Savisaar: piirikaubandusele andis hoogu Reformierakonna valitsus

Erki Savisaar

Riigikogu majanduskomisjon liige Erki Savisaar ütles, et Riigikogus piirikaubanduse kohta arupärimise esitanud reformierakondlased andsid ise sellele valitsusparteina hoo sisse.

Savisaare sõnul on alkoholi aktsiisimäärad tavapäraselt Eestis kõrgemad kui Lätis. „Näiteks 2009. aastal oli õlleaktsiisi määr kõrgem 141%, 2014. aastal 103%, 2015. aastal 133% ja 2016 aastal 98%,“ ütles Savisaar.

Savisaare sõnul on valitsuskoalitsioon tühistanud varasemad Reformierakonna eestvedamisel seadustatud alkoholiaktsiisi tõusud.

„Valitsus on Riigikogus algatanud eelnõu, millega jäetakse ära 2019. ja 2020. aastateks planeeritud alkoholi aktsiisimäärade tõus,“ ütles Savisaar. „Eelnõu esimene lugemine on lõpetatud. Muudatuste jõustumisel väheneb 2020. aastal aktsiisimäärade erinevus 109%-le, kusjuures kange alkoholi aktsiisierinevus võib väheneda 24%-le, kui Läti tõstab plaanipäraselt ja Eesti ei tõsta kange alkoholi aktsiisi kahel järgneval aastal.“

Savisaare sõnul ei tekita hinnavahesid ainult aktsiisimäärade erinevus. „Piirikaubandust mõjutavad lisaks maksumäärade erinevusele ka näiteks müüjate marginaalid, palga- ja muud püsikulud, elanike ostujõud, ostuharjumused ning muud odavamad tooted, mida piiri tagant ostetakse. Alkoholi hindade ühtlustumiseks Lätiga ei piisa aktsiisimäärade langetamisest, sest ka maksudeta on alkoholi hinnad Eestis kõrgemad kui Lätis.“

Savisaar tuletas ka meelde, et praegune valitsuskoalitsioon tühistas majandusarengut silmas pidades eelmise valitsuse kehtestatud diislikütuse aktsiisi 10%-lise tõusu ning diislikütuse ja bensiini aktsiisimäär tuleval aastal ei muutu.

Kesknädal.ee

3 kommentaari
  1. Maali Maalt 6 aastat ago
    Reply

    Erki Savisaar on endiselt kõige rumalam poliitik Eestis. Isalt pole see idioot midagi pärinud.

  2. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Eelmine Maali Maalt on liba.

  3. Erki 6 aastat ago
    Reply

    valetab. Kui rehvid panidki rahvanöökimise käima, siis miks keskbandiidid ja Erki nende seas seda ei lõpetanud? Nad hoopis seda võimendasid aga nüüd kukub üks rott kraaksuma, et TEISED TEGID.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.