Missugune kellaaeg sobib meile paremini: kas suve- või talveaeg?

Emma-kumma eelistamiseks leidub mitmeid põhjusi. Olulisim ja ühendavaim on kellakeeramise lõpetamine. Talveaja valimise poolt leiab enam teaduslike uuringuid. Suveaja poolt räägib jälle tavatööd tegevate inimeste võimalus nautida valgemaid õhtuid ja tegelda peale tööd spordiga.

Ühelt poolt räägivad uuringud ja katsetused, et suveajas olles on talve raskem üle elada. Seda on proovitud Iirimaal, Portugalis ja Venemaa. Suveaja puhul saaks kevadel ja sügisel kauem õues olla, kuid talveaeg vähendab märgatavalt inimeste liikuvust.

Spetsialistide meelest äärmiselt oluline on, et inimesed käiksid väljas kella 16 ja 20 vahemikus. Isegi üheprotsendine muutus nende hulgas, kes käivad õhtupoole jalutamas, mõjutab rahvatervist. Nagu teada, soovitavad arstid vähemalt poole- kuni tunniajast jalutuskäiku iga päev, sest see aitab muu hulgas diabeedi ja kõrge vererõhu vastu.

Kuidas mõjub suve- ja talveaeg, kui ärkad kell 7.00 ja lähed töölt koju kell 17.00?

Talveaja korral läheb jaanuaris hommikul valgeks kella 9 paiku ja päike loojub enne kella 16. Suveaja puhul juhtuks see tund aega hiljem: valgeneb kella 10 paiku ja pimeneb kella 17 ajal.

Juunikuus läheks talveaja korral valgeks juba kella 3 ajal ja pimedaks kella 22 ajal. Suveaja puhul tõuseks päike kella 4 ajal ja loojuks kella 23.00 paiku.

Kõige tähtsam oleks siis vast pöörata tähelepanu sügisesele päevavalgusele: oktoobris tõuseks päike kella 7 ajal ja loojuks kella 19 paiku talveajal; suveaja puhul tõuseks päike kella 8 ajal ja loojuks kella 18 paiku.

Arvestama peab ka sellega, et koitma hakkab varem ja hämardub hiljem, jätkub valgemat aega ka enne päikesetõusu ja pärast päikeseloojangut.

Muidugi oleks suve- ja talveaja vahel otsustades üheks lahenduseks siirduda näiteks Kesk-Euroopa aega, kus on ka näiteks Rootsi (GMT +1); suveajaga jälle oleksime samas ajavööndis Venemaaga (GMT +3).

Nagu näha, on poolte valimine raske, kuid selge on see, et parimaks lahenduseks oleks, kui Soome ja Baltimaad oleksid samas ajavööndis – ei tekiks logistilist segadust. Seega on Soome, Eesti, Läti ja Leedu riigimeestel ja -naistel põhjust istuda ühe laua taha ning panna ajaasjad paika.

Kui kedagi minu arvamus huvitab: nn. öökullina eelistaksin õhtust jalutuskäiku.

Andrus Tamm

 

16 kommentaari
  1. Andrus 6 aastat ago
    Reply

    oleks võinud lisada ka olulised arvud, et UTC+3 annab võrreldes UTC+2-ga valget aega juurde 4% ja UTC+4 koguni 8%. Kuid edaspidi enam juurde ei tule, pealegi hakkab siis ka bioloogiline kell ette jääma. Seega oleks Eestile kõige arukam ajavöönd UTC+4. Kuid võib vabalt jääda ka UTC+2 juurde, kuid siis tuleks kõik kellaajad asutistes keerata 2 tundi ette. Et me ei ärkaks suvel kell 7, vaid kell 5. Talvel läheme tööle ja kooli nagunii pimedas ja pimedas ka tuleme kottu tagasi.
    Kuna me aga ei taha asutistes kella kruttida, tulebki laiskusevastaselt kehtestada uus ajavöönd UTC+4. Suvine valge aja võit annaks tunda kohe kulutuste vähenemises, kuid seda ei soovi jällegi elektritootjad, kasum ju väheneb. Ja valitsus ei saa makse, jälle häda.

  2. u. 6 aastat ago
    Reply

    Teaduslike uuringute põhjal hakati kella keerama, et nüüd keeramine lõpetada.
    Teadusuuringute põhjal mindi juba kord talveajale, see oli kõlbmatu – hakati kella keerama.
    Suvehommikust valget aega enne tööleminekut kasutati siis peamiselt magamiseks. Õhtune valge aeg seevastu lühenes ja sellega koos ka kasulikult kasutatav aeg.
    Teadusuuringud talveaja eelistest on mõeldud kilplastele … ja toodetud ka …

  3. Poleks 6 aastat ago
    Reply

    vaja mingit jama selle kellakruttimisega, kui inimestel oleks niipalju mõistust, et tuua kogu elutegevus 2 tundi varasemaks. Et senise 7…23 asemel tegutseks ajavahemikus 5…21.

    • kv 6 aastat ago

      Sina lp sitane idioodiraisk säti ise oma elutegevus kella 5ks. Või veel parem, kella 3ks.

  4. kv 6 aastat ago
    Reply

    Loomulikult suveaeg. Mina tahan valgeid õhtud.

    • Siis 6 aastat ago

      sa sitane idioodiraisk keeradki oma elutegebuse 1 tund ette. Ärkad kell 6 ja uinud joomase peaga kell 22.

    • to Siis 6 aastat ago

      Idioodiraisk oled sina. Küll tuleb aeg ja saad sina ka oma karistuse, idioodiraisk ja mölakas.
      Ei toeta talveaega juba selle pärast, et seda toetavad sinusugused mölakad.

  5. tõnn 6 aastat ago
    Reply

    poleks`-il täitsa minu mõte – tööpäeva alguse võib ju panna nii, et õhtu kodus pikemalt valge kätte jääks,olgu siis suve, talve või see green. aeg.

  6. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Isiklikult mulle pole oluline, kas elada Moskva (suve) või siis Eesti (vööndi) aja järgi, sest nii ühel kui teisel on omad eelised nagu ka puudused, peaasi, et kaoks see ajaga mängimine, millel meie laiuskraadil puudub igasugune majanduslik mõõde, milleks see ajaga mängimine ju tegelikult algselt mõeldud oli. Ehkki tervist see ka nüüd ei tapa nagu mõned väidavad, nagu ka loomi, kelle söötmis- ja lüpsiaegu saab ju tegelikult sünkroonis kellale vajadusel samuti nihutada, üksnes on lihtsalt tüütu kaks korda aastas kellasid keerata ehkki mõned neist juba ise end ümber seada oskavad.

  7. Timo 6 aastat ago
    Reply

    Esitatud kellaajad on ju valed. Vaadake ise. 1. aprillist on talveaja kellaajad toodud praeguse suveaja järgi mitte talveaja järgi. Praegused päikse tõusu kellajad on maha kopitud kalendrist praeguse süsteemi järgi kus me aastas kaks korda kella keerame. Ning siis veel praegusele suveajale tund juurde lisatud.

  8. Ott 6 aastat ago
    Reply

    Suveaeg sobib paremini
    .

  9. Kõige halvem on pidev talveaeg 6 aastat ago
    Reply

    Vööndiaja korral suvehommikust valget aega enne tööleminekut kasutatakse peamiselt magamiseks. Õhtune valge aeg aga seevastu lüheneb ja lüheneb ka kasulikult kasutatav aeg.
    Soome on Eestist kaugemal põhjas ja seal puudub kellakeeramisel mõte. Meil on see olemas. Kõige parem oleks pidev suveaeg või siis järgmisena, kellakeeramine nagu praegu. Kõige halvem on pidev talveaeg.

  10. Simson, Ratas üritavad talveaega peale suruda 6 aastat ago
    Reply

    Keskerkond toetab ise kahjuks talveaega. See on lihtinimesele, tööinimesele kõige halvem.
    Keskerakond on seega silmakirjalik, kuna varem on nad tuututanud, et toetavad lihtinimest.

  11. 3 a otsustamist !!!! 6 aastat ago
    Reply

    KÕIGE PAREM ON PIDEV TALVEAEG.
    Sest see on meie ESIVANEMATE AEG. GENEETILISELT JUURDUNUD. MIS sest et nad olid varased põllul ja rehes, et valgustuseks oli pird ja petroolileum masis raha.
    Kahju, kui valitsus peab SEDA ka veel 3 aastat OTSUSTAMA !!! kui oleks elu lõputu.

  12. psühholoog 6 aastat ago
    Reply

    /Talveaja valimise poolt leiab enam teaduslike uuringuid./ – See on teadvalt vale väide. Ühte sellist me kuulsime TV 3 vahendusel, kus noor arst valetas meeldival moel, toetudes “uuringutele”, mis võisid olla pigem I kursuse vigased kursusetööd täis “mõtteta ja seoseta võõrsõnu”. Sama ka ETV-s. Sellised propagandavõtted pole ju teadus, tulge mõistusele.

  13. Valetajad. 6 aastat ago
    Reply

    Miks te tahate,et kell näitaks valet aega???Miks ei või kell näidata õiget aega???Miks valetamist propageeritakse ja surutakse jõuga peale nagu paljusid teisi nüüdseid moodsaid,samas ebanormaalseid tõdesid.Kui nüüd tulevikus hakatakse meie tegevusi ajastama kuidas siis neid ajaliselt saab hinnata kui me ajaliselt oleme kõik valesti täheldanud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.