Kultuuritegelased ja sportlased poliitikas

Kristina Šmigun-Vähi Vancouver, Olümpiamängud Foto: ITAR-TASS/ Vitaly Belousov/Scanpix

Eelmistel valimistel tuli kompensatsioonimandaadiga Riigikogusse Maire Aunaste. Teatri poolelt sai valituks Ain Lutsepp. Kenad inimesed, aga kahjuks ei mäleta nende sõnavõtte ei Riigikogu saalist, ei poliitilistes debattides. Nad on vaiksed saadikud.

Ka omaaegne olümpiamees Erki Nool oli kaks hooaega Riigikogus. Ega temagi eriti aktiivne polnud, vähemalt ajakirjanduses. Nüüd võttis ta sõna Kristina Šmigun-Vähi poliitikasse tulekut kommenteerides, et sportlased võiksid, erinevalt paljudest poliitikutest, jääda oma nägemuse juurde nii täna ja homme kui ka ülehomme. Ja siis lisas: „Sportlased on harjunud maailmavaatega, et inimene peab ise pingutama ja hakkama saama; seetõttu ei sobi kokku sõnad sportlane ja sotsiaaldemokraat.” Mida see väljendus tähendab, pole praegu teada.

Igatahes kunagine spordineiu ”Krissu” on Reformierakonna nimekirjas ja see on ka tema jaoks lausa loomulik. Aastate jooksul on ta teeninud kopsaka vara ja omab mitmeid kauneid kinnistuid. Kahekordne olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi soovib Riigikogus tegelda noorte liikumisaktiivsuse teemaga: „Näen oma laste pealt, kui vähe liigutakse, kuidas nutitelefonid meie maailma tulevad.”

Muidugi tekib küsimus: mida saaks Riigikogu tasemel teha nutitelefonide vastu?

Kristina mõistab seda niimoodi, et näiteks loodusõpetuse ja matemaatika tunnid võiks hoopis, kõigil nutitelefon pihus, loodusesse viia. Sul on nutitelefon, saad selles olla, minna ühe punkti juurest teise juurde, näha erinevaid puid. Kas aga sellest selgitusest piisab valijatele, et nad just teda eelistaksid?

Nii mõnegi endise kuulsuse poliitiline edu on vaid kandideerimisega läbi saanud.

Reformierakonna nukrat ja kiratsevat siseelu on erakonnast lahkunud arvutimees Korobeinik mitmes peavoolumeedia  artiklis kirjeldanud. Kas „Krissu” suudab ennast nii erakonna kui ka valijate ees usutavaks teha, on seni veel küsimus.

Kn

27 kommentaari
  1. vaene aunaste mutt 6 aastat ago
    Reply

    Ma olen kogu aeg ennast häbenenud, õnneks Toompea lossis mitte, aga väljaspool seda küll. Ma ei käi kuskil, igaksjuhuks, sest ma ei tea kunagi, kas keegi võib mind millegagi visata, ma kardan pilke ja kõike.
    Nii räägib tükk tühisust riigikogu kõrgelt palgalt.

  2. Ain 6 aastat ago
    Reply

    on ikka pärinud ka, teised küll on ainult kirjas olnud.
    Senise põhjal on selge, et riigikokku ei kõlba sellised, kes lähevad ajama mingit kitsast valdkonda. See käib ka Krissu nutikate suunamuutmise kohta.
    Riigikogu vajab laia silmaringiga inimesi, kes suudavad aru saada majandusmehhanismidest ja näha riigi majanduse tegevust tervikuna. See pärast on see riigikogu arukam ja toimekam, kus on 101 kraaksuvat varest kui 1 ööbik, 1 kägu, 1 linavästrik, 1 sitalinnuke, 1 … jne. 101 varest esindavad KÕIKI vareseid, need üksikud aga oma tsunfti, teised kõik on valed jne.
    Kõikide seniste riigikogude viga on peale nende ebaseaduslikkuses ka selles, et enne pole kedagi testitud. Kui nende vaimseid võimeid ja eriteadmisi testida, siis kindlasti 90 läbi ei läheks. Ja ülejäänud 11 oleks kaa oma bande ninameeste kannupoisid. Rahvast ärme räägi, sest seda ei mäleta seal enam keegi. Kuigi pidevalt karjutakse demokraatiast et vähe pole.
    Maire oli majanduses muidugi idioot, paljud teised naised samuti. Ka suur osa meestest, kes tulnud just juhtivalt kohalt. Nende puuduseks on lisaks ninameestele allumises ka eluvõõrsus. Nad pole majandajad. Sellepärast ei saada ka aru, et iga aktsiis on oma rahva röövimine. Miks maksustada bananne või vedelkütust ja gaasi, kui me ise neid ei tooda? Las rahvas saab nad odavalt kätte, pärast annavad selle raha ikkagi riigikassasse muude maksudega, nt tarbimismaksuna. Pole juhtunud kuulma, kus ükski riigikogulane oleks taolise ettepanekuga välja tulnud, teda peetaks kohe seevaldist lahtipääsnuks. Kuid minevikus just nii elu oligi korraldatud.

  3. aeg minna minema 6 aastat ago
    Reply

    Mul on olnud seal tegelikult jubedaid aegu. Esimesed kolm aastat eriti, kuna minuni jõuavad igasugused ironiseerivad, väljanaervad, vastikud kommentaarid,” on tavaliselt raudse iseloomuga tuntud Aunaste intervjuus eriti avatud.
    Ka päevast päeva öeldi talle ilma mingisuguse häbitundeta ebaviisakaid remarke. “Jõuan kassapidaja juurde, asjad on liini peal, ta vaatab neid asju, tõmbab läbi, vaatab mulle otsa ja ütleb: “Ma olen teis väga pettunud. Miks? Sellepärast, et läksite riigikokku. Nüüd olete kõik nagu teisedki, kes rahvast petavad.”, kirjeldas ta.

    • politrikkude täddi 6 aastat ago

      Kus Sa näed poliitikuid-? Kas meil on poöiitikud? Selleks, et jagaks ka poliitikast, tuleb kõvasti öppida seda ametit. Need n.n. -rahva rahakoti peal lõsutajad, palja p…. keerutajad, partei annab töökoha, aga mõistust……, häbi, häbi

  4. partsu plartsu plärts 6 aastat ago
    Reply

    Tänu
    ..J.Partsile ta sinna saigi ja muuks ei sobinudki,kui nupule vajutamiseks.See eest riigikogulase pension.Kas julgeb näkku vaadata võrumaa pensionäridele,ked käis ullitams boolide ja saiakestega?Häbi inimesel ei ole.

  5. joomatädide kaitseks 6 aastat ago
    Reply

    Nojaa, seda nüüd küll, kuid samas, eks palgapäeval tiksuv raha kaotab need meeleolud koheselt ära (abiks hea ja kallis vein vist).
    Mis peavad aga tavakodanikud tegema, et neid jubedaid aegu üle elada, mõni suisa ilma rahata, mõni aga nn. elatisrahaga. Mõelge ikka nende peale ka , mitte ainult kitsalt enda peale (riigimehe silmapiir).

  6. kiidame homosisi 6 aastat ago
    Reply

    Tolle proua tegemistest riigikogus juttu siis, kui ta homode kooseluseaduse toetas partei pealiinist erinevalt hääletades. Ei enne ega pärast seda pole kuulda olnud, et ta seal kuidagi aktiivne oleks olnud. Võib olla parem ongi.

    • lootsid, vä 6 aastat ago

      Et sind tullakse kallistama või? Te seal Riigikogus olete ju osa millestki ja kellestki kes teeb mingeid otsuseid. ega tavainimene ei näe mida Aunaste parasjagu kuskil ütles või mõtles, tavainimene näeb seda lõppprodukti ja see ei ole hea ja selle tegemises oled ka sina osalenud Aunaste. Kahjuks on nii et me ei saa teid tagasi kutsuda sealt Riigikogust ja kahjuks on ka nii et isegi Aunaste, kes pole ju sündinud poliitikuks vaid läks sinna värske inimesena, aga kellest meisterdasi kogenud poliitikud kiiresti kuuleka nupule vajutaja. Nii ju on, selleks ka uusi parte otsitakse. Te olete kõige kergem saak käputäiele poliitikutele, kes päriselt otsuseid teevad. Ja see pahandabki inimesi, sest te olete mõnevõrra petnud neid valijaid kes teid usaldasid ja valisid.
      Mina olen jätkuvalt seda meelt, et ärge valige sportlasi, näitlejaid, jne kellest tehakse Riigikogus õige ruttu kuulekas nupule vajutaja. Siinkohal sobiks hästi Savika ütlus, et teeme uue Boroditši, selleks ei kulu üldse kaua aega. Nii ongi. Tore, et otsustasid sealt lahkuda, aga plekki ilmselt maha enam pesta ei anna, sellega tuleb sul õppida elama.

  7. kirssu venohmen 6 aastat ago
    Reply

    Pani narkotsiga medaalid tasku sisse.
    Isa õppis seda Venemaa sügavustes.
    Nüid siis tahab jälle raha saada.
    Kurat, nagu too aunaste mutt!

  8. aunaste on noorendatud neitsi 6 aastat ago
    Reply

    Aunaste on taolise suhtumise igati ära teeninud. Iga kingsepp jäägu oma liistude juurde, see vanasõna kehtib ikka ja igavesti.

  9. no naamodu 6 aastat ago
    Reply

    LGTB kogukond on Aunastele koos Sooääre ja Mikkoga väga tänulik selle nn.märakäigu eest, millega seksuaalvähemused omale õigused said. Aunaste hääl oli väga määrav kuna ta käitus niiöelda poliit JOKKERINA, kes mängu seisu muutis. Jokker aga on efektiivne kui ta üllatab. Üllatusmomendid aga on Aunaste puhul kadunud. Järele on jäänud üks kibestunud ja kriiskav vanamutt vaid. Kurb!
    Oh, kui õudne, vägisi, hoolimata oskustest, sai palju raha, ja sellegi oskas portugali pärap-sse varemete alla magama panna, nii kaugele ehitusmaterjalipoest, kui võimalik. Selline tarkus on meil hääletanud riigieelarve üle? Meie valimissüsteem on ikka nõme küll…..
    Kogu sõim ,mis sa sealt saad,on palganumbrisse sisse kirjutatud .4500 eurot koos nende müstiliste kuluhüvitistega !!

    • ohkama ajab iks? 6 aastat ago

      Jaaahhhh… See Aunaste jutt peaks olema kohustuslikuks lugemisvaraks kõigile nn.loomeinimestele,keda erakonnad enne valimisi usinalt värbavad. Täpselt teavad nad vaid ise,aga tundub,et lubatakse:- Liitu meie erakonnaga ja kõik millest sa unistad teeme teoks! Tegelikkus on aga hoopis teine ja suurt pettumust valmistav.
      Ütleme nii, et selliste häältega riigikokku pääsenu ongi tegelikult tühi koht. Ja mis tal vaesekesel muud öelda ongi, kui et ta enam ei kandideeri. Nagu sirgeseljaline kangelane kohe!
      Muide, mina ka ei kandideeri.

  10. abort-sport 6 aastat ago
    Reply

    Hea valijarahvas, toetage meie kunstimeistreid ja spordisangareid sellega, et te ei saada neid häbi ja hukatuse sisse mõne närbuva poliitilise kamariljakliki huvides, kelle nimekirjadesse tihtipeale just need lugupeetud rahva lemmikud viimases hädas peibutatakse.
    Nemad ei ole selle töö jaoks ei haritud ega mingil moel ette valmistatud, nende talent on pälvinud rahva lugupidamise sootuks teistsuguses, rahva hinge harivas ja suunavas tegutsemises, mitte aga poliitpropaganda pasundamiseks.
    Issand oolgu teitega!

  11. mari aunamenenenene 6 aastat ago
    Reply

    Aunstele on haiget teinud ka ajakirjandus, kes on teda aastate jooksul survestanud ja küsinud, et ta ütleks kasvõi ühe asja, mida ta riigikogus olles on ära teinud. “Ajakirjandus tegelikult ei hooma, et need suured isiksused, kes on tegelenud enne teatri, spordi, ajakirjandusega, või olnud lauljad, et rahvas valib neid küll tuntuse või tulemuste järgi, aga nad ei lähe riigikokku sellepärast, et minna muutma tervet riigikorda ja süsteemi ja heaolu taset tõstma enneolematule tasemele. Nad on lihtsalt SOUPENAHAD!

  12. rikkad 6 aastat ago
    Reply

    Kuidas Eesti äridelegatsioon Poolas Euroopa Liidu raha laiaks löömas käis | mehele.ohtuleht.ee/907141/kuidas-eesti-aridelegatsioon-poolas-euroopa-liidu-raha-laiaks-loomas-kais

  13. mida siin enam 6 aastat ago
    Reply

    Nüüd võib siis Ott Tänak kandideerida riigikogusse!
    Ralli sai jälle põõsas oma lõpu.
    Otsekohe riiki juhtima!
    Elagu autojuhid!

  14. rahvas leinab 6 aastat ago
    Reply

    Kes korvab rahva leina?
    aunaste visati ülevalt alla .
    Nutma ajab, vä?

    • no ei kelba 6 aastat ago

      Need kunstnaised-mehad ei külba kohe teps mitte sinna Toompääle!
      Sinna tuleb saata ekre jaEesti 200!

  15. Jah 6 aastat ago
    Reply

    Riigikogus on mitmeid inimesi kellest pole mingit tolku. aga on inimesi, kes seal olesklevad, aga vähemalt ei laima kedagi. Kõige hullemad on need, kes tegutsevad kuid õelalt laimates teisi rikkudes teiste tervist vaid selleks, et ilma töötulemusteta võimul olla ja saada suurt palka. Kõige alatumad inimesed on E.N.Kross ja Randpere. Ebameeldivad poliitikud pesitsevad Reformi tagatoas. halba on teinud Ligi, Michal ja paljud teised. Jube et peavoolumeedia levitab Reformi tagatoa valesid ja laimu mõjutades valima neid inimesi, kes on meile toonud vaid viletsust, kes ei hooli rahvast vaid ainult oma rahakotist. Nad segavad keskerakondlaste tööd, kes tahavad, et kõik inimesed meie maal elaksid inimväärset elu.

  16. aeg sõda kuulutada 6 aastat ago
    Reply

    Keskerakonna vastastele tuleb poliitikasõda käima panna!
    Kaua nad kotivad meid?

  17. Legaalne migrant ei vaja lepet 6 aastat ago
    Reply

    On vaja ainult anda piirivalvele õigus – koos ühiskonna sooja soovitusega seda õigust kasutada – illegaalselt riiki tungijatele tina anda, ja kõik läbi pääsenud määramata ajaks traadi taha pista. Mitte üheski riigis maailmas, mis niimoodi käitub, ei ole vähimatki probleemi illegaalse immigratsiooniga!
    Legaalne migrant ei vaja Marrakechi lepet, tema tegemisi puudutav on ammu paigas ja üldiselt ju koheldakse teda arenenud maailmas väga hästi.
    Kõigepealt tekitame illegaalse immigratsiooniga diasporaa ja siin paneme sihtriigile kohustuse seda arendama hakata!), finantsilisest toest ja kiiremast, ohutumast ja odavamast staatuse tunnistamisest. Julgen valetajaks või lolliks nimetada igaüht, kes väidab, et see dokument ei ole suunatud illegaalse immigratsiooni hõlbustamisele ja tunnustamisele uue normaalsusena. EI LEPINGULE!

    • kõrbe ahvid 6 aastat ago

      Selle dokumendi alusel võib põhimōtteliselt politsei ja sõjalised jõud ära kaotada… Loomastume mõnisada aastat enne, kui uuesti mingid riigid tekkivad jne. Kõrbe ahvid sügagu mune seal kus sündinud ning, kui aju on piisavalt küps, siis ajagu legaalselt dokumendid korda vastavalt eesmärgile, et kas õppe ja tööluba või elamisluba…

    • orissaare seenetädi 6 aastat ago

      Ma olen ammu öelnud,et euroopas ei oleks mitte mingisugust migratsiooni tulva,kui riikide piirid peaks.Püha müristus,mis piir see on ,kus tuhandete kaupa üle tullakse.Ongi ainuõige asi,tuld.Kui eestlased läksid Lätti alko järgi üksmeeles,siis saame näha,kas me oma eestimaa kaitseks oleme ka võimelised üles tõusma kui üks rahvas.Ja ikka ilgelt hämmastav on selle orissaare seenelise käitumine.Tema kutsub vaibale.Halloo,kes temale need õigused andis?Tal ei pidanud ju mingit põhjapanevat sõnaõigust ülepeakaela olema!Kuda tema nüüd siis möliseb?

    • sugu-neutraalsus 6 aastat ago

      Kuidas saab “soovõrdses ajastus” (iseleiutatud mõiste) nõuda naiste erikohtlemist? See on ju naissoo eeliskohtlemine ehk meessoo diskrimineerimine sootunnuste alusel.

  18. pauk on käinud 6 aastat ago
    Reply

    Nüüd on siis asi selge. Osside punt on kaotanud igasuguse usalduse valimisteks.
    Nemad on lisaks venelaste siiaveoks veel ka neegreid toomas.
    Kas Isamaa pole selgesti öelnud, mis on selle kõige tagajärg?
    Imelik, et ka ekre on asja juures.
    Igatahes riigikogus läheb jälle nii, nagu alati!
    Seega, olgem selgesti mõtlevad, kui valima lähete.

  19. petturist suusaneitsi 6 aastat ago
    Reply

    Tuletagem meelde kolm aastat kestnud dopingusaagat!
    Nüüd otsib kohta riigivalitsejaks. Ja nende rikkurite pundis.
    Kahju, et niimoodi lörtsime püha valimisõigust ja lollitame lihtsat tädi Maalit.
    Mis kasu on senistest kulturnikutest olnud?
    Ei mingist!

  20. Tulebki 6 aastat ago
    Reply

    Kikul kõri pihku võtta ja küsida, kas ta pooldab muslimite ja neegrite sissemeelitamist? Siis on kohe selge, milline vaenlane ta eestlusele on.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.