31. oktoober 2018

Esilehe lugu. Jaan Õunapuu: Keskerakonnal on omavalitsustes ja maaelus uus hingamine

Endine Tartu maavanem, regionaalminister ja Riigikogu liige Jaan Õunapuu liitus Keskerakonnaga oma 60. sünnipäeval, 13. septembril. Praegu töötab ta riigihalduse ministri alluvuses Tartu talituse juhina, tegeldes ka endise maavalitsuse pärandiga. Oma endistes valdustes, mis asuvad Riia tänav 15, aset leidnud vestluses räägibki ta kodusest maakonnast, haldusreformist ning eesseisvatest valimistest.

JUHTKIRI:  Ida-Virumaa stabiilne areng sõltub otseselt riigi maksupoliitikast

Kirde-Eestis asuvat Ida-Viru maakonda puudutavates aruteludes jääb pidevalt kõlama ennekõike negatiivne alatoon: riigi keskmisest madalam palk, töötuse kõrge osakaal, suur noorte väljaränne, tühjana seisvad kortermajad. See ei tule aga üllatusena, sest pikka aega on pidanud Eesti tuntuim ääremaa vaevlema valitsustepoolse olusid mitte arvestava poliitika küüsis. Seoses vähese tähelepanuga on Ida-Virumaa saanud ka palju vähem investeeringuid, arvestatuna ühe elaniku kohta. Pärast valitsuse vahetumist 2016. aasta sügisel on olukord hakanud siiski paranema ning tänavu sellesse piirkonda tehtud investeeringud vastavad juba Eesti keskmisele tasemele.

Tarmo Tamm: Liigume stabiilse põllumajanduspoliitika suunas

Põllumeestel on kahel viimasel aastal olnud läbirääkimised ilmataadiga keerulised – kui möödunud aastal saatis ta väga palju vihma, siis sel suvel olid vihmakraanid kinni keeratud, valitses põud ja maa janunes vihma järele. Eesti põllumees on aga sitke loomuga ja visa hingega ning on saanud ilmastiku kapriiside trotsimisega hästi hakkama.

Jõgeva vallavanem Aare Olgo: „Igas külas peab saama normaalselt elada.“

Jõgeva linnast ning endisest Jõgeva vallast, Palamuse ja Torma vallast loodud tänase Jõgeva valla vallavanem Aare Olgo hindab omavalitsuse käekäiku selle järgi, missugused on elamis- ja arenemisvõimalused piirkonna külades. Usutluses Kesknädalale rääkis Olgo ka omavalitsuste ootustest riigi suhtes, tähelepanekutest tutvumiskäikudelt valla erinevatesse paikadesse, mainekujundustest, toimetamisest külas, kus on tema juured. Vestlusteemadeks olid ka Keskerakonna prestiiž tänases Eestis ja lähenevad Riigikogu valimised.

Raimond kaljulaid: Kliima ja keskkond

Erinevad küsitlused on näidanud, et Eesti inimestele läheb meie puhas looduskeskkond väga korda ja et ollakse vastu algatustele, mis võiksid seda kahjustada – näiteks tselluloositehas või fosforiidikaevandus.  Kuid tegelikud keskkonnaküsimused ei ole päevapoliitikas eriti esiplaanil ja suur osa nendest ettepanekutest, mida erakonnad ja rahvas palavalt armastavad (näiteks maanteede neljarealiseks ehitamine või tööstusliku loomakasvatuse toetamine eurotoetustega) ei ole sugugi keskkonnasõbralikud. Ühesõnaga, teadlikkus keskkonnaprobleemidest on madal…

Nädala juubilar

Oktoobrikuu viimasel päeval möödub Eesti ühe silmapaistvaima kirjandusteadlase, õppejõu ja tõlkija sünnist 120 aastat. Milleks temast täna kirjutada?! Paraku peab tunnistama, et paljud praegused kultuuritegelased, ajakirjanikud, üliõpilased jne ei tea enam midagi sellest mehest, kes tõi meie rahvani nii Eesti varaseimaid kirjandusteoseid kui ka kogu Euroopa kultuuri alustalasid alates keskajast kuni renessansini, sealhulgas Honoré de Balzaci kogutud teoste 15 köidet eesti keeles.

Kõigest pikemalt ja palju muud huvitavat 31.oktoobri Kesknädalas. Kesknädal.ee veebilehel ilmuvad Kesknädala paberlehe artiklid nädala jooksul. Lisaks avaldatakse olulisi uudiseid igapäevaselt.

2 kommentaari
  1. Juba 6 aastat ago
    Reply

    tutvustustes näen ette, et neis lugudes on palju ülespuhutust.

  2. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Eks meil on kõigil uus hingamine peale Reformierakonna loodud pimeduse ja vaesumise aega.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.