Kallas „märkas“ lõpuks pensionäre

Kaja Kallas Foto: Scanpix

Reformierakonna esimees Kaja Kallas märkas eelmisel nädalal lõpuks ka pensionäre. Kui senini oli Reformierakonna põhiideeks rikkamatele palgasaajatele 500-eurose tulumaksuvabastuse näol veel 100 eurot kuus kätte mängida, siis nüüd ollakse jõudmas ootamatule arusaamisele pensionitõusust.

Eelmisel nädalal ütles Kallas intervjuus ERR-ile, et Reformierakond on oma plaanide  aruteludega jõudnud sinnamaale, kus peetakse oluliseks, kuidas „pensionid saaksid olla vähemalt 50 protsenti keskmisest palgast ja millised on need sammud, mida selleks tegema peab“. Kui seni valitses oravapartei leeris pensionide tõusu suhtes vaikne skeptitsism, siis nüüd ollakse valmis pensione tõstma. Ning mitte vähe.

Keskerakond on juba kevadest saati rääkinud 100-eurosest erakorralisest pensionitõusust 2020. aastaks. See aitaks tunduvalt leevendada olukorda, kus enamik pensionäre elab ikka veel suhtelises vaesuses.

Reformierakond aga pakub nüüd sisuliselt veel rohkem. Kui arvestada, et keskmine palk kerkib järgmisel aastal ligikaudu 1400 euro peale, siis oleks 50-protsendine pension sellest ju lausa 700 eurot. Kui praegu on keskmine pension ligikaudu 450 eurot, siis tähendaks oravate ettepanek enam kui 200-eurost pensionitõusu!

Ent sellega ilmselt reformarite ilus jutt hakkab piirnemagi. Rõhk saab olema mitte suurel pensionitõusul, vaid lisana väikeste tähtedega kirjutatud sammudel, mida selle elluviimiseks vaja teha on. Ehk siis jutt läheb ilmselt kuskile 15 aastale selle tõusu rakendamiseks, nagu oli lubadusega viia Eesti viie rikkama Euroopa riigi hulka. Saatan peitub detailides, nagu on armastanud ka öelda reformikate auesimees Siim Kallas.

Seega pole mõtet uskuda, et Reformierakond mõtleb tõsiselt toetada erakorralist pensionide tõstmist. Veel enam niisuguses mahus. Selleks on nende lubadus liiga ilus. Ja kui tuleb aeg see paberile panna on seal kirjapandu ähmane ja hästi väikses kirjas.

Kesknädal

8 kommentaari
  1. Samasugune 6 aastat ago
    Reply

    jura nagu Jurka ja ta lähikondlaste suust. Ikka altkäemakusd jmt.
    Kuidas peaks meie pinss kujunema tegelikult?
    Meie senine pinsiarvestus on vigane põhimõtteliselt. On ülimalt jabur siduda mitte millegi tegemist kunagise töötamisega. Kui inimene midagi ei tee ehk on pinsil, siis toodavad kõik võrdselt väärtust 0 ning ka pinss peab olema kõigil võrdne. Nii nagu töötamiseelses eas lapsed peavad saama võrdselt elatisraha. Kui inimene juba teeb tööd, siis ta saab vastavalt panusele erinevalt ning on tema enda asi, kas ta raiskab kohe kõik ära või istutab rahapuu. Pinss kui palgapikendus on puhtalt tehislik ning arulage. See sobib ainult sahkerdajatele.
    Kui praegu võtta kokku kõik ülalpidamisrahad, siis moodustab see 40% eelarvest. Seega, kui 4 miljardit jagada ülalpeetavatega (vanurid+lapsed+sandid), saaks vabalt täiselatisraha maksta 600€ kuus. Lapsed saaks elatisraha vastavalt ealisele vajadusele, nt 0…5 earühmas 55% täiselatisrahast ehk 330€ kuus. Kuid siis oleks ka kõik tasuline ehk kapitalistlik, mitte sotsialistlik nagu praegune klikk püüab läbi suruda. Praegu võetakse inimese palgast pool kaudselt ära, kuid kui otse kõik kätte saaks, saaks inimene keskmiselt 2500€ kuus. Ja pinss oleks 1200€ kuus. Siis kogutaks riigikassasse raha juba ühitatud tarbimismaksuga. Kuna inimene nagunii oma raha ära ei põleta, siis iga tarbimine annaks 6…10% riigikassasse. Kuna raha liigub siis rohkem, saaks riigikassa samamoodi täis, kuid juba uuel alusel. Kaoks aga bandede altkäemaksulubadused, et meie tõstame 100€ ja teine lubab 101€. See on loomult nõme, ehkki ta nii suure hulga lollide najal töötab.

  2. Saatan isiklikult 6 aastat ago
    Reply

    Eks ma ole varemgi kirjutanud, et PENSIONITÕUS ja mitte 100 ,vaid PALJU ROHKEM TULEB TEHA ÄRA
    ENNE VALIMISI. Jõri jäi aga ootele . MILLE ???. Iseenese tarkus.
    Mis Kallasesse puutub, siis KES teda usub ? Isegi KUI tõstetakse 700 -ni, siis ilmselt nii, et kõige rohkem saavad kõige suurema pinsi saajad ja need väiksema saajad saavad ikka ainult 100 juurde.
    SAATAN PEITUB aga detailis, et Rosimannused, kes on reformarite tagatoas laagris, ja kes vanadekodude kontserne tekitavad JUBA PRAEGU, NEIL LÄHEB SIIS LÕBUSAKS kui pensione tõstetakse. SIIS ON, MILLEST NEILE MAKSTA. Ametnikud ja omavalitsused hakkavad ilmselt ROHKEM SINNA SAATMA, selmet TEKITADA
    KODUTEENINDUS-JA PÕETUSVÕRK ÜLE-EESTILINE /loomulik nagu polikliiniku,lasteaia,kooli, poevõrgutik/,kus
    EAKAD SAAKSID VAJALIKUD TEENUSED KODUS, MITTE SURMAMAJAS. JA SEALT HOOLDUSASUTUSEST PEAB OLEMA VÕIMALIK KA ÄRA TULLA, MITTE ET SU KODU MÜÜDUD OLEKS.
    AITÄH KAJALE HEA MÕTTE EEST, PENSIONE TÕSTA. PALUKS ÜKSIKASJALIKUMALT ,KUIDAS JA KUST !
    Imelik, et nad enne pole sellele mõttele ligilähedalegi jõudnud. 400 000 valijat ,kellest 300 000 valib ikka veel ISE pole nali. Jürile ilmselt on…

  3. lisa 6 aastat ago
    Reply

    Kuna seda VÕRGUSTIKKU ka POLE tekitatud – siis MIS ON TEHTUD ?
    MIKS ei ole tekitatud ? IDEE käidi välja ki AMMU. 10 a tagasi. Keskidel jäi küll aint pool aega valitseda,
    aga KAS SELLE AJAGA 2,5 a? ei olnud siis võimalik tõesti harjunud ,mittetoimivat abivajajate jaoks, neile MITTESOBILIKKU SÕSTEEMI MUUTA ??? Sobilik oli sõst. aint ametnike ja omav. jaoks.Mitte eitede-taatide,vanaprouade-härrade jaoks.
    Tasuta maakonabussist jääb natuke väheks …

  4. Ta on kurjategija.

  5. to ele kt 6 aastat ago
    Reply

    Kesse ???

  6. Ratas oma esimestel valitsemiste 6 aastat ago
    Reply

    minutitel ütles, et E-valimine jääb ja pensioneid ei tõsteta.
    Alati Keskerakonna lubadused on pensionite tõstmine, et pensionärid saaksid inimväärika elu. Nüüd 100 euri 20.aastal. Selleks ajaks ei ole see päästerõngas vaid abi riigile endale. Praegu pensionärid nälgivad ja 20 aastal nälgivad edasi. Elukallidus aga tormab. Pensionärid surevad ilma abi saamiseta nälga kuna ei jõua kulutusi tasuta.
    See lubadus ei ole valitsuse heategu.
    Majanduse kasv on ju praegu suur nali. Käibemaks, suured trahvid, muud maksed jne. Kas uhkustamiseks olemas. Eksüort, toodangu kasv, riigi abi tootjatele jne. Sellest tuleb kasv.

  7. to ratas oma esimestel 6 aastat ago
    Reply

    Siiamaani on see kapitalismimudel -eksport annab maj.kasvu töötanud. See aeg on läbi. Eestile ehk veel mitte päris, sest see jänku pole jõudnudki finisijoonele veel.
    Sina aga ÄRA KIIBITSE siin vahel oma tööandjatele ja reffidele.,kuigi üldiselt räägid õiget juttu.
    Ikka ei saand aru ,kellel need tuulepargi aktsiad on???

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.