Vabaerakond kordab Roheliste 2011. aasta vigu

Andres Herkel

Vabaerakond valis uue esimehe 30. septembril Rapla Kultuurikeskuses, kutsub valimisnimekirja kandidaate väljastpoolt erakonda ja loodab valimiskünnise ületamise imet. Samamoodi käitusid Eestimaa Rohelised 2011. aasta valimiste eel.

Eesti poliitikas jäävad püsima uuendusvõimelised erakonnad, mis liituvad kellegi teisega (Res Publica) või vahetavad nime (Rahvaliit). Eestimaa Rohelised jõudsid 2007. aastal Toompeale, aga on hilisemal kuuel valimisel künnise alla jäänud. Vabaerakond kordab nende käitumist.

Vabaerakonna poliitiline langus saab olema isegi kiirem kui Eestimaa Rohelistel, sest juhtimiskriis on sügavam. Valimisedu saavutati Andres Herkeli juhtimisel, kes taasvaliti 30. mail 2015 esimeheks tagasi 164 häälega (95,3%). Järgmisel, 23. aprilli 2017 üldkogul oli ainus kandidaat Artur Talvik, kes sai 2015. aastal valitud Riigikogusse ja kuulus Vabaerakonna fraktsiooni, aga erakonda astus alles 8. märtsil 2017. See näitab erakonna nõrkust, kui esimees tuuakse väljast.

Meedia oli Vabaerakonna sisetülisid ja lahkumisi kajastanud juba mitu kuud varem. Erimeelsusi põhjustas muu hulgas küsimus, kas kohalikele valimistele minna erakonna nimekirjaga või valimisliitudes. Näiteks 11. veebruari 2017 Eesti Päevalehes ilmus Ats Milleri kirjeldus, kuidas juhtkonna vastutöötamine on ohtu seadnud Tallinnas valimisteks valmistumise. Valimisliitude kasutamine on nõrkuse märk, sest ei usutud piisavalt head valimistulemust. Toompeal oli hääletatud, sarnaselt Eestimaa Rohelistele, pigem valitsusele meelepäraselt, kui üheskoos ülejäänud opositsiooniga. Nii Eestimaa Rohelised kui ka Vabaerakond oli algul kutsutud valitsuse moodustamise kõnelustele, aga jäeti kõrvale.

Eestimaa Rohelised kukutasid Marek Strandbergi esimehe kohalt 10 kuud enne valimisi (mais 2010), aga sisepingeid see ei kaotanud. Vabaerakond korraldab erakorralise üldkogu esimehe väljavahetamiseks 6. oktoobril ehk 5 kuud enne valimispäeva. Samuti valitakse puuduvad juhatuse liikmed, sest mitmed neist on lahkunud.

Marek Strandberg jäi Roheliste erakonda 2014. aastani; Artur Talvik lahkus 13.05.2018 Vabaerakonnast ja Toompea fraktsioonist. Alates 23. augustist moodustab ta hoopis uut erakonda, mida kutsub Elurikkuse Erakonnaks. Selle loojate seas on rohelistena Riigikogus olnud Mart Jüssi ja Toomas Trapido.

Vabaerakond kordab Roheliste valimiskampaaniat 2011. aastast, sest 12. juunil tegi juhatus otsuse kutsuda lisaks erakonnaliikmetele Riigikogu valimisnimekirja vabu kandidaate, kodanikuühenduste või liikumiste esindajaid.

Eestimaa Rohelised ei saavutanud valimisedu Eerik-Niiles Krossi, Artur Talviku ja Kaarel Tarandiga. Vabaerakond ei ole siiani õppinud nende vigadest, vaid hoopis kordab neid vigu.

Kesknädal

1 Kommentaar
  1. Pole 6 aastat ago
    Reply

    mõtet laipa tümitada. Mõlemad läksid tegevusetuse rappa. Juhid mõtlesid, et kõik toimub ise ega liigutanud lillegi. Kui hakkasid kukkuma, olid kõik teised süüdi. Oleks Herkel Toobla Priidiku moodi sahkerdanud siin ja seal, oleks nad praegu ohutult mäe otsas.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.