Peaminister Ratas valitsuse juubeliistungil: Eesti Vabariik on enesekindel ja hoitud

Peaminister Ratas valitsuse juubeliistungil. Foto: Vabariigi Valitsuse büroo

Õpetajate Maja, 15. november 2018 – „Kui sajandi eest oli õhus palju teadmatust tuleviku ees, siis juubeliaastal on Eesti Vabariik enesekindel ja hoitud,“ ütles peaminister Jüri Ratas täna juubeliistungi kõnes Õpetajate Majas, kus sada aastat tagasi alustas tööd Eesti ajutine valitsus.

„Tänavuaastaste tähtpäevade puhul olen tihti mõelnud tagasi sajanditagustele sündmustele ja hetkedele ning sellele, kui haprad need võisid tunduda. Kui suur ebakindlus võis valitseda nende naiste ja meeste sees, kuid siiski nad tegid kindlameelselt oma tööd ning realiseerisid vankumatult Eesti rahva aateid,“ kõneles Ratas.

Peaminister rõhutas, et Eesti lugu on olnud keeruline ning juhtunud palju sellist, mis võinuks olla olemata. „Seda enam on põhjust rõõmustada, et ka sada aastat hiljem seisame endiselt lootusrikka tuleviku lävel, kus võime ikka vabalt ja iseseisvalt oma saatust määrata ning juhtida. Tänan kõiki meie inimesi kodus ja välismaal, kes on Eesti arengusse panustanud. Seejuures on aidanud meie riiki edasi viia iga minister ja peaminister,” sõnas Ratas.

11. novembril 1918 lõppes I maailmasõda ja Saksa riigi kokkuvarisemine andis võimaluse Eesti Ajutisele Valitsusele kogunemiseks Tallinna. Esimesed alalised tööruumid leidis Ajutine Valitsus just Õpetajate Maj as, kus olid paremad töötingimused kui eelnevail päevil teedeminister Ferdinand Petersoni ning põllutöö- ja toitlusministri Jaan Raamoti korterites.

Raekoja platsi hoone aga ei mahutanud kõiki valitsusasutusi ning ministeeriumide koosseisu kasvades asuti otsima uusi ruume. Novembri lõpus hakkasidki ministeeriumid linna erinevatesse paikadesse ümber asuma.

1 Kommentaar
  1. Oleks 6 aastat ago
    Reply

    ma marslane ja siin oleks mu eismene päev, siis küll imestaks, kui ilusti osatakse siin mitte millestki sõnu ritta seada.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.