Jaanus Karilaid: Must kassa ja vene kaart lööb seekord Reformierakonna jalust

Jaanus Karilaid Foto: Scanpix

Keskerakonna aseesimees ja Riigikogu õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid andis Kesknädalale intervjuu, milles räägib oma tööst Riigikogus, esimehevahetusest tulenenud üleminekuperioodist Keskerakonnas, eestluse ellujäämisest jne.

Palun tutvusta oma tööd Riigikogu õiguskomisjoni esimehena. Millised on olnud suurimad väljakutsed ja tulemuslikumad otsused selles ametis?

Kuus kuud on veel ees, aga tooksin välja järgmised asjad: komisjoni häälteenamusega VEB-fondi eelnõu suunamine Riigikogu suurde saali; rahapesu toomine avalikkuse teravaima tähelepanu alla. Samuti vabadussõjalaste rehabiliteerimise vajalikkuse debati vedamine näitamaks, kuivõrd ohtlik võib olla see, kui võim hakkab opositsiooni likvideerima ning see ebaõiglus hiljem unustatakse. Perioodil 1934–1937 tõmmati võimu poolt ikka palju hingejõudu ühiskonnast välja. Mälu taastamiseks andsime koostöös Aadu Mustaga välja taastrüki Kaarel Robert Pusta raamatust „Kirjad kinnisest majast“. Pusta oli aastal 1924 Eesti Vabariigi välisminister; ta oli ka õppejõud, diplomaat, teerajaja – korüfee. Tema rolli võiksime rohkem teadvustada.

Palju poleemikat on viimasel ajal tekitanud osade noorte probleemne käitumine. Millest saavad alguse noore inimese hingeharidus ja kombed: kas kodust ja koolist või hoopiski Hollywoodi filmidest ja vägivaldsetest arvutimängudest?

Keelud ja käsud on aasialik tee; seda teed pole mõtet meil üheselt matkida. Teame kõik, et kodust kiirgav hoolivus on hea inimese pant. Aga mida siis teha, et meil poleks nii palju katkiseid kodusid? Poliitikud peavad suutma lahendada probleeme, mis hiljem muidu tervet ühiskonda puudutavad. Lastekaitsesse, sotsiaaltöösse, huviharidusse, muusikasse, sporti rohkem suunatud raha aitaks. Aga kui rääkida, et selleks peame ka maksusüsteemi muutma, siis tekivad raskused. Selle üle on juba rohkem kui 2000 aastat pead murtud, et kuidas õiglasemalt ja targemalt oma riiki arendada ja juhtida pidevalt muutuvas keskkonnas. Keskerakonna jaoks on ühiskondlik õiglus üksikisiku edust eespool. Siia ongi peidetud kogu meie poliitika raskuskese ja tuum. Siin on vaidlused kõige tulisemad.

Vaadake, mis toimub üürimajade programmi ümber. Keskerakond on sellest rääkinud aastakümneid; Tallinnas tehti see ära, nüüd on asi ka valitsuses, ja alati on kaigastega kohal kinnisvaraarendajad, kes räägivad oma kitsast turusegamise-aspektist. Rumal jutt, kõik riigid kehtestavad regulatsioone ja suunavad kapitali. Kinnisvarahaid vaatavad oma bilansse, valitsus aga tervikpilti.

Kuidas pikka aega opositsiooni määratud Keskerakond on suutnud valitsusvastutusega toime tulla? Peamised edusammud ja ka võib-olla möödapanemised?

Oleneb sellest, kuidas võrrelda. Kui võrrelda meie peamise konkurendi Reformierakonnaga, siis on põhjust rõõmustada. Kolmekesi koos võimul olemine paratamatult tekitab kohustuse leida kompromisse, mida meie valija ei pruugi mõista. Maksusüsteem ka astmelisena võib olla väga lihtne, aga lihtsustuse teeme ära 2019. aastal uues valitsuses. Ametkond oli alguses ehmunud, aga nüüd harjutakse ja nähakse, et Keskerakonna ajal majandus kasvab ja julgeolekusse pannakse hoopis ressurssi juurde. See hirm on nüüd maas ja loob hea pinnase tulevikuks.

Pead vastutusrikast Keskerakonna aseesimehe ametit. Kuidas hindad Keskerakonna arengut viimastel aastatel pärast esimehevahetust? Kui palju oled pidanud aseesimehena tegema musta ehk nähtamatut tööd, et erakond koos püsiks?

Poliitika on selline, et kes arvab, et seal on lihtsad ajad, see eksib. Poliitikas on kõigil seda nähtamatut tööd, enne kui läheb korda see, mida teed. Seda igal elualal. Erakonnajuhi vahetumine ei ole läinud kergelt üheski erakonnas. Ei peagi minema, sest uus juht on liider siis, kui ta saabki selle vahetusega nii hakkama, et suudab hiljem ka oma erakonna programmi ellu viia. Edgar Savisaar tegi ka väga palju häid asju, seda ideoloogilist pärandit on mõtet hinnata. Kuid tuleb lahti saada negatiivsest pärandist – võlgadest. Viimane segab kiiremini liikumast. Mõned erafirmad ja advokaadibürood on minevikus pannud meile ikka ebameeldivalt palju miine. Küll saame neist mööda.

Keskerakondlaste seas jagunevad arvamused enam-vähem pooleks: osade arvates peaks erakond pidevalt uuenema, teiste arvates tuleb aga säilitada ja hoida olemasolevat.  Kui suur Keskerakonna uuenemise pooldaja sa oled?

Uuenemisjutt käib ajaga kogu aeg kaasas; see on arengu märk. Isegi siis, kui uus on taasleitud vana. Igas erakonnas peab olema ka piisavalt protesti; see hoiab okkaid õiges kohas ja ohjad paremini peos.

Eesti elanikud jagunevad samuti ka EKRE suhtes pooleks: ühed kardavad hirmsasti EKRE võimsat tulekut eelolevatel Riigikogu valimistel, teised aga ootavad ja loodavad, et EKRE lööks n-ö „õhu puhtaks”. Kas EKRE ja Eesti200 saavad olema suurimateks üllatajateks eelolevatel valimistel?

Kumbki ei saa. Üllatus tuleb mujalt. Nende väärtus on aga selles, et nad tublisti marginaliseerivad Reformierakonda. Viimase positiivne roll Eesti arengus oli ikka aastaid tugevalt ülemütologiseeritud.

Kaja Kallase juhtimisel on Reformierakond langenud viimastel kuudel justkui varjusurma – puuduvad julged algatused ja ideed. Reiting langeb tasapisi. Mida soovitaksid Reformierakonna strateegidele?

Kui Reformi parlamendifraktsiooni esimees Jürgen Ligi räägib kuu tagasi kellakeeramisest, hetk hiljem seljakeeramisest venekeelsele haridusele, siis selles erakonnas tõesti aeg seisab. Selle Vene kaardiga vehivad nad nii hüsteeriliselt, et kahju hakkab. Viimane kord proovisid nad end näidata Eesti lipu taustal Tallinna volikogus. Hämmastav künism! 17 aastat võimul, ja nad olid ainult näiliselt väljas eestluse eest. Pole ka imestada, nad ei peljanud isegi NATO hävituslennukeid oma valimisklippi monteerimast. Hirmutamine on neile varem kahjuks palju edu toonud. Mäletan üht lugu ühest maakonnalehest, kui küsiti ühe vanema mehe käest, miks ta Reformierakonda valis, siis vastus oli lihtne: Aga muidu tuleksid ju Vene tankid! Et üks nende ärahullutatud endine sõjaväelane olla raadios rääkinud.

Kalev Lillo kui Kristen Michali usaldusisiku palkamine Brüsselisse näitab, et seda erakonda juhitakse endiste musta kassa pealikute poolt edasi. Nii jätkates on ainult aasta küsimus, mil reformierakond hakkab esimeest vahetama

Oled sa endiselt eesti rahvuse säilimise ja elujõu suhtes optimistlik?

Olen. Vaata kui palju omakeelset kirjandust, kui palju loomingut muusikas. Palju suudab ainult elujõuline rahvas. Saame oma poliitikad õiglasemalt paika, küll siis ka need iibenumbrid lähevad paremaks.

Kas jääme Euroliidu rahvastekatlas püsima rahvusena?

Jääme, kui suudame oma rahvuslikke huve kaitsta. Miks ei peaks suutma? Moskva teljel ellujäämise kogemus tuleb veel rohkem enda kasuks pöörata. Poliitika on üks lõputu lobbytegevus. Peab täpsemalt meie eurosaadikuid suunama ja suruma. Peaksime rohkem väärtustama tööd Europarlamendis. Praegu võetakse seda kui head sanatooriumi või võimalust oma nn kontorisüsteemi arendada ning ajakirjanikke moosida. Tegelikult tuleks selgemalt küsida tööaruandeid ja anda suuniseid. Oleme siin ka ise natuke liiga leiged olnud.

Kuidas kaitsta Eesti huve Brüsselis, see on tegelikult ju läbi vaidlemata ka erakonna sees. Aga selle vea saame kohe parandada, sest juba 7 kuu pärast valime 7 saadikut. Saime ühe koha juurde! Kuidas saame nüüd tõhusamalt seista Eesti huvide eest? Rohkem investeeringuid, vähem meie otsuste mõjutamist! Päris hea väljakutse!

Mitu erakonda on pärast Riigikogu valimisi parlamendis? Mis oleks, lähtuvalt demokraatia huvidest, parim arv?

Erakondade sisemine areng ja kvaliteet on tähtsam kui erakondade üldarv.

Millega sa vabal ajal tegeled? Kuipalju sul seda töö kõrvalt käesoleval ajal on?

Käin lastega metsas ja mängin nendega hoovijalgpalli.

Küsis Indrek Veiserik

 

 

8 kommentaari
  1. Juba 6 aastat ago
    Reply

    teine ülistuslaul Jannule paneb küsima, kelleks teda tahetakse sokutada? Kas Jurka asemele? Mingiks näruseks ministriks kindlasti, selles pole mingit kahtlust. Mõni poeb ta ees juba paregu, et ka ise saask kena koha nimekirjas ja molli täis.

  2. Maali Maalt 6 aastat ago
    Reply

    Pealkiri ei lähe kokku artikkli sisuga. Tõeline sopalehe tase…
    Kesknädal ongi mõeldud ainult madalalaubalistele.

    • Mets 6 aastat ago

      Kuna sina seda lehte loed, siis andsid endale täpse hinnangu.

  3. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Kiire poiss see eelmine libaja Maali Maalt. Ma soovitan teile seda lehte mitte lugeda, kuna paistab, et lugemine mõjub teie psüühikale halvasti. Reformierakond põebki seda haigust nimega RUSSOFOOBIA. Muide see pidi niivõrd kiiresti süvenema, et isegi hiireaugust tulevad hiired tunduvad kõik venekeelsed. Reformierakond paneb seekord kõik masinad käima, et uuesti saada riigi rahakoti manu, sest praegu neil juba lõhnab pankroti järele. Appi võetakse igasugused ka seadusevastased teod, sest seaduses istuvad ju omad inimesed. Seekordsed valimised võivad tulla väga põnevad.

  4. ReinMark, EV kodanik 6 aastat ago
    Reply

    Reform on teatavasti 17 aastase valitsemise ajal ajanud oma juured väga sügavale ja kasutab ära olukorda, et Valitsuse institutsioonides on endiselt neile ustavat kaadrit. Ka IT hääletusmasina mehed olevat samad, rääkimata ustavast peavoolumeediast .Aitab juba sellestki kolmest argumendist, mille abil lahjendada oma musta kassa ja rahapesu skandaale ning väidetavat diili Venemaaga, keda enda hämarate tegude suitsukatteks iga päev sõimatakse.Kui oskame need tõkked enne valimisi purustada,siis paralleelselt sellega oleks meil vaja selgemat seisukohta moslemite invasiooni suhtes meie riiki, radikaalset sekkumist Eesti Energia hinnapoliitikasse, mille siirded ulatusliku hinnatõusu näol sisenevad majandusse.Kui palju suudame ohjeldada toasooja hinnatõusu jne. Selge sõnum ja lubadused nendes valdkondades äratavad usaldust – ja see on, mida rahvas vajab.Võimuparteina on Keskerakonnal kõik need eeldused ja võimalused olemas.Kasutame siis seda.

  5. Ott 6 aastat ago
    Reply

    Keskerakondlaste laimajate kommentaarid annavad tunnistuse sellest kui labased on need kommentaatorid ja pole ime et nad usuvad Reformi tagatoa tegelaste valet ja laimu. Need ongi reformistide valijad keda mõjutatakse mitmesugusel viisil. Aga eelmiste valitsuste ajal polnud töötulemusi vaesus aina kasvas ja kuidagi peab ju hääli saama.

  6. Vaagija 6 aastat ago
    Reply

    Vähe sellest, need laimajad siin on ju otseselt nagu Reformierakonna fänniklubi! Tahaks küll Reformierakonna uuelt juhilt küsida, et kui eetilisteks ta oma partei „fänniklubi“ peab? Keskerakond küll häbeneks, kui tema toetajad sellise sõnavaraga oleksid!

    • Seltsimees 6 aastat ago

      Vaagija ei kujuta vist ettegi, et Eesti NSV-s on peale keskbande ja muutustevaenlaste ka muud voolud voolamas. Pealegi on muutustevaenlased ja keskbande kõige tõenäosem paar uut valitsust moodustama. Kahjuks küll.
      Sest EKRE ei hakka keskbandega koostööd tegema enne kui Jurka oma külmkapist koostöölepingut Putiniga välja ei too ega hävita. Kaja aga kuseb ja situb selle lepingu peale, neile on samuti tähtsam valitsemine rahva rahakoti üle. Kuna Jurka bandet hoiab üleval just reeturlik 5. kolonn, siis ongi koostööbande leitud. Ei maksa siin ajada karilaiulikku jura EKREst kui võimalikust kaasvalitsejast. Ja seltsimees Vaagija võiks viha Kaja bande sahkerdajate vastu maha tõmmata, edasi hakatakse rahvast ja vaagijat ennast petma ju koos.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.