Tsolgo rahvamajast kostis poliitikateemadele tugevat vastukaja

Tsolgo rahvakohtumine

Möödunud neljapäeval õhtul põlesid Võrumaal asuva Tsolgo rahvamaja akendes tuled. Siin ei harjutanud aga rahvatantsijad või koorilauljad või muud kultuuritegijad. Keskerakonna korraldatava „101 rahvakohtumise“ raames toimus siin mõttevahetus poliitikas. Arutelu juhtis võrukate omainimene, erudeeritud ja šarmantne Anneli Ott.

Tsolgo rahvamaja saali oli kogunenud inimesi erinevatest põlvkondadest ja eluvaldkondadest. Sotsiaalelu laudkonnas võttis istet kunagine Ida-Virumaa kaevur, praegu Võrus pensionipõlve pidav Johannes Puu. Tema arvates peaks Eesti ühinema Euroopa Liidu sotsiaalhartaga, sest siis paraneks pensionäride majanduslik olukord veelgi.

„Tarmo Tamm on õige mees maaeluministri ametikohale,“ ütles väärikamas eas mees Arvo Väimelast. „Minu arvates peab minister lisaks poliitika tundmisele olema võimekas ja avara silmaringiga spetsialist ka oma valdkonnas. Muidu hakkab minister tegelikku elu segama ja meenub nõukogude kord, kus ametissesaamiseks oli ennekõike vaja parteipiletit.“ Kunagi põllumajanduses töötanud Arvo valis endale kaasamõtlemiseks maaeluteema-laudkonna ja istus mõttevahetusel kõrvuti minister Tammega. „Ministri kõrval istun ma elus esmakordselt,“ märkis ta.

Kääpa küla elanikud Kaja, Milvi ja Miia rääkisid, et ses paigas on kolmsada elanikku ja rohkesti noori. Mitmed kolivad siia põhjusel, et koht on linnalähedane (Võru) ja siin on võimalus üürida soodsalt elamispinda. Kääpa koolis on 150 õpilast, mis maakooli kohta ikka päris palju. Kääpa naised ütlesid sedagi, et noored saavad koos käia noortekeskuses, kuid keskmiste ja vanemate põlvkondade inimestel selleks korralik võimalus puudub, mistõttu Kääpas võiks olla ka oma seltsimaja. Veel kostis  arvamus, et peaminister Jüri Ratase valitsusel pole kerge olnud; kohati on töö koguni tänamatu, kuid paljugi on suudetud korda teha.

Veel tuli teemaks, et Eestimaal on teinegi Kääpa – see paikneb Jõgevamaal Mustvee vallas. Legendi kohaselt lõikas mõõk seal läbi Kalevipoja jalad. Praegu asub seal Kalevipoja muuseum ja seikluspark. „Ka meie Kääpaga seonduvad legendid. Siin on ohvrikivi, mida kutsutakse Kuningakiviks, samuti kääpad,“ lausus üks Kajadest.

Riigikogu liige Anneli Ott ütles kohtumist avades, et „101 kohtumise“ raames on poliitikutel väga hea meel erinevates Eestimaa nurkades rahva arvamust kuulata. „Küllap istutakse siin laudkondades, kus arutlusel teemad, mida peetakse kõige südamelähedasemaks või problemaatilisemaks.“ Ise koordineeris Anneli Ott vestlust majanduse ja ettevõtluse laudkonnas.

Regionaalpoliitika laudkonnas juhtis mõttevahetust parasjagu Kagu-Eestis resideerinud riigihalduse minister Janek Mäggi. Räägitust tegi kokkuvõtte tema nõunik Marica Lillemets. Tema sõnul peeti oluliseks, et hajaasustusega aladel oleks kiire internetiühendus. Ootuseks on ka neljarealine tee Tallinnast Tartusse. Välja käidi ka mõtteprogramm „Käbi ei kuku…“ – Soomest koju käima lükkamiseks. Paljudes peredes töötavad vanemad ju Soomes, lapsed on aga Eestis. Hoiak peaks olema selline: Soomes olijaid oodatakse koju tagasi.

Kohalikest probleemidest toodi esile ka vajadust remontida Võru–Orava teelõik.

Haridus- ja kultuurielu laudkonda juhtinud Otepää omavalitsustegelase Jaanus Raidali sõnul öeldi välja ka mõtteid, et lapsevanematelt ja õpetajatelt on praeguses ühiskonnas ära võetud mitmed õigused, mida tuleks vajadusel taasrakendada selleks, et lapsed kasvaksid tublideks ja väärikateks kodanikeks.

Veel räägiti võimalusest ja vajadusest viia kooli õppekavva ka eetika- ja moraaliõpetus või usuõpetus. „Au sisse võiks tulla ka koolivorm,“ lausus Raidal.

Jaan Lukas

1 Kommentaar
  1. Huvitav 6 aastat ago
    Reply

    milline minister pole täna kuskil bandes? Isegi kui ta pole seal algul olnud, peab ta ministriks saades kohe astuma. Nii et savetski parjaadok töötab täiega. Ja pole ka midagi imestada, juhivad meid ju tiblade lapsed ja lapselapsed.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.