Mustamäel tehakse õigeid asju

Mustamäe tulevane kultuurikeskus Vilde tee 118.

Lauri Laats, Mustamäe linnaosa vanem

Mustamäe linnaosa jaoks on vabariigi juubeliaasta olnud siiani väga edukas. Kraanad on kõrgunud sedavõrd paljude ehitiste kohal, et näpuga järge ajamata võivad osad meelestki minna. Mõistagi pole aga betooni valamine väärtus omaette, vaid seda tuleb teha õigel eesmärgil ning tehtu täita õige sisuga. Just seda oleme 2018. aasta esimese kümne kuuga teinud.

Mustamäe Tervisekeskus avas patsientidele uksed aasta alguses, 1. veebruaril. Endise Mustamäe polikliiniku asemele kerkis täiesti uus hoone, mis on nüüdisaegsete lahendustega ja hästi läbi mõeldud ning tõi endaga kaasa olulise kvaliteedikasvu arstiabi pakkumisel. Üheskoos paiknevad nii perearstid ja eriarstid kui ka teised spetsialistid, mis tähendab, et loodud on väga head eeldused parima arstiabi võimaldamiseks. See kuue miljoni euro suurune investeering sai teoks koostöös Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondiga.

Kiire töö käib ka aadressil Vilde tee 118 – Kaja kultuurikeskuse uus sisu ja vorm on iga päevaga üha paremini näha. Kui suve hakul sai uusehitis nurgakivi, siis 26. septembril pidasime juba sarikapidu. Uue aasta kevad rõõmustab kõiki nüüdisaegse, avarate võimalustega hoone lõpliku valmimisega. Kultuuri- ja konverentsikeskus moodustab sellest umbes kolmandiku, mille keskseks osaks saab võimas, läbi kolme korruse ulatuv modernse sisustuse ning professionaalse heli- ja valgustehnikaga suur saal, kuhu mahub 300 külastajat. Samasse hoonesse kolib ka Mustamäe linnaosa valitsus oma teenustega. Muide, seda, kas „Kaja“ asemel peaks kultuurikeskus saama uue nime, küsime hetkel kõigilt mustamäelastelt.

Oktoobri alguses avas oma uksed tõeliselt kauaoodatud spaa- ja saunakeskus, mis kannab kena nime: Mustamäe Elamuste Keskus. Akadeemia teel asuv kompleks pakub külastajatele muu hulgas võimalust mõnuleda 21 erinevas saunas ja ujuda 25-meetrises basseinis. Muide, just suurest avalikust ujulast ja spaast on mustamäelased siiani väga puudust tundud. Nüüd sai see lünk täidetud.

Veel ühe lünga, õigemini, endise porimülka täidame sportlike tegevustega juba õige pea. Vilde tee 69 asus varem rääma jäänud spordiplats, mis nüüd on saanud täiesti uue ilme ekstreemspordiväljaku näol. Ala on läbimõeldud atraktsioonidega. Ühtseks tervikuks on saanud noortele mõeldud rulapark, pumptrack᾿i rada, tänavatreening ehk street-fitness, vabajooksu ehk parkuurimise atraktsioonid ning laste mänguala. Kes pole tükk aega sinnakanti sattunud, astuge läbi, ja te näete, milline tore paik sellest koledast kohast on saanud!

Liiklus ja rohelus

Käesoleval aastal saab Mustamäel korda koguni 70 teeobjekti, mida on ühtekokku mitmeid kordi rohkem kui kunagi varem. Liikluskorralduse, täpsemalt, parkimise osas, küsime nõu targematelt.

Tallinna Tehnikaülikooliga sõlmitud leping hõlmab liikuvusuuringut Mustamäe erinevates osades, detailsemalt käsitledes ligipääsuvõimalusi elamutele ja avalikele hoonetele, sealhulgas koolidele, lasteaedadele, kaubandus-teenindusettevõtetele jne. Parkimisuuring koos lahendusettepanekutega peab valmima tänavu detsembri lõpuks. Tallinna Ülikooliga sõlmitud lepingu eesmärk on välja selgitada reaalne parkimiskohtade vajadus linnaosas. Eraldi kaardistatakse I ja IV kvartali elanike jaoks sobivad alternatiivsed avalikud parkimiskohad. Parkimisuuring koos lahendusettepanekutega valmib järgmise aasta aprillis. Elamutevaheline liiklus ning parkimine on Mustamäe suureks kitsaskohaks, millele loodame leevendust leida just ülikoole appi võttes.

Suured sammud oleme edasi astunud ka Mustamäe roheluse läikima löömisel ja puhtana hoidmisel. Paigaldatud on üle 50 uue pingi ning peaaegu sadakond uut prügikasti. Uue kuue saab Parditiigi park, iluravi Lepistiku ja Kadaka park ja ning Sütiste metsapark. Parkides peavad avalikul korral silma peal ka pargivahid. Järgmine aasta alustame Männipargi renoveerimisega. Mõistagi on töö käinud ka laste mänguväljakute kallal; kuus neist on renoveeritud ning ehitatud on kolm päris uut.

Mul on siiralt hea meel, et mustamäelased ja linnaosa külalised toimunud muutusi märkavad ning seda hea sõnaga märkimata ei jäta. Linn on inimeste jaoks ning me peame töötama selle nimel, et elukeskkond veelgi mõnusam oleks. Olen väga tänulik kõigile neile inimestele, kes ei pea paljuks teha ettepanekuid ja anda tagasisidet. Üheskoos saab teha õigeid asju.

1 Kommentaar
  1. Õiget 6 aastat ago
    Reply

    asja tehtaks mustamäel siis, kui hakataks neid vanu hruštšovkasid maha tõmbama ja uusi mitte üle 2-korruseliste asemele ehitada. Kõik siis karpi ära ei mahuks, kuid maad ju on, võib ka seda kasutada. Eesmärk peaks olema rahvastiku hajutamine madalhoonetesse, siis ka elamine meeldivam ja ollakse looduse keskel. Kui taas korraga mõnd männikut maha ei saeta.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.