Ratas Aasia-Euroopa kohtumisel: meie tulevik on turvaline vaba internet ja digiturg

Kohtumine Brunei sultaniga. Foto: Jürgen Randma (Riigikantselei)
Brüssel, Belgia, 19. oktoober 2018 – Peaminister Jüri Ratas toonitas tänasel ühenduvuse parandamisele keskendunud Euroopa ja Aasia kohtumisel, et tuleviku majandus on digitaalne. „Selleni jõudmiseks tuleb aga kõigil osapooltel austada internetivabadust ja digitaliseerida turud lähtudes rahvusvahelistest reeglitest,“ rääkis Ratas.

Peaminister selgitas, et ühise digimajanduse suunas liikumine saab toimuda vaid käsikäes küberjulgeolekuga. „Samamoodi nagu meil tuleb tagada oma inimeste turvalisuse tänavatel, peame selle kindlustama ka infotehnoloogilises maailmas. Ajal, mil küberrünnakud muutuvad aina keerukamaks, peame püsima kurjategijatest sammu ees, aga ei tohi oma tegevusega riivata sõnavabadust ega inimeste privaatsust,“ ütles Ratas.

Peaminister kinnitas, et avatud ühiskonnaga ja maailmamajanduse käekäigust sõltuvale Eestile on oluline ka kaubanduses rahvusvahelistest reeglitest kinnipidamine ning inimõiguste austamine.

Aasia ja Euroopa juhid otsustasid 1996. aastal hakata iga kahe aasta tagant arutama ühiseid olulisi teemasid. Tänaseks võtavad koostööst osa 51 riiki ja 2 rahvusvahelist organisatsiooni.

„Tõsiasi, et täna on Brüsselis nii palju Aasia riigipäid ja valitsusjuhte, räägib selle koostööformaadi olulisusest. Isegi kui meid eraldavad vahemaad tunduvad suured, on Euroopa ja Aasia naabrid. Me oleme omavahel seotud ning saame heast koostööst ainult võita,“ märkis Ratas.

Seekordne Aasia-Euroopa kohtumine toimus 12. korda. Koostöö ja arutelude eesmärgiks on kasvatada ja elavdada majandust, luua töökohti, soodustada investeeringuid ning tagada turvaline digikoostöö. Seejuures on Euroopa laiem eesmärk kaitsta keskkonda ja pidurdada kliimamuutusi.

Lisaks arutasid Aasia ja Euroopa juhid julgeolekuolukorda maailmas, sealhulgas võitlust terrorismiga, küberjulgeolekut ning rändevoogude haldamist.

Peaminister kohtus eraldi ka Brunei, Indoneesia, Kambodža, Mongoolia ja Tai esindajatega.

1 Kommentaar
  1. Selle 6 aastat ago
    Reply

    järgi tahaks loota, et Jurka kehtestab ka Eestis tsensuurivaba veebi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.