Suuremahulisest rahapesust, Jürgen Ligi vaikimisest ja süüdimatusest

Jaanus Karilaid

Jaanus Karilaid, Keskerakonna aseesimees

Riigikogu õiguskomisjon kogunes 31. juuli hommikul erakorralisele istungile, et käsitleda Danske Panga mastaapset rahapesujuhtumit. Kuigi ka maikuus peeti õiguskomisjonis mitu rahapesu-teemalist arutelu, on tänaseks selge, et kõiki tahke ei soovitud või ei osatud ametnike poolt parlamendiliikmetele avada.

Ametnikele meeldib ikka poliitikuid kostitada meeldetuletustega  rahvusvahelise maine hoidmise tähtsusest, aga nüüd tekib õigustatud küsimus: kas ametkonnas on „kohati” pädevuse kriis või kas tõesti mingid poliitilised liinid peidavad suuremat sorti sigaduste otsad järjekindlalt vette? Oleme ju loonud riigieelarve vahenditega struktuurid teatud probleemide ennetamiseks ja likvideerimiseks. Miks need piisava tõhususega ei toimi?

Seda enam, et rahapesu-skandaal kinnitab mustrit ja tervikpilti  Eesti suuremast probleemist – meie isepuhastumisvõime puudumisest. Meil poleks nagu silmi ega kõrvu, poleks teadjaid ja nägijaid. Tavaliselt keegi midagi ei tea, keegi midagi pole kuulnud, ja kui ongi kuulnud, siis on pidanud seda vähetähtsaks. Selline muster kordub liiga tihti ja seda vaatamata sellele, et ametkondade rahastus ja seeläbi ka tehnilised võimalused on viimase kahekümne aastaga peadpööritavalt kasvanud.

Välisvihjed võimaldasid meil tabada riigireetur Hermann Simmi, välisvihje juhtis meid Tallinna Sadama korruptsioonipesani ja nüüd pandi meie ette ka Danske panga juhtum. Ärge unustage, et ka ID-kaardi probleemide kohta saabus meile info piiri tagant. Ilma väliskolleegideta oleks Eesti paljudest rasketest kuritegudest puhastamata – rahvusvaheline koostöö on hädavajalik, aga midagi on meie enda ametkondlikus infras valesti. Üle 10 miljardi 5 aastaga Eesti kaasabil kuritegelikku raha siin asuvates kommertspankades pööritada tõestab seda.

Rahapesu andmebüroo on olnud varem kriitiline Eesti pankade tegevuste suhtes, ka Danske juhtumis: „Kui paljudel juhtudel kanti saabunud vahendid kohe Eestist edasi, siis väga suures ulatuses tehti eelnevalt kaks või enam ülekannet mitteresidentidest isikute kontode vahel samas pangas.” Kas keegi aga võeti vastutusele? Ei. Kas prokuratuur tegutses, kas KAPO tõkestas? Võib-olla ei saanud prokuratuur tegutseda ega KAPO tõkestada, sest ametkondlikud tööreeglid ei võimaldanud? Ka see on liigkaua eksisteerinud probleem! Sest siis peab pädevusi kellelgi tõstma ja võimalusi juurde andma. Või on kommertspangad millegipärast Eestis teravaimast tähelepanufookusest väljas?

Juba 2013. aastal hoiatasid meie õiguskaitseorganeid Prantsuse teenistused, aga ka neid signaale eirati. 2009. aastal hoiatas meid Vene Föderatsiooni finantsjärelevalve. Prokuratuur siis keeldus uurimise algatamisest. Tänases kontekstis tunduvad tollased põhjendused vägagi küsitavad ja problemaatilised. Miks see juhtum on nii kulgenud? Ka Kapo aastaraamatus ei leia Danske panga rahapesu teemal midagi märkimisväärset. Kuigi manipuleerimiseks ja mõjutustegevuseks annab selline mastaapne rahapesu ainest rohkem kui piisavalt. Seda enam, et tegevus toimus Danskes aastaid ja vihjeid saadi korduvalt.

Ma ei saa kahjuks ka seekord mööda oma headest „sõpradest” opositsioonis. Nii nagu olid nende põsed punnis kinnise suu kohal VEB-fondi juhtumis, siis ka nüüd. Jürgen Ligi oli rahandusminister ja Finantsinspektsiooni nõukogu esimees, Ansip peaminister. Just nende ajal see suurim teadaolev rahapesuskeem toimis. Kas mingigi tegu? Kas mingigi aktiivsus? Kas mõnigi  sõnavõtt ja näpuvibutamine nagu Ligil ja Ansipil kombeks? Ei midagi sellist.

Nii nagu idapiir kiratses, Simm tegutses aastaid, Sadamas liikusid kilekotid, nii saadab ka Danske panga rahapesuafääri vaikus endisest peaministrierakonnast. Nende kõrvulukustav vaikimine on aga rohkem kui kõnekas. Millega tegeles Jürgen Ligi Finantsinspektsiooni nõukogu esimehena? Nautis vist iseennast. Kuigi Finantsinspektsioonil on oma seadus ja paragrahv 6 sätestab nii ülesanded kui ka õigused.

Ulatusliku rahapesu lõplikuks läbivalgustamiseks on meil olemas õiguskaitseorganid; rohkem ma sel teemal spekuleerima ei rutta. Õiguskomisjonil tuleb koostöös justiitsminister Urmas Reinsaluga aga välja töötada analüüs, mis põhjustel ja kelle tegematajätmiste tõttu sai selline mastaapne rahapesu toimuda. Teiseks tuleb luua selge kava, mida õigusloomes  ja meie õiguskaitseorganite töös tuleb tulevikus radikaalselt parandada välistamaks edaspidi selliseid lausa julgeolekut riivavaid ja Eesti mainet määrivaid skeemitamisi Vene kuritegeliku rahaga.

Danske panga päritolumaa on igati soliidne Taani, paratamatult riivab see oma varjuga nüüd ka teisi siinseid Skandinaavia panku. Alles ju higistas Swedbanki juht Robert Kitt telekaamerate ees, suutmata anda adekvaatset seletust kadunud paberitele. 8,5 miljonit eurot  Rumeenia tuulde!  See on muidugi köömes, võrreldes nende sadade miljonitega, mida teenis Danske Vene kuritegelikku raha pööritades. Must rahapesumasin tuleb järsemalt seisatada radikaalsemate meetmetega.

16 kommentaari
  1. Kuido Säde 6 aastat ago
    Reply

    Pesuveed jäävad alati pesumajja koos väljauhutud saastaga.

  2. Jan 6 aastat ago
    Reply

    Simmi ja mõnede teiste riigireeturite sõber oli E.N.Kross. Simmi puhul mõjus ka see, et ta oli äge E.Savisaare vihkaja. Eesti raudtee ärastamise ajal oli tal kaaslaseks kriminaalkurjategija Agotti. Kui palju ta riigi rahadega renoveeris endale elamispindu, ka mõned teised said osa. Selle mehe kuritegude nimekiri on pikk, kuid ta oleskleb Reformi tagatoa kaitsvate müüride vahel ja sealolijaid karistused ei kimbuta. Seal võib vabalt laimata ausaid inimesi, koostada valestsenaariume, õhutada vihavaenu jne. Korruptsioonisüüdistused nende peale ei laiene ka. Kapopole külastanud nende kodusid isegi mitte sadama afääri puhul. Mindi hoopis rüüstama E.Savisaare kodu, et anda talle lõplik hoop. Mitte iga inimene ei suudaks peale rasket surmavast haigusest paranemist ratastoolis istudes vaadata pealt kuidas tema kodu rüüstatakse. Siiani pole süüdistust esitatud–ega pole kerge ausa inimese kohta süütõendeid leida. Kindel see, et õigusmõistmine on meil valedes kätes, aga ega keegi ei julgegi vastuollu sttuda sest siis kaotab töökoha nagu juhtus ka mõnede ausate Postimehe ajakirjanikega, kes kirjutasid, et neile öeldakse ette, millest peavad kirjutama ja keda laimama ja laimama pidi eriti Savisaart. Eks mõisteti et teisiti ei saa pealinna oma võimu alla. Paistab, et nüüd ei jäeta Savisaart enne rahule kui ta on surnud. See on häbiväärne ja alatu protsess inimese hävitamiseks. Paistab, et keegi ei julge teda kaitsta kartes ise sattuda vihavaenu alla. Aga õigusmõistjad tuleks välja vahetada ja see on juba praeguse valitsuse tegemaajätmine. On arusaadav, et kogu seda protsessi juhitakse Reformi tagatoast ja Ligi peab ka selle ebaõigluse eest vastutama. Ka peavoolumeedia on nende käsutuses otsides vaid vigu keskerakondlaste tegevuses ja vaikides nende suurepärasest tööst meie inimeste heaks.

  3. Süüdimatu 6 aastat ago
    Reply

    Esitatud süüdistuste sisu on lühikokkuvõttes järgmine: meie justiitssüsteemis vohab omavoli, prokuratuuri sekkub kontrollimatult kohtunike töösse, justiitssüsteemi kasutatakse poliitilise surve ja kättemaksu instrumendina ning Kaitsepolitsei sekkub ajakirjanduslike infooperatsioonide kaudu ka päevapoliitikasse. Kõik see toimub süüdistuste kohaselt tänu aastate jooksul välja kujunenud (kujundatud!) ja kindlat poliitilist agendat ellu viivate ametnike kollektiivsele ringkäendusele.

    Teisisõnu: meie justiitssüsteemi on tekkinud omavolitsev klikk.

    • Nüüd 6 aastat ago

      on selge, et pead peavad lendama. Igatahes kena, et Karilaid on asunud EKRE poolele. Kui nad kahekesi valitsuse moodustavad, siis saab ähvardus ka teoks.

  4. Tegin 6 aastat ago
    Reply

    sellise järelduse: Jürgen on must nagu neeger, Jannu aga puhas kui prillikivi.
    Varem mõtlesin, et ühed mustad mõlemad.

  5. 1) Peterburi maffia erastas Eesti julgeoleku 90-ndate alguses.
    2) Ei leidu puhast raha sest rahaloome on kuritegelik. Erapankadele tuleb keelata rahaloome sest neil pole rahale tagatist.
    Island keelustas erapankadele rahaloome.
    Eesti Pank tuleb sulgeda.
    3) Euro asemel tuleb kasutada Eesti raha : Seto Krooni ja Eesti Vekslit.
    4) Igas veekaevus leidub enam raha kui pangas- tee veest paukgaasi.

  6. Kuna pankadele teil ei hakka hammas peale siis Eestis rahamasside mitmekordistamiseks miljonite miljardite abil mida senini on Eestist imenud ja imevad naftamagnaadid ,tehkem reklaami paukgaasi kasutamisele hoonete soojuse tagamisel ja autodes bensiini ja diisli asemel paukgaasi aparaadi kasutamist mis hoiab kokku kulutusi 90% bensiinile ja diislile.
    Kui hakatakse kasutama paukgaasi aparaate siis Eestis kasvab siseturu majandus miljonite miljardite v6rra.

    • Pisut segaseks jai see kommentaar.
      Lugu on selles,et naftamagnaatide poolt imetud miljardid eurod j22vad Eestisse siis kui kasutada paukgaasi aparaati.

  7. about hr.Ligi 6 aastat ago
    Reply

    Ligi on minu mäletamist mööda ikka see olnud, kes riigi rahakoti raudu ägedasti kinni hoidnud, kui tarvis oli kehvemal järjel olijate olusid parandada., st. sotsiaalküsimustes väga eitav. Kas mäletan õigesti ?

  8. Mõtleja 6 aastat ago
    Reply

    Minu arvates peaks meie ajakirjandus olema ühiskonna sanitar , töötama ja kajastama sündmusi riigi ja rahva huvidest lähtuvalt. 17 aastat on suurem osa meie ajakirjandusest olnud oravapartei sülekoer. Sellest ühiskonnas tekkiv sumbunud stagnatsioon .Oravapartei on kahtlemata meie suure naabri jaoks EEsti lemmikpartei. Kas aab FSB-le sülle langeda suuremat kingitust , kui valitsus mis on nende konksu otsa /VEB fond/ end 75.aastaks riputanud. Ja kuskohast siis vene oligarhid veel peaks oma miljardeid pesema kui mitte just sellises riigis. Eriti kui kui kõik meie asjaomased kontrolli- järelvalvet teostavad instantsid on kurdid ja pimedad , puu otsas kui paugud käivad seni oleme juba ülemaailmse rahapesu ühe suurima riigina tuntuse saanud.Muidugi on mõnus ja mugav 7 aastat nokitseda Savisaare poliitilis- juriidilise farsi kallal ja katta selle ümber tekitatud ajakirjandusliku müra taha tõelisi eesti riiki kahjustavaid kuritegusid.Arvan et meie ajakirjandusel on aeg pöörata oma nägu rahva poole ja kajastada ühiskonna paiseid ausalt ja erapooletult. Muidu meie väiksel rahvakillul ei ole tulevikku.

  9. ühinen ka kommentaator mõtlejaga 6 aastat ago
    Reply

    vahel tuleb selline lootusetuse tunne peale, et nii pikalt ei tohiks lasta ühelgi võtmeerakonnal võimu juures olla kui seda Reformierakonnal lasti. Selle aja jooksul on pandud paika selline toiduahel, et ma ei kujuta praegu hästi ette kuidas on võimalik üldse midagi uurida kui sõltumatuid uurijaid ja nende juhte ei saa usaldada. Kuidas see tõde välja selgitatakse ja kelle poolt? Isamaa käes on justiitsministeerium ja prokuratuur ja IRL on olnud päris pikalt koos Reformierakonnaga ka võimul ja mina ei julge täna küll arvata, et IRL ei tea asjadest midagi. Sama ka Sotsidega. Ma tajun mingisuguseid võbelusi ka peavoolumeedia poolt, aga üldjuhul jätkub selline lihtlabane propaganda nagu näiteks tänane ERJK esimehe Ojasalu korruptsioonihõnguline uudis, mis vajub ülikiiresti uudiste üldvoos allapoole ja domineerivad ikka KE-ga seotud teemad. Ma näen märke et pisitasa hakatakse läbi murdma sellest müürist, aga ilmatu pikk tee on veel minna ja aeg ei oota, valimised on juba poole aasta pärast. Käib julm võitlus iga hääle pärast ja minu sõnum on olnud ja on ka nüüd………….loevad teod. Teil on veel pool aastat aega tõestada et tahate ja suudate Danske probleemi pulkadeni lahti tõmmata ja tõmbate ka.Ma arvan et igal eestimaal elaval inimesel on ootus lõpuks midagi ka teada saada, mis siin riigis on meie seljataga toimunud. Piinlik on juba praegu. Tehke lõpuks sotsidele selgeks, et nad selle Ojasalu sealt ERJK komisjonist tagasi kutsuks. See on lausa irvitamine, mis praegu toimub.

    • Soni edasi.
      Sellist ila ajavad Oupekki Joome,Anvar Sedasamust,Igor Grusin jms. ajupesijad.

      Keskerakond eesotsas Kadri Simsoniga rikkus konkurentsi seadust ja sellega ruineeris elatustaseme kasvu siis kui pani veto tuulepargi rajamisele.

    • Kuido Säde 6 aastat ago

      KaPo peadirektori, peaprokuröri ja Riigikohtu esimehe peaks ametisse määrama rahva poolt valitud president oma ametiaja alguses.Nende volitused peaksid lõppema uue presidendi ametisse astumisega.Mingil juhul ei tohi need ametimehed jääda poliitiliste ministrite loksutada!

  10. to Mõtleja 6 aastat ago
    Reply

    OLEKS, PEAKS paahad poisid mõlemad.
    Tee ära ! see ajakirjandus rihi õigeks.

  11. to Jan 6 aastat ago
    Reply

    Oma süüdistustega on see seltskond nii puntras, et nüüd päästab neid tõepoolest ainult rünnatava surm.Seepärast on Prokurör hakkanud arstiks, kes kindlalt teab,et Savisaar on simulant ja ta tuleb tingimusteta kohtusaali viia ,teades ette mis siis hakkab kuhtuma,

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.