Tarmo Tamm: põua tõttu kannatanud põllumajandussektorit tuleb toetada

Tarmo Tamm. ELMO RIIG/Scanpix

Eile, 30. augustil saatis maaeluminister Tarmo Tamm Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinikule Phil Hoganile kirja, kus kirjeldas Eesti põllumajanduse põuakahjusid ning viitas vajadusele töötada välja erimeetmed ja eraldada erakorralist toetust, et toetada põua tõttu kannatanud põllumajandussektorit.

„Eesti Põllumajandus- ja Kaubanduskoja (EPKK) korraldatud küsitluse tulemuste põhjal kujuneb 88% vastajatest tänavune teraviljasaak rohkem kui 30% eelmisest aastast väiksemaks. Kolmandikul küsitlusele vastanud piimakarja- ja lihaveisekasvatajatest on varutud alla poole vajalikust rohusöödast ja 28% tootjatest prognoosib, et suur osa puuduolevast rohusöödast tuleb juurde osta. Keerulises olukorras on ka köögivilja- ja kartulikasvatajad,“ kirjutas Tarmo Tamm oma pöördumises Euroopa Komisjonile.

Põud on mõjutanud negatiivselt ka sea- ja linnulihatootjaid. „Kulud loomasöödale on märkimisväärselt suurenenud ning see on tõstnud toodangu omahinda. Tootmiskulude kiire kasv, kallinenud söödahinnad ning tootmistõhususe vähenemine on muutnud sea- ja linnulihatootjate majandusliku olukorra väga keeruliseks,“ lisas maaeluminister Tamm.

Eesti Riigi Ilmateenistuse andmetel oli sel aastal juulikuine keskmine temperatuur 19,9℃, mis oli 2,5℃ kõrgem kui mitmeaastane keskmine. Keskmine sademete hulk oli 26 mm, mis moodustab mitmeaastasest keskmisest vaid 36%.  EPKK korraldatud küsitluse andmetel jääb teravilja keskmine saagikus sellel aastal ligi 40% madalamaks kui möödunud aastal ning ka viie aasta keskmisega võrreldes on tänavune teravilja saagikus kolmandiku võrra väiksem.

„Seetõttu tuleks välja töötada erimeetmed ning toetada põua tõttu kahju kannatanud põllumajandussektorit,“ lisas Tarmo Tamm kirja lõpetuseks.

Kesknädal.ee

4 kommentaari
  1. Mitte 6 aastat ago
    Reply

    toetada, vaid anda võlgu. Sest tegemist on loodusega, kelle vägitegusid ei saa me kogu aeg kinni maksta. Samuti kui on hea põllumajandusaasta, miks siis põllumehed omale kindlustusrahastut ei loo? Igal aastal koguneks sinna kümneid miljoneid, kui vaja, siis saavadki sealt raha tagasi. Nagu nüüd oleks vaja. Muidu kukub nii välja, et hea aasta tulemus raisatakse ära aga kehva aasta peavad kinni maksma teised.
    Saan aru, et valimine on ukse ees ning on vaja rahva rahaga pugeda ja altkäemakse jagada, kuid natuke MÕISTUST peab isegi ministril olema.

  2. põllumees 6 aastat ago
    Reply

    Põllumeestele ei saa iial küll.
    Nagu nad on harjunud loomi viimseni tühjaks pigistama ja siis rõõmsalt tapamajja saatma, nii ripuvad nad inimeste ilmaski kõikvõimalike toetuste- abide tissi otsas. Nende isul pole piire. Väiklusel normi. Midagi ei jää märkamata, kust kasu saab.
    Põuale järgnes kõllalt niiske periood, soe ja soodus. Imestasin,et isegi seeneniidistik polnudki hävinud. Mets seeni täis juba!

  3. Kindlasti 6 aastat ago
    Reply

    ei tohi toetusi maksta neile, kes on oma toodangut mürgitanud ja tehisliku solgiga väetanud. Ainult sea sitt on lubatud! Muidu ei jõua Tarmo mõistuseni, mida üldse mAHE tähendab.

  4. to kindlasti 6 aastat ago
    Reply

    Ka sõnnik peab olema komposteerunud vähemalt 3 a. Komposteerunud. Sõnnik on nitraadid ja taimed imavad need nitraadid endasse ja kasvavad vägevasti, aga seejärel lähevad nitraadid taimest inimese või looma organismi ja muutuvad nitrititeks – vähkitekitavateks kantserogeenideks. Muutuvad nad sooles, saades kokku rasvadega või konservipurgis ,vorstis. Ka see pole mahe.
    Mis keelab permakultuuri taimekasvatusmeetodeid kasutamast. Puuduvad tillukesed masinad ja robotid, eelarvamus,rahaahnus. Ongi karistuseks hukkaläinud inimsoole.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.