarustatus. Nii et toad on külmad ja üha pikenev pime ja külm aeg sunnib meid varsti laulma, et anname parem alla, kaua me kannatame. Ja tõmbabki Kersti Kadriorus ja pedesots Nestor Toompeal valge lipu üles. Nii et Venemaa suudab Eesti vallutada väga kergelt. Me oleme kanged ainult praegu, kui väljas soe ja külmkapp täis. Kui aga saabuks 1918.a olud, siis oleksime isegi lumehelbekestest mannetumad.
    Kuid majanduslikus mõttes peaksime ikkagi ise ennast ülal pidama, tulevasest Venemaa kallaletungist, nende koostööleplastest ja 5. kolonnist hoolimata.

  2. to Pole 6 aastat ago
    Reply

    Oh, meil on veel palju vaenlasi, kaudseid. Mõned nii suured, et putukas ei näegi teda – ei hooma.
    Suudab muidugi tuksi keerata. Aga MILLEKS. Armetu maatüki pärast, kus kari näljaseid, palja tagumikuga (pampersite saamine hooldusasutuses kontrolli a.ll) penskareid. Vaat need 80.-eurosed ja 300 W maksvaad, päikesepaneelid soojuspumbad , neidki osta ei jaksa penskar.Miks Euroopa keelas ära odavad hiina paneelid?
    Maailim on MUUTUNUD. Saa sellest ükskord ometi aru! Ääreala, kus sõjategevus, KUI seda ei viitsita ära hoida, toimuma hakkab. Ainult et ilmselt suurt midagi ei toimugi, sest kaklemine algab TEISEL POOL MAAKERA. Saa sest ükskord ometi aru. Nööpnõelapea.
    TUULIKUD ON SAATANAST!

  3. Olen 6 aastat ago
    Reply

    kogu aeg rääkinud, et jutud mingist ilmastiku soojenemisest või jahenemisest mõne tossava korstna tõttu on puhas teaduslik möla. Seda on vaja vaid teadlastele endile, et rahva raha kantida.
    Asja iva seisab taevakehade isekorralduses. Meie oleme isehävimisest kaugel, ehk mitme või isegi mitmekümne miljoni aasta kaugusel. Pean silmas elu, mitte Maad kui taevakeha. Maa kaugeneb Päikesest, tiirlemisaeg suureneb, Päikese mõju väheneb. Samas on meil ka tulekolle Maa südames. Millegi kuumenedes aga tekivad gaasid ja aurud, mis kinnises kehas tahavad välja pääseda. Kuna Maa on juba jahenenud kunagisest tulekerast mõnekümne kildise paksusega koorega ning see koorestumine kasvab ka edaspidi, siis kahaneb ka sisemine soojus. Tähendab see seda, et väljapääsevaid gaase tekib tulevikus vähem ning ühtlasi ka maavärinaid ja tulepurskeid. Paljud tänagi tegutsevad tulemäed surevad välja nagu juba mõned seda on teinud.
    Praegu pääsebki liigne gaas Maa keskmest välja just vanade ajutiselt kinnivarisenud avade kaudu. Loomulikult tekitab see ümbruses ka soojenemist ning see soojus vajub mööda pinda laiali ka mujale üle ilma. Kuid see pole korrapärasne, seepärast ka keskmine soojus kõigub. Teha aga iga 0,1°-se erinevuse pärast üleilmset lärmi, on täielik EBAteadus. Tegelikult jahtub Maa maha ja elu sureb välja kindla korra järgi. Meie ei saa siin mitte midagi teha. Kuid see toimub nii kauges tulevikus, et tuhanded rattad ja savisaared saavad veel inimesi lollitada et vähe pole.

  4. 1)Jutt sagedusest ei pea paikka. Selle tarbeks on inverterid,converterid jms.
    2) Eesti siseministeeriumi andmeil Eesti tarbeks piisab m6nest tuulepargist.
    3) Kuna tuul puhub tasuta siis peale tasuvusaega saab elektrit tasuta.

  5. Tuulik 6 aastat ago
    Reply

    Tuul puhub tasuta, aga tuulikute poolrt tekitatud tervisehäired on tasulised . Haigekassale.
    MIKS ei räägita, VAIKITAKSE TUULIKUTE KAHJULIKUST MÕJUST !
    Miks on nii, et OMAVALITSUS või RIIK VÕI FIRMA VÕIVAD ja TOHIVAD IGA KELL PAIGALDADA TERVISEKAHJULIKKE SEADMEID (nõukaaal tõmmati kõrgepingeliinid ja keskpinge, üle majade või saja m. kaugusele. trafod ja trafoväljad aia taha , kes tegid – “OMAD” tegid) nüüd võib kerkida aia taha tuulik, mõni loll paneb pisikese katusele, rääkimata mastidest, aga no see oma asi, makstakse ju taluvustasu. Telef. kui kleebit kõrva kõlge KEEDAB tasapisi AJUD ära. Ja mida siis räägitakse – kuule võta piimapudel seal kõlmiku keskmise riiuli nurgas !

    • Mismoodi 6 aastat ago

      tuulik tervisele hakkab? Kus on uuringud ja kiirelt surnud?
      Saaremaal on majad samuti 100m kaugusel, pole mingit sädet näha ega kuulda. Ja mis müra? Tartus Raadi lennuvälja ääres majas oli isegi raadiot viimaseni keerates seda raske kuulda. Või raudteejaamades. Või üldse linnas tänavate ääres. Tehke aken lahti, kuulete sellist lärmi et vähe pole.
      Kui Lohusuus ehitati kõrgepingeliinid, siis tõesti tõmmati need majade juurest läbi. Särinat oli kuulda küll aga ei mingeid enneaegseid surmi, ikka surdi 70-100 aastaselt. Minge käige Ülejõe külas, saate täpsemalt teada. Inimesed mõtlevad ise igasugu jama välja ja siis teised kannatagu.

  6. to Mismoodi 6 aastat ago
    Reply

    Sa gravitatsiooni ikka tunned ? Vaidlustad ehk sellegi mõju.
    @mail.ee
    On uuringud, võta vaevaks otsida. Arenda ennast.
    Tuulikute puhul on peale pideva müra, ms psüühikale hävitavalt mõjub, eriti ohtlik infraheli -kuuldamatu.
    See võib päris segaseks. teha. Ookeanis, eriti teatud kohtades, ilmub infraheli sagedamini. ellest ka nn. Bermuuda kolmnurgad , Lendavad Hollandlased jms. inimtühjad laevad.Arvatakse, et heli ajal läks meeskond segaseks ja hüppas üle parda jms. Ilmub ka enne maavärinaid ja sellele loomad reageerivad, märatsevad, põgenevad, kutsuvad pererahvast kaasa. Tuulikutest kilomeetrite kaugusel on täheldatud haigustena – vererõhutõusu, südamehäireid, psüühikahäireid, depressoone, suitsiidi jm. Loomad saavad oma kodudest muidugi
    välja peletatud oma elualadelt. Rääkimata lindude hakklihast – nagu seda veel pilvelõhkujate, majakate ja tavaliste akendegi puhul vähe oleks linnusurmi inimese isekuse tulemina.

    • Ajad 6 aastat ago

      paljud asjad segi ja teed mõnest kärbsest elevandi.
      Igasuguseid laineid ja helisid on meie ümber niigi, juba looduslikke. Võta või päikesekiired või raadiosaatjad.
      Olen ise mitu korda Bermuda kolmnurgas käinud, seniajani elus ja aju kombes. Ja ega teisedki üle parda hüpanud. Igasugused luulud aga mõeldakse välja, et ise teadlane olla ja teistest paremini kõike teada. Meenuta või Estonia hukku, kui just merevõhikutest ajakirjanikud hakkasid intriige punuma ja teevad seda seniajani.
      Kui kuskil tuulik müriseb, siis on see ehitusviga. Olen viibinud mitme tuuliku all, ei mingit erilist heli peale tekitatud tuule vihina.
      Linnud tavaliselt öösel ei lendagi. Ja kui ka lähenevad tiivikule, siis selle tiibadest tekkiv õhuvool sunnib linde eemale lendama.
      Midagi ei tõesta ka arvud vererõhutusust, südamehäiretest, neid esineb sageli palju rohkem seal, kus pole seniajani elektritki.
      Nii et loe neid luululugusid vähem ja ela rahulikult oma elu.

  7. u. 6 aastat ago
    Reply

    Venemaa võrgust tuleb juhtmed lahti ühendada, seset sealne elekter on sisseostmiseks liiga odav.

  8. to Ajad 6 aastat ago
    Reply

    Tahad jälle ELEVANDIST KÄRBSE teha.
    Bermuudas ei esine negat. mõju PIDEVALT, vaid HOOTI. Ega ma teagi, oletan, et see infraheli SEAL on.
    ABSOLUUTSELT KINDLAKS ON TEHTUD INFRAHELI KAHJULIK MÕJU INIMESTE KUI LOOMADE PSÜÜHIKALE.
    KINDEL ON KA TUULIKUTE INFRAHELI TEKITAMISE VÕIME. INFRAHELI POLE KUULDAV – MADALSAGEDUSLIK.
    Infraheli mõjub kohe ja kulmineerub aastatega, nagu pidev kuuldav müragi. Ettevõtja huvides pidevale mürale määratakse nn. “Lubatav taluvus” aga see on VALE SUHTUMINE, MÕJUB IKKAGI. Geneetiliselt oleme loodud LOODUSHÄÄLTE KUULMISEKS-TALUMISEKS, MITTE TEHISLIKE. v.a. mõned loodusl. harvaesinevad mõjud.,nagu seesama infraheli.
    Raadiosaatja ei ole looduslik. Raadiolained on erinevate sagedustega elektromagnetlained ja osa neist on selgelt tervisele kahjulikud. Mina näit. ei saa elada nn. raadiosegajate läheduses. Kui ka midagi avastatakse ei lase sel kasusaajad levida ja uringud summutatakse, ei rahastata. Päikesekiired on kahjulikud siis kui neid mõõdukalt ei tarbita, ennast ei kaitsta ja hea on seda teada.
    Linnud LENDAVAD KA ÖÖSITI. VÄIKESTE RÄNNETE (salkade kogumine, noorlindude väljaõppekohad jms) JA SUURTE RÄNNETE AJAL. Miks siis leitakse ka rändevälisel ajal tuulikute juurest surnud linde? Ju nad ei jõua
    ümber pöörata vms.
    Arvud VERERÕHUTÕUSUST ja SÜDAMEHÄIRETEST TULEB VÄGA TÕSISELT VÕTTA. Esineb seal kus pole elektritki. Esineb vähe. Väga vähe. Wabariigiaegsed elavad 90 a isegi rohkem, nõukaaegsed 83 (juba DDT ja MARGARIIN) Vabariigiaegsete, praegu sündivate elukese pikkuseks ennustatakse 76 a. MIKS?
    LEHMADE PIIMAAND VÄHENES TRAATIDE ALUSEL KARJAMAAL JA ESINES LEUKOOSI KORDADES ROHKEM, kuigi farmilehma eluiga 2-3 a…
    Sa ära siin PISENDA midagi, SUL ILMSELT OMAD KASUMIHUVID . KÕIK, KEL MINGI KASUM MÄNGUS TULEB PANNA ELAMA TUULIKUTE ,RAADIOSAATJATE, TRAATIDE ALLA.SEEB PEAB OLEMA SEADUSENÕUE.

    • Kui 6 aastat ago

      midagi koguneb aastatega, siis just sellist põhjendit ei saa tõsiselt võtta. Sest seda ei saa ei eraldi ega kasvavalt mõõta. Pealegi on inimesed erinevad. Kui paned 100 juhuslikult valitud inimest gaasikambrisse, siis on nad tõesti pärast surnud. Kui aga lased neile kas müra või annad sisse mingit imeraviks nimetatavat plöga, siis mõni ei tunne midagi, mõni ei saa magada, mõnel viskab närv üle, mõni läheb segi ja mõnel võib ka süda üles öelda. Kuid mingi ühise nimetaja alla sa neid ei saa panna.
      Väga lihtne on kuulutada, et näed, suri ära 102-aastaselt, aga oleks võinud veel elada paar nädalat. Millega sa seda aga tõestad?
      Kui üldse mingeid katseid teha, siis peavad katsealused olema võrdses seisus. Sööma ühesuguseid toiduaineid ja ühepalju ja ühel ajal. Tegema samu asju, lugema samu raamatuid, vahtima samu seebikaid jne. Ja kui siis täheldad millegi uue sissetoomisel inimeste andmeid mõõtes mingeid erinevusi ja need korrapäraselt korduvad, vaat siis saad juba midagi väita. Ka tõestada veel ei saa, sest kui paned kõik korraga samapalju viina jooma, siis nende organism võib erinevalt vastu võtta süsinikku, vesinikku ja hapnikku ning nende ühendeid. NSVL-i Gosti järgi oli viin keemiliselt selline: С2Н5ОН 40% + H2O 60%. 2 ja 5 on muidugi väiksed indeksid. 1 gramm on rasvu, Na, K. Kuid pole grammigi Ca, Mg, Fe, vitamiine A, B6, C, B12, valke, suhkrut, süsivesikuid, kolesteriini. Kujuta nüüd ette inimesi kui keemiliste elementide kogumikke. Kuna inimesed on ka koostiselt erinevad, toimuvad isikuti erinevad reaktsioonid ja ka tulemused võivad suuresti erineda. See selgitab ka seda, miks üka jääb pärast poolt pudelit kohe magama, teine hakkab mässama, kolmas niisama inisema ja südant puistama, neljas saab isegi deliiriumi.
      Nii et mingite üldiste ebamääraste sõnadega midagi ei tõesta. Ja vahel võivad tulemused olla tingitud hoopis muust mõjurist. Ja ei maksa veenmiseks rääkida, et keegi professor A4 rahakaardiga ütles.

  9. to Olen 6 aastat ago
    Reply

    Tossavad korstnad tekitavad kopsu-suu ja ninaVÄHKI. See on kindel! ja tõestatud.Ja muudki tekitavad.
    Ka PUIDUGA KÖETAV KORSTEN LASEB LENDUVAID NÕELJAID OSASID ÖHKU, MIS TEEVAD SAMA. NAD LENDUVAD ÜLE SOOME LAHE JA SOOMLASED ON MEILE PAHASED SELLE PÄRAST.
    HUVITAV, ET POLE OLNUD KELLELGI HUVI ,NÕUDEID EGA RAHA LEIUTADA FILTRID, TEHASE KUI KODUKORSTNATE OTSA ? Nõukaaal mingid filtrid vabrikutele nõuti ja ka pandi. Mis NATUKENEGI VÄHENDAKS KAHJULIKKU MÕJU. HAIGEKASSA ON SEE AINUS MAKSJA ja INIMESTE KANNATUSED.

    • Sa 6 aastat ago

      vist tahad öelda, et eramajade tossukorstnate elanikud surid 20-selt? Pean silmas ka neid 90- ja 100-aastaseid, kes veel tänagi maal pliiti ja ahju kütavad.
      Kuid nõus sellega, et suits kohe alla neelates mõjutab inimese siseorganeid keemiliselt kindlasti, ning mitte sugugi paremuse suunas. Kuid kui sa elad eemal, siis ka sellised juhutossutamised mõõdetavalt ei mõju.

  10. to Olen 6 aastat ago
    Reply

    Sellesama SAASTE KORSTENDEST /olgu köet millega tahes/ SÖÖVAD INIMESED JA LOOMAD KA SISSE nn. “PUHASTE” KODUSTE MARJADE, ÕUNTE, KÖÖGIVILJA (maa saastub) ja SEENTE, METSAMARJADEGA.
    SAADES MAO,SOOLTE, MAKSA jms. VÄHID. SAASTE LEVIB TUULTEGA. KA LENNUKID SAASTAVAD PALJU.
    Ühed elavad mugavalt, lendavad, saavad kasumeid, ostavad ökot toiduks – sest neil raha, teised taluvad ja haigestuvad.

    • Kõik 6 aastat ago

      õige. Ka mina elasin 3 aastat Kohtla-Järvel tuhamäe all. Kui sadas lund, oli kate lumivalge. 3-4 päeva pärast hall ja nädala pärast juba poolmust. Kui talvel lõid jala või labidaga hangest läbi, olid selgesti näha erineva paksusega tahmakihid, mis rääkisid ammendavalt, millal kui palju sadas ja kui pika aja tagant.
      Ja reostusi on meil muidki, nii linnade lähistel kui ka metsades. Ja tõesti sööme ka seal pesemeta seeni ja marju. Meil ei tulnud pähegi väikseid tahmatäppe maha pesta.
      Kuid tahan öelda, et teatud hulk muidu kahjulikuks peetavaid aineid arenevat organismi kas ei mõjuta üldse või mõjutab mõõdetamatult. Reostusel on kalduvus olla raskem ümbritsevast õhust, seega reostus ladestub maha ehk inimene jääb sellest tõesti hirmutavast kogusest ilma. Ega meiegi lastena tundideviisi muru lakkunud. Mõned lumepallid sai ära söödud ja purikad imetud, tunda pole see kuidagi andnud.
      Küll ei saa ma kindel olla, et karja haigusi põdevale vanurile ka pisike reostus ei mõju. Piiri ületades ehk tapabki. Kuid seda me tõestada ei suuda, et just see ja selles koguses. Me ei tea ju selle vanuri eluviisi ja -kohta, kui ta oli 5-ne, 25-ne ja 55-ne.

  11. !!! 6 aastat ago
    Reply

    Nõukaaa lõpus oli Eestis 5000 vähijuhtumit aastas, nüüd 8000.!!!
    Miks küll ???

    • Ikka 6 aastat ago

      sellepärast, et siis hingati suitsu sisse rohkem. Isegi paberosside levitamine oli riiklik ülesanne. Imelikult vaadati, seda, kes ei suitsetanud. Kui vaatate vanu nõukogude filme, siis näete kui enesestmõistetavalt pandi pläru hambu, täna sellises olukorras oleks see surmapatt.
      Kuid eks üks põhjus ole vist ka see, et siis polnud nii palju lumehelbekesi. Kui keska lõpetanud ei suuda isegi lõuga tõmmata, siis on karta, et varsti ei suuda nad ka pudelit tõsta.

  12. e l e k t r i t s a a b t a s u t a . b l o g s p o t. c o m 6 aastat ago
    Reply

    Eestile annab tiivad :

    1)Tasuta elekter : elektritsa abtasuta.blogspot.c om
    2) Tasuta arstiabi :
    Janika Veski pakutava imeravimi MMS-i olemuseks tegelikult on ravi aluselise vee ja aluseliste toitainete abil,kohalike metsaandide abil.
    3) Majade ehitamine ilma pangalaenuta talgute abil :
    ww w.juured.ee
    ww w.savimaja.ee
    4) Transport poolmuidu :
    ht tp://m.stins.biz/auto/
    5) Tasuta toasoojus : h ttp://m.stins.biz/auto/

    6) Eesti oma raha ,vaata otsingust Eesti Veksel ja Seto Kroon.
    7) Maa harimine ilma raskete traktoriteta sest need tapavad toidu kvaliteedi ja inimeste tervise. Nende asemel kasutada elektrilisi vintse,Lembit Merila elektritraktorit,roboteid a la http://www.farmbot.io
    8) Erapangad tuleb sulgeda ja moodustada riigipank. Riigipanka tuleb valida inimesi valimiste abil.
    Rahaloome peab kuuluma rahvale aga mitte anonyymsetele isikutele.
    Praegu on rahaloome kuritegelik sest pankadel pole rahale tagatist.
    Kuna Eesti Pank esindab Euroopa Keskpanga huve siis ta tuleb likvideerida.
    Tuleb annulleerida isikud kes erastasid vabaduse ja rahalaenamise.
    Rahvas peab saama otsustada raha laenamist ja loomist.

  13. e l e k t r i t s a a b t a s u t a . b l o g s p o t. c o m 6 aastat ago
    Reply

    Kuidas saab elektrit tasuta ?
    Peale tasuvusaega päikesepaneelid ja tuulikud annavad elektrit ja kütet tasuta.

    Tasuvusaja mõiste:
    Tasuvusaeg on periood, mis näitab, kui kaua läheb aega projekti esialgsete kulude tagasisaamiseni.

    Kuna tuul puhub tasuta ja päikene paistab tasuta,ning tuulikutel ja päikesepaneelidel pole hoolduskulusid(tuulikute vanematel mudelitel on hoolduskulud minimaalsed,uutel pole) siis:
    Peale tasuvusaega päikesepaneelid ja tuulikud annavad elektrit ja kütet tasuta.

    Mida enam tõstetakse fossiilsete kütuste ja müüdava elektri hinda seda rutem tasuvad ära päikesepaneelid ja väiketuulikud,ning elektriautod jpt. taastuvenergia allikate ekspluateerimise seadmed.

    ht tp: / / ww2.eas.ee/vfs/4748/inseneeria_3_2008.pdf
    Strandberg ütles:
    Kui 130 m2 suuruse hoone energiakulu
    on 300 kWh/m2 aastas, vajab see võimsust
    10 kW (kilovatti); sama suure energiat
    säästva hoone puhul on sama näitaja aga
    vaid 1 kW!

    Kui ühe
    hoone või korteri maksimaalne energiatarbevoog
    oleks 1–2 kW, kerkib paratamatult
    küsimus, kas selle katmiseks on vaja kindlasti
    liituda suure energiavõrguga või tsentraliseeritud
    energiatootmissüsteemiga. Minu
    seisukoht on, et tuleviku talumaja võiks olla
    oma energiavarustuses maksimaalselt autonoomne.
    Selleks on piisavalt energiavooge,
    kasvõi päikest-tuult.

    Plussenergia maja
    Plussenergia maja tähendab, et maja toodab rohkem energiat, kui hoone kasutamise käigus kulub, ning energia ülejäägi võib hoone omanik energiavõrku tagasi müüa.
    Eesti oludes eeldaks sellise uudse mõtteviisi realiseerimine seadusandluse muudatust, mis võimaldaks kodu ja väiketarbijatel toodetud elektri ülejääki energiavõrku tagasi müüa.

    Mina ütlen:
    Selleks,et mitte maksta kodukulusid tuleb hoone energiatarbevoog viia 1-2 kilovatile,selleks on mitmeid variante,proovigem erinevaid sest kes teab milliseid ehitusmaterjale te leiate prahikastist,eluaseme energiatarbevoo viimiseks 1-2 kilovatile pole tarvis neid k6iki variante :
    1) Esmalt oleks tore kui saaksite soojustada hoone seinad p6huga.
    2)ise ehitada tuulikute ja erinevate päikesepaneelide hübriidid s.o. ehitad õllepurkidest päikesepaneeli mis kütab õhku,
    3) ehitad päikesepaneeli mis kütab vett,
    4)ehitad tuuliku mis kütab vett aga elektrit ei tarvita,
    5)ehitad tuuliku mis pumpab vett aga elektrit ei tarvita,
    6)ehitad katusele asetatava väiketuuliku(etem on kui ehitada mitu tuulikut mida omavahel yhendada paralleelselt) mis toodab elektrit ja
    7)päikesepaneeli mis toodab elektrit.
    8)Lisaks sellele tuleks ise ehitada biogaasi ja biosoojuse,maasoojuspumbad jpms värgid-tuleb viia elektri tarbimine nulli lähedaseks:

  14. Kas 6 aastat ago
    Reply

    Harry oli su varjunimi?

  15. to Ikka 6 aastat ago
    Reply

    Ma ei räägi kopsuvähist ! Räägin kõikidest juhtumitest kokku, mis on tõusnud ligi kolmandiku.
    Mitte ainult sigaretist ei ule suitsu, vaid igast korstnast, suurest või väikesest, ja ahi ajab suitsu sisse, sst pensionär ei suuda seda asendada uuega ! Filtreid pole.
    ÄRIKATELE ei lähe kunagi korda MUU PEALE RAHA.
    Sõja ajal ja pärastki laadisid vangid asbesti ja kaevandasid.70 a tagasi. Surid 2-3 kuuga kopsuvähki.
    Uuriti. Saadi teada. Muidu tapab asbesti hingamine (natukene) 5-30 a pärast. Eterniiti toodeti sellega siiani. Kuidas vanu katuseid praegu maha võetakse? Elanikud hingavad võrdselt ehitajaga sisse. Lisaks katab tolm maapinna ja loomad kui inimesed saavad selle nahale – vähk. USA-s, kuigi OLI TEADA ASBESTI MÕJU toodeti veel 7o kümnendatel magamistoa garnituure ja vooditekke asbestiriidest – vähem põlevad – oli reklaam. Ei sõnagi asbestist. Mölakas pottsepp segab plätserdab praegugi või loll omanik ahjuümbruse sellega.
    TALK (üks MG sooli – tekitab tugevalt vähki limaskestadele, nahale-mõjuaega ma ei tea) on sees närimiskummides, ravimites, vitamiinides osades täiteainena, osas tablettides täiteainena, puudrites, beebipuudrites. Alumiinium – Alzheimeri tekitaja esineb siiani osadel pannidel, näit tiksuva ahjukese pannil.
    LED ekraanid tekitavad silma kollatähni irdumist – teeb pimedaks.
    Mobla kui rääkida pikka aega keedab kõrva kaudu ajud -nagu mikrolaineahi.
    Kõik mõjud koonduvad. Inimene ega loomad ei oma nende mõjude eest kaitsvaid geene.
    ÄRIKAD EI RÄÄGI SELLEST EGA LUBA RÄÄKIDA. Nii on ka KIIRGUSTEGA, HELIDEGA, ELEKTROMAGNETVÄLJADEGA, KUULDAVA JA KUULDAMATU MÜRAGA, TIGEDATE JA LOLLIDE INIMESTEGA, KES ELUKESKKODA SAASTAVAD JA NÄRVIDELE KÄIVAD, KÜ, nn. KOGUKONNALIIDRID jms.Kõiksugu LÕUAPOOLIKUD. TEISI HALVUSTAVAD, JALGE ALLA TALLAVAD KIIBITSEJAD. jms. MAJAKOMITEED, KOJAMEHED, JUNNILUGEJAD, LOOMAVIHKAJAD, MÜRGITAJAD, VANURIVIHA PÕDEJAD, IHNSAD POLIITIKUD TEISTE ARVELT jne.jne.

  16. jatk 6 aastat ago
    Reply

    Kas arvate, ett UURINGUID EI TEHTUD ? TEHTI !!! TEATI AGA TOODETI IKKA. IGA PARTII TOODANGUT LÄBIB LABORILOOMADEL KATSED ! VAJA POLEKS, AGA NII SAAVAD LABORID TÖÖD EGA TEKITA PAHANDUSI TOOTJALE. SEE ON TOOTJA ALTKÄEMAKS LABORILE. KORRUPTSIOON KARJUB NÄKKU TERVES ILMAS!
    SAJAD MILJARDID LABORILOOMAD SUREVAD PIINADES TÄIESTI MÕTTETULT, AINETE MÕJU ON AMMUGI TEADA. ALLES HILJUTI, TÄNU EURONÕUETELE SUNNITI TOOTJAID PAKENDILE MÄRKIMA KOOSTISAINED.
    SEE VÕIB KA KADUDA EUROLIIDUST LAHKUDES:::
    INIMESED ON JUBA NII ALLAKÄINUD, ET MA EI NÄE PÕHJUST NENDE SÄILIMISEKS. Hoidku veel Marsile tahavad igima minna.

    • Pakendile 6 aastat ago

      märgitud koostisest on mind seni huvitanud vaid märkus DIEET. Seda rämpsu ma kindlasti ei osta. Ja seda ma pean enne ostu kindlasti teadma.

  17. to Kõik 6 aastat ago
    Reply

    Sa ei pea muru lakkuma lapsena ega hiljem. Sa sööd sellesama maa peal kasvatet TOITU! Jood maa seest vett või järvest. Hingad seda õhku. Nii on ka igasugu lainetega, väljadega, müradega. Nad uuritavad su tervist järjekindlalt ja ükskord murrab udusulg kaameli selgroo.
    Sa ei haigestugi kohe, teatud aine mõju KOGUNEB AASTATEGA , eriti OHTLIK ON ERINEVATE MÜRKIDE KOONDUMINE KORRELATSIOON, kus isegi algul kahjutud ained võivad teiste mõjul kahjulikeks muutuda.
    Mõju ilmneb aastatega, Milleks siia pensionäre tirida. Mõju ilmneb mõnel puhul 5- 20 isegi 30 aasta pärast.
    Nagu pidalitõve peiteaeg 5- 20 a. om see asbestil, teatud põllumürkidel ( ajukasvaja) Nii et kui lapsepõlves põldude vahel mängid võid juba lapsena või peale ülikooli aju vm. vähi kätte saada. Võid ka keskeas. Parimas eas tugeva tervisega.
    Ainult mesilased surevad kohe,
    Kui kõik siin nii kangesti Hrabrõi Zajatsit mängivad, diagnoosi saades aga värisevad, kui nad on nii RUMALAD, KASUMIAHNED, VALELIKUD – no siis seesama MENTALITEET, mida nad toetasid, nad ka SAAB.

    • Mitte 6 aastat ago

      keegi pole seni suutnud tõestada, et raadiokuulamine 500 tundi aastas võtab su elust 3 tundi ja 42 minutit või 51 tundi 23 minutit päevitamine suve jooksul lühendab eluiga 11 tunni ja 37 minuti võrra. Pole selliseid valemeid. On mingi haige soigumine, et piim mõjub inimesele kahjulikult, kartul mõjub kahjulikult, liha mõjub kahjulikult ja muud smaa jura. Kurat, ma tahan süüa ja söön seda, mis mulle maitseb! Las kõrgepalgalised udujutlustajad loevad oma kaloreid, valke ja süsivesikuid ja tõstavad makse rahvale “kahjulike” toiduainete najal, mina tahan ELADA!

    • u. 6 aastat ago

      Udujutlustajate eesmärk on tonte seinale maalida, inimeste puudulikke teadmisi ära kasutades neid valede ja pooltõdedega hirmutada ning kokkuvõtteks kõigest sellest mingit profiiti lõigata.
      Et eterniit vähki põhjustab tuleks eelõige tõestada – samuti muud hoiatavad väited – ilma emotsinaalse udutamiseta.
      Kuipalju on linna liiklusmüras infraheli, kuipalju tekkib infraheli tuulikute töötamisel…?

  18. to Mitte 6 aastat ago
    Reply

    Issand, nii LOLL EI SAA JU OMETI OLLA !!! Mitte raadiokuulamisest pole jutt, vaid RAADIOLAINETEST (erinevad) ELEKTROMAGNETLAINETEST VÄLJADEST, KIIRGUSTEST, HELIDEST, KUULDAVAST MÜRAST (millele ei saa LUBATUD taset olla, sest ta ON ja teda KUULDAKSE)
    Söö ja sure kui tahad, ei tule keegi kätt ette panema, kui oma tervist ei jälgi.
    Piim tekitab LIMA, mis ummistab lümfiteed, mis takistab organismi puhastumist. Piim on VASIKA TOIT. Mitte täiskasvanud inimese ega ka inimlapse, kuigi seda väidetakse, sest toorjate lobby. Eriti kuumtöödeldud piimatooted .Lihast ma ei viitsi enam rääkidagi. Kartul tõstab veresuhkrut võrdselt saiaga. Lase käia, söö surnuks. Eelista eestimaist ja kõiki lisaaineid, sõltuvusaineid, suhkruasendajaid, frktoosi söö jm. Lase käia.
    Sul on ÕIGUS ENNAST SURNUKS SÜÜA. Aint HAIGEKASSA MAKSAB ! Su ainus õigustus on, et muud POLE SAADAGI. ALTERNATIIVE PEA POLE SAADA JA JÕLE KALLID.

    • Näsi 6 aastat ago

      pealegi oma juurikaid edasi, kui soovid tervislikult ruttu surra.

  19. to Näsi 6 aastat ago
    Reply

    Ei saa ka neid süüa, need kõike mürke täis + väetisepotis kasvatet, ilma mikroelementideta.Ka Eesti omad. Kunas on porgand ulatunud küünarvarreni!?
    Porgand ja kapsas jäävad kesiseks. Muu kallis ja seda vähe. Süüa polegi midagi.
    Väga jõukatel on võimalusi ja raha. Teadmisi, infot. Trennisaalid, masseerijad,alternatiivmaiused.
    AGA SEDA LOLLUST MIS MA SIIN LUGEMA PEAN, MINA ENAM VÄLJA KANNATADA EI SUUDA.
    SESTAP TEEN TAAS VAHEAJA, PIKA.
    Võib olla Maailma Vaim tahabki lollid ja julmad hävitada. Mis õigust mul neid õpetada ?
    MENTALITEET MAKSAB KÄTTE _ EI HOOLI SA TEISTEST ELUSOLENDITEST, LÄHED SUUREKS KUI RIIDEKAPP, MIL UKSED KINNI EI KÄI JA SURED : Minul kahju küll ei ole.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.