Ratas: Keskerakonna ja Reformierakonna põhilubaduste sihid on selgelt erinevad

Pildil Jüri Ratas. ELMO RIIG/SCANPIX

Eesti Keskerakonna juhatus arutas täna erakonna põhilubadusi Riigikogu valimisteks 2019. aastal. Keskerakonna esimees Jüri Ratas tõdes, et kahe suurema Eesti erakonna ambitsioonikuse tase on sihte võrreldes täiesti erinev.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas sõnas, et kui suurima opositsioonierakonna põhilubaduste tuumiku moodustab 200-miljoniline kulu, mis annab 100-eurose maksukingituse kõige jõukamatele ning õlleaktsiisi langetamine, siis Keskerakond on tänaseks toonud välja põhilubadused nii sotsiaal-, regionaal- kui ka tervishoiuvaldkonnas. „Kahe suurima erakonna eesmärgid ja arusaam valdkondadest, mis enim tähelepanu vajavad, on selgelt erinevad. Mul on hea meel, et tänaseks on kõik erakonnad mõistnud, et tulumaksuvabastuse tõus 500 euroni madalapalgaliste inimeste maksukoormuse langetamiseks oli õige ja õiglane samm. Samas on edasiste valikute küsimus, kas toetada 100 lisaeuroga eakaid, kes elavad vaesuspiiril või hoopis jõukamat osa ühiskonnast,“ tõi Keskerakonna esimees välja.

Ta lisas, et erakond on otsustanud seista kindlalt erakorralise pensionitõusu eest, et mitte jätta pensionärid vaid iga-aastast indekseerimist ja majanduskasvu ootama. Samuti on sotsiaalvaldkonnas tähtsad koduhoolduse toetamine ja hooldekodukoha tagamine igale eakale. „Seejuures ütleb Keskerakond jätkuvalt, et keskmine pension olgu maksuvaba,“ rõhutas ta. Ratas lisas, et lisaraha tuleb suunata ka hambaravitoetuse tõstmiseks, mis on Eesti inimeste jaoks suureks murekohaks ning on tõsine terviserisk. „Tervis on tugeva ühiskonna ja majanduse alustala, mistõttu soovime täiendava rahastuse kõrval propageerida ka iga-aastaseid tervisekontrolle. Samuti peab viimaks tööd  alustama digiregistratuur, mis annaks võimaluse kiiremini arstile pääseda,“ selgitas Ratas.

Keskerakonna esimees sõnas, et kui Reformierakonna esimees räägib ambitsioonide erinevusest kahe erakonna vahel, siis senised sammud valitsuses ning valimislubadused kinnitavad, et tal on kahtlemata õigus. „Maksuvaba tulu reform, lisaraha tervishoiule, kohalike omavalitsuste ja maaelu toetamine ning tasuta maakondliku ühistranspordi käivitamine on vaid mõned meie märgilisemad saavutused. Neljarealised põhimaanteed soovime viimaks ära ehitada laenurahaga, sest vaid siis muutuks aastatepikkune jutt reaalsuseks ega tooks kaasa kohalike teede lagunemist suurprojektide arvelt. Meie jaoks on olulisem kõigi kaupade ja teenuste hindu mõjutavate kütuse- ja elektriaktsiisi vähendamine kui vägijookide kättesaadavamaks muutmine,“ leidis Ratas. Küll aga sõnas ta, et kindlasti on erakondade vahel ka kokkupuutekohti ning õiglase Eesti ehitamine on koostööd tehes võimalik.

Kesknädal.ee

3 kommentaari
  1. Ega 6 aastat ago
    Reply

    ikka ei ole küll. Rahva petmine on mõlemal ühine. Lahkneb vaid mõningane viis, kuidas ja mil määral seda teha. Jurka bande röövib ettevõtlikke ja töökaid, Kaja bande keskmiselt kõiki. Jurka bande tahab papi jagada laiskadele ja lollidele, Kaja bande selle rikkuse loonutele. Ja mõlemad tahavad ka vahelt teha, see on taas mõlemal ühine eesmärk.
    Samuti on mõlemad vastu neile ettepanekutele, millega tulevad välja elu paremakstegijad, kes pole valitsuses. Sest 2 jõhkrama bande vahel kehtib salakokkulepe, et rahvast tuleb petta ja röövida ühiselt. Kord Kaja all ja Jurka peal, siis Kaja peal ja Jurka all. Aga kumbki viis annab ropult raha ja lollide seljas saab sõita aastakümneid.

    • mnjah 6 aastat ago

      Äkki kodanik Jurkataja ja bandetaja võtab vaevaks ja argumenteerib kui oskab ja põhjendab oma küsitava väärtusega väljaütlemisi. No näiteks alustaks sellest, kuidas on võimalik et ettevõtlikud inimesed maksavad kinni lollidele ja laiskadele jaotatud raha. Kas nad maksvad kuidagi rohkem meil makse? Minu teada on kõigil 20% tulumaks ja mõned “väga ettevõtlikud” ei maksa üldse endale palka vaid elatuvad dividendidest, mille pealt ei maksta ka sotsmaksu.
      Kas need ettevõtlikud inimesed teenivad oma kasumi ainult iseenda tööga või ehk aitavad kasumit teenida töötajad, keda sina lolliks tembeldad kuna nad ei pruugi piisavalt palka saada oma tehtud töö eest.
      Ja siis veel see suur hulk laiskasid ja lolle pensionäre, keda riik peab üleval pidama.
      Need laisad ja lollid maksvad riigieelarvesse oluliselt rohkem kui sinu ettevõtlikud ja töökad, sest esimesed löövad lihtsalt massiga, neid on suurem enamus ja seega tuleb ka suurem enamus makse nende käest, mida ringi jagatakse
      Oponent ise tundub töötu olevat või kuulub sellesse nn “lollide penskarite” roodu kes aina arvustab igat sõna mida keskerakondlane ütleb. Nagu isane kõuts kes peab kõik ära märgistama, et see territoorium on siin sinu oma ja just sinu k*sehais peab siin domineerima.

    • Ei 6 aastat ago

      viitsi sulle pikalt luulutada, toon vaid ühe näite.
      Kes saab palka 500€ kuus (selliseid on!), sel ei lähe maha midagi ehk saab kätte 100% palgast. Muidugi mitte väljatöötatust, sest üle poole läheb juba kaudsete maksudega maha, kuid tinglikult räägime nii.
      Kes saab palka 1000€ kuus, sel läheb 600€-lt maha 20% ehk 100€. Kätte saab 900€ ehk 90% palgast.
      Nüüd küsimus: kas 100% on suurem kui 90%? Ja kuhu läheb see 10% kui mitte laiskadele ja lollidele altkäemaksudeks?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.