Poliitõppused Vene Föderatsiooni armees

Venemaa kaitseminister Sergei Shoigu ja Venemaa president Vladimir Putin. Mikhail Klimentyev/Russian Presidential Press and Information Office/TASS/Scanpix

Aivo Oina

Äsjaseks märgiliseks uudiseks kujunes see, et Venemaa president Vladimir Putin andnud käsu luua Venemaa sõjaväe juurde uus direktoraat, mille ülesandeks on patriootlike meeleolude levitamine.

Nii ütleb presidendi käskkiri, mis mõjutab umbes miljonit inimest, kes on aktiivses sõjaväeteenistuses. Eesmärgiks on kindlustada sõjaväelaste lojaalsus ajal, mil Venemaa on geopoliitilises kokkupõrkes läänejõududega.

Putini käskkiri ütleb, et uus direktoraat vastutab militaar-patriootliku töö eest. Kaitseministeeriumi poolt finantseeritavale vabatahtlikule noorteorganisatsioonile „Junarmija” (Noorarmee) anti samuti uued ülesanded. Propaganda eest pandi vastutama uus asekaitseminister kindralpolkovnik Andrei Kartapolov, kes paistis silma osalusega Venemaa poolel Süüria konfliktis.

„Kõik see meenutab hiilivat tagasipöördumist Nõukogude Liitu,” leidis „Kommersandi“ peatoimetaja asetäitja Dmitri Drize.

Tulgem meiegi ajas tagasi, eelmise riigi sõjaväe juurde.

Kasutusel oli peaaegu 6 cm paks poliitõppuseraamat, mis pandi iga soldati ette lauale, ja siis kaks tundi luges ohvitser sealset teksti maha. Poliittunnid olid kohustuslikud ja neist tohtisid puududa vaid kokad, valvepostil püssiga olijad ja haigevoodis soldatid. Oi kui palju vaenlasi oli selles raamatus kirja pandud! Noored said teada, et kõige ohtlikum vaenlane on NATO. Lisaks sellele veel SEATO ja CENTO. Ka need pidid olema ohuks Varssavi pakti maadele. Nii hakati meid, Eesti poisse, koolitama sõjarditeks, kes kaitsevad rahuarmastavat NSVL-i.

Poliittunnist ei pääsenud ka ohvitserid. Neid koolitas ja suunas õigele eluteele „zampolit” (poliitülem), kes kasutas värskemaid kommunistlikke õpetusi.

Oli ka „Junarmija”-taoline organisatsioon, mis kandis tollal ALMAVÜ nime ning lahtiseletatuna oli armee, lennuväe ja mereväe abistamise vabatahtlik ühing. Piltlikult tegeldi selles noorte ettevalmistamisega armeeteenistuseks läbi mitmete toimingute, nagu autojuhtide tasuta väljaõpe, langevarjurite väljaõpetamine, purilennundus, tuukrikoolitus ning lisaks veel ka auto- ja motosport. Paljud ained olid venekeelsed, sest see keel oli ju sõjaväekeel. ALMAVÜ juhtideks olid erusõjaväelased.

Täna saame televisiooni kaudu nii vabades pakettides kui ka lisaraha eest oma kodudesse korraliku hulga propagandat. Noorte suhtes ei oska küll midagi öelda, kuid vanem generatsioon tunneb ära vanad ja lõputult ärapruugitud kommunistlikud klišeed.

Aga vaataja teadku ise, mida vaatab.

24 kommentaari
  1. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Poliitiline ajupesu on olnud läbi aegade iga riigi sõjaväes kesksel kohal nii minevikus kui ka olevikus ja saab olema kindlasti ka tulevikus ja pole tegelikult üldse oluline millises vormis keegi seda parasjagu teeb või sellega tegelevaid inimesi nimetab. Kui siis ehk üksnes konkreetse sõjaväe võitlusvõimet silmas pidades. Kusjuures sugugi mitte vähem oluline pole oma propaganda tegemine võimaliku vastaspoole sõdurite seas. Meenutagem ajaloost kasvõi seda, milline mõju oli bolševike propagandal tsaariarmee võitlusvõimele või saksa kommunistide omal keiserlikule armeele nende jaoks kriitilistel hetkedel ja kui sise ja välisvaenlaste õõnestustegevusele samal ajal keegi sisuliselt vajalikku tähelepanu ei pööranud rääkimata mingist organiseeritud vastupropagandast. Niisiis hetkel maailmas väljakujunenud poliitmaastikul on Venemaal selles vallas ette võetavad sammud küll kõike muud kui “hiiliv tagasipöördumine nõukogude liitu” vaid pigem igati arukas ja ajakohane samm sõjaväe võitlusvõime kindlustamiseks ka totaalse infosõja tingimustes, kui see peaks juhtumisi kuumaks sõjaks üle kasvama, milline oht paraku iga päevaga üha reaalsemaks muutub, kuna võimule on pääsenud jälle uus põlvkond poliitikuid kes ilmselt kindlalt usuvad, et Venemaa on siiski võidetav kui seda sõda vaid natuke varasematest Venemaa vastastest sõjakäikudest paremini planeerida.

  2. kahjuks nii 6 aastat ago
    Reply

    Paljud tänased meie noored ei kõlba isegi asendusteenistusse. Füüsiliselt laisad ja nõrgad ka vaimult. Nendega oleks võimatu kaitseteenistust pidada.
    Venemaa on aegadest aegadeni propaga tegelnud ja selles pole midagi uut. Vaid lipuvärv on teine.
    Eesti nõuab veel kaitsekulusid suurendada. Kas poleks aeg hakata väärikateks?
    Mõelge, mis raha küsiks NATO käest ükskõik milline riik, et nende taevas lendavad pidevalt treeninglennukid? Meie oleme vait ja ei oska taasarveldada seda lendamist!
    Meie kulutused vaid õhuruumis on 5% NATO poolele!
    Ja ikka veel vähe?
    See on teema, mida propagandistid ei julge puutuda. Kui kaua veel?

  3. Natolased tapsid Iraagis 1,5 tsiviilisikut.

  4. rahvaste sõprus 6 aastat ago
    Reply

    NATO arendab rahvaste sõprust. Teenib rahu kogu mailmas!
    Rivis on nii valged kui tumedanahalised. Ei mingit rassiviha ega arusaamatusi.
    Ka meil siin lendavad sõbralikud lennukid ja kaitsevad Idapiiri.
    Olgu terve rahu ja rahvaste sõprus, meie eksistentsi kindel kants!

    • Mõjuagendid venest 6 aastat ago

      Minu teada, on riik=rahvas. ütlen küll seda isiklikust vaatenurgast, kuid arvan millegipärast, et minu arvamusega antud juhul haakuks enamik eestlasi. meil olla teatavasti demokraatia, mis tähendab enamiku võimu… ja blablabla. mõjuagentide nimed nüüd mingi riigisaladus küll ei ole, et neid nimesid nimetada ei saaks. olgu – on võimalus, et sel juhul hakatakse uusi tekitama ja neid uusi on jälle raskem jälgida, kuid see, mis peale nimede väljatulekut nende inimestega juhtuma hakkab, see peaks uutel isu ära võtma. ei – ei hakka neid keegi siin peksma! aga võibolla me ei vali siis neid enam tähtsatele kohtadele. ja kui valime, siis oleme ise lollid. muidugi jääb võimalus, et nad valitakse vene häältega, kuid kui aus olla, siis peale nende nimede avalikustamist tahaksin ma näha, milline erakond annab sellistele üleüldse kandideerimise võimaluse.

    • olen uhke 6 aastat ago

      Jätkuvad taas lennud meie taevas. Rakett kadus Venemaa avarustesse.
      Tore, kui enam ei loobita!

  5. demkraat 6 aastat ago
    Reply

    Sa Oina saada parem Soigule ja Putinile kohe kiri, et nii ja naa – miks levitate NSVL propagandat oma sõjavägedes ja
    üleüldse, tõmmaku koomale.
    Putiniga õiendavad juba meie saadikute ettepanekul eurooplased ja ameeriklased -panevad uued sanktsid pääle.

  6. Dorogoimu demokrati 6 aastat ago
    Reply

    Tõ dorogoi vedi svoi slovo na rodina!
    Tam nado budijet govorjajet,

  7. Jane 6 aastat ago
    Reply

    See, mis toimub Venemaal pole meie asi, meil on omal palju probleeme ja nende seas ka kuritegusid.Selline pikaajaline inimese tervise rikkumine nagu tehti Savisaare suhtes on palju hullem kui poliitõppused Venemaal. See meenutab stalinismi kuritegusid. Mitmete Reformierakonna tegelaste alatu laim ja süüdistuste otsimine tublide inimeste suhtes et endale teed rajada võimule on hullem kui poliitõppused Venemaal. Reformierakonna tegelased on kaua võimul olnud ja viinud meie rahva vaesusesse. See et kaotati arstiabi saamise võimalus kohapeal on hullem kui poliitõppused Venemaal jne. Negatiivseid ilminguid võiks üles lugeda mitmeid, positiivseid ei meenu eelmiste valitsuste töös. Ajakirjanikele tuleks küll teha mõni õppus, sest peavoolumeedia ajakirjaniku vassivad. Ausad Postimehe ajakirjanikud ju kirjutasid, et neile öeldase ette millest peavad kirjutama ja keda laimama. Muidugi kaotasid nad töökoha. Nii et jätkem Venemaa rahule ja tegelegem oma asjadega.

  8. Lea 6 aastat ago
    Reply

    See Oina artikkel sobib hästi Õhtulehele, aga siia mitte.

    • Ando 4 kuud ago

      Õhtuleht ei julge poliitikat ei kirjutada ei kommenteerida seltsimehed!

  9. ekre võidutseb 6 aastat ago
    Reply

    Poolehoidjaid sai juurde EKRE, keda toetas augustis 19 protsenti vastanutest. Nii kõrgele ei ole Mart Helme juhitava erakonna toetus Turu-uuringute küsitlustes kunagi varem küündinud.

  10. lea eksimusest 6 aastat ago
    Reply

    Õhtuleht on kollane lehekene.
    Kesknädal aga hoopis roheline ja parteileht!
    See määrab ka kirjutised ja nende sisu olemuse.
    Õhtaleht ajab naiste hinge ja slle teise asja asju. Ei poliitikat ei mõistust.

  11. Aja Lugu 6 aastat ago
    Reply

    Ütleme Venemaa – mõtleme NSV Liit, ütleme NSV Liit – mõtleme Venemaa.
    “Ütleme partei – mõtleme Lenin, ütleme Lenin – mõtleme partei!” Tuleb tuttav ette? Täna, kus riigi ja propagandatüüri juures on juba uus, rikkumata põlvkond, on mõtteviis jäänud millegipärast ikka samaks. Miks me samastame 2018 aasta Venemaad NSV Liiduga? Kas teadmatusest või on sellel omaette eesmärk? Üha enamad Euroopa riikidest on suuteliseda tegema vahet kommunistliku NSV Liidu ja kapitalistliku Venemaa vahel, v.a. Eesti. Ometi peaksime just meie piiririigina ja riigina, kes on elanud 200 aastat Venemaa koosseisus, seda maad teistest paremini mõistma. Aga äkki on relvakaupmehed meie poliitikud üles ostnud?

  12. Tuld, iks tuld 6 aastat ago
    Reply

    Kindralite vallandamine Venemaal käib tihtipeale gruppides, ütlevad eksperdid. Selle aasta aprillis vallandati 11 kindralit, grupiviisiliselt vabastati kõrgeid ohvitsere ametist ka 2017. ja 2016. aastal. Eelmiste vallandamiste käigus vahistati mõned kindralid korruptsiooni tõttu, sama juhtus ka nüüd.
    Tomski piirkonna hädaolukordade minister Mihhail Begun peeti kinni kahtlustatuna altkäemaksu võtmises. Ekspertide sõnul on väga võimalik, et lähiajal peetakse kinni veel mõni kõrge ohvitser.

  13. Pole sõda ollagi 6 aastat ago
    Reply

    Peskov koos Kremli võimuritega, Putiniga eesotsas, peaksid mõtlema miks siis kogu maailm neid vihkab. Pole ju maailmas olemas teist sellist suurriiki, kes pidevalt ja agressivselt demonstreerib oma relvastust ja käitub agressiivselt. On ju üsna loomulik et Putinile ei meeldi kui kindralid korrumpeerudes tahavad rikastuda. See on Venes lubatud ainult Putinil endal ja tema lähiringkonnal. Hämmastav on ka see et riik vaevleb majandusraskuste all, inimeste sissetulekud ei kasva, pensioniraha ei jätku, aga miljardeid õppuste läbiviimiseks leitakse.

  14. Vabadus prahas 6 aastat ago
    Reply

    «Teie ja meie vabaduse eest» oli aktuaalne nii Praha kevade lämmatamise ajal kui ka praegu Venemaal.
    Viiekümne aasta eest, 21. augustil 1968, tungisid Tšehhoslovakkia pinnale viie sotsialistliku riigi sõjaväeüksused. Ligemale 500 000 sõdurit ja ohvitseri ning 7000 tanki Nõukogude Liidust, Poolast, Ungarist ja Bulgaariast tegid [Saksa Demokraatliku Vabariigi (SDV) toetusel] lõpu Tšehhoslovakkia Sotsialistliku Vabariigi poliitikaelu liberaliseerimisele ja majandusreformidele.
    Muudatused olid alanud peagi pärast partei kõrgema juhtkonna vahetust 1968. aasta jaanuaris. Võimule tulnud Alexander Dubček, rahvuselt slovakk, toetus Tšehhoslovakkia kommunistliku partei reformimeelsele tiivale.
    Tšehhoslovakkia ühiskondliku elu destaliniseerimise loosungi all kaotati tsensuur, lubati ametlikult eraettevõtlust, kuulutati välja kurss sõna- ja arvamusvabadusele ning poliitilisele pluralismile. 1968. aasta juulis esitas registreerimistaotluse üle 70 poliitilise organisatsiooni, mis tähistas riigis tõelise mitmeparteilise süsteemi teket. Ettevõtted viidi üle isejuhtimisele, agaralt edendati kaubavahetust Euroopa kapitalistlike riikidega. Neid protsesse hakati nimetama «inimnäolise sotsialismi ehitamiseks».
    Dubček ja valitsuse liikmeteks määratud reformaatorid ei taotlenud kaugeltki sotsialistliku süsteemi lammutamist, vaid soovisid siiralt seda paremaks muuta ja ühtlasi leida uusi võimalusi riigi arenguks.

  15. to ekre võidutseb 6 aastat ago
    Reply

    ju näitab see hallparunite sulaste osavõtu suurenemist. ju neile ajupesu tehakse.
    näitab usku ja igatsust, et kui nende tööandja saab veel võimu juurde, läheb neil paremini. egas nad oma sõltumatusest hooli, nad ei oska sellega e.vabadusega midagi peale hakata.
    on unistus anda ajud kellegi kätte, et too hellitaks nende kõhtu .sõltuvuseihalejad.

  16. to Pole Sõda 6 aastat ago
    Reply

    Kust sina tead, et vihkab ?
    Ja mida siis konkreetselt vihkab? Kes vihkab ja miks? Mis ise arvad?
    Maailm suhtleb.
    Kui kindralid korrumpeeruvad on asi pee…s. Putin teeb ju õigesti, et seda ei luba ja peaasi, suudab seda tagada., et kindralid lisaks ka alluvad.
    Kuluta oma energia parem Eesti pensirahade suurendamise peale .
    Vene sõjaväelased ,ohvitserid, saavad pinsiooni alates 700.-eur See on kõige väiksem summa.
    Võidurelvastumine on alanud taas,kas see üldse katkes . Trump püüab tagasi tõmmata. Hiina on varjatult ülejõukäivalt võimsaks paisunud kõiges. Putin püüab oma karja võimalikult kahjustamata välja tuua.
    Oled sa provokaator ?

  17. ekre võitleb 6 aastat ago
    Reply

    Ekre võitleb aktiivselt kommunismiohvrite vastu. Kindlustab tulevikku kaugemas perspektiivis.Vene agrssioon on neile lubamatu. Euroopa Liitu vihkavad smuti.
    Kodumaa armastab neid südamest!
    Nii nad võidavad nikuinii!

  18. eksite kõvaste 6 aastat ago
    Reply

    Keskerakond võidab valimised.
    Ekre sureb vaikuses, nagu see Vabamu.

  19. moskvast värskelt 6 aastat ago
    Reply

    Moskvast saadud käsud ja varjatud rahaülekanded iga kuu. Suurema loetavuse näitamiseks klikkide ostmine. Eestist hargnema hakanud niidid viisid Kremli juhitud propagandavõrgustiku paljastamiseni Baltimaades ja Ida-Euroopas. Libareaalsust luua aidanud inimesed ei soovi tagantjärele midagi kommenteerida.
    Eestist hargnema hakanud niidid viisid Kremli juhitud propagandavõrgustiku avastamiseni, mis kasutas peidetud omanikega firmasid üle Euroopa, et varjatult rahastada propagandasaite Baltimaades ja Ida-Euroopas. Rahastamise kõrval suunasid ka Eesti telekanalite sisu otse Moskvast Rossija Segodnja (RS) töötajad.
    Mis nüüd saab? Kas paneme mõned kinni?

  20. õhtumuinasjutt 6 aastat ago
    Reply

    Üks jänes jõi ennast purju. Tuli karu vastu , jänes küsib – kuhu sa mölakas lähed , au andmata ! ? Otsekohe tervita mind jäneste kombel !
    Tuleb hunt vastu, jänes karjub – ma söön su raisa ära !
    Tuleb rebane vastu . Jänes ähvardab molu üles lüüa .
    Siis tulid karu, hunt ja rebane kokku ja pidasid nõu. Salanõu. Jänes saadeti eriinternaatkooli.

  21. inimkonnale 6 aastat ago
    Reply

    Jeremija 17:9 Süda on petlikum kui kõik muu
    ja äärmiselt rikutud –
    kes suudab seda mõista?
    10 Mina, Issand, uurin südant,
    katsun läbi neerud,
    et anda igaühele tema tee kohaselt,
    tema tegude vilja mööda.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.