Ratas Prahas: tšehhid huvituvad meie e-teenustest, meie nende internetikaubandusest

Digikonverents. Foto: Triin Oppi (Riigikantselei)

Praha, Tšehhi Vabariik, 23. november 2018 – Eesti eksperdid ja IT-ettevõtted on valmis toetama Tšehhi e-riigi ülesehitamist, kinnitas peaminister Jüri Ratas täna Tšehhi ametikaaslasele Andrej Babišile. Ratas märkis, et Eesti omakorda on huvitatud Tšehhi kogemusest e-kaubanduse levikus.

„Eesti ja Tšehhi on digiühiskonna arendamises justkui ühe mündi kaks külge. Meie tugevus on riiklike e-teenuste elluviimine. Tšehhid on olnud edukamad internetikaubanduses,“ ütles Ratas. „Me mõlemad püüdleme aga terviku suunas ning loodan, et saame üksteise kogemustest õppides oma inimeste heaolu ja majanduste konkurentsivõimet tõsta.“

Riiklike e-teenuste arendamine ja elluviimine on Tšehhi valitsusele prioriteet. Sellel suvel käivitati kodanikuportaal, mis pakub 37 e-teenust. Nüüd soovib valitsus aktiivsemalt tutvustada inimestele digitaalse identiteediga kaasnevaid hüvesid. Peaminister Ratas tutvustab Eesti e-riigi arendamise lugu ja digiühiskonna arendamise plaane täna konverentsil Digitaalne Tšehhi 2018+.

Kohtumisel Tšehhi ametikaaslasega märkis Ratas, et Eesti e-riik toetub rahva usaldusele ning avaliku ja erasektori koostööle. „Meie ühiskond väärtustab head haridust ning soosib digitaalsete oskuste arendamist igas vanuses. Koolid kasutavad digilahendusi õppetöös ning lapsevanemad on nõudlikud IT-teadmiste õpetamisel,“ selgitas Ratas. Peaminister lisas, et Eesti ja Tšehhi ülikoolide ja teadlaste koostöö võiks olla elavam.

Peaministrid kinnitasid, et Eesti ja Tšehhi kaitse- ja julgeolekoostöö on väga hea ning mõlemad riigid näevad oma kollektiivkaitse nurgakivina NATO-t. Tšehhi kaitseväelased on osalenud NATO lahingugrupis Lätis ja Leedus ning turvanud Balti õhuruumi. Järgmisel aastal saabuvad Tšehhi õhuväelased esimest korda Ämarisse.

Küberkoostöös on Eesti ja Tšehhi eksperdid koostanud valimiste elektroonilise turvamise soovitused, mille vastu on suur rahvusvaheline huvi. Mõlemad riigid peavad oluliseks võitlust hübriidohtude ja mõjutustegevusega mitte ainult Euroopa Liidus, vaid ka Lääne-Balkanil ja idapartnerluse riikides.

Eesti ja Tšehhi majandussuhetes on arenguruumi, praegu on Tšehhi Eestile 18. kaubanduspartner. Eesti puidutoodetel oleks ruumi Tšehhi turul, samas tšehhid tunnevad huvi meie idufirmade vastu. Kuidas Eesti ettevõtete võimalused Tšehhis praktikas välja näevad, uurib peaminister Ratas täna pärastlõunal Pipedrive’i kontoris Prahas.

Lisaks arutasid Ratas ja Babiš Brexiti läbirääkimiste seisu enne pühapäeval, 25. novembril toimuvat erakorralist Euroopa Ülemkogu ning Euroopa Liidu 2021-2027 eelarvekava ettepanekuid.

Peaminister kohtub täna veel Tšehhi parlamendi esindajate koja esimees Radek Vondráčeki ja senati president Jaroslav Kuberaga ning asetab Tšehhoslovakkia 100. aastapäeva puhul leegionäride memoriaalile pärja.

1 Kommentaar
  1. Äkki 6 aastat ago
    Reply

    tutvustaks ka meie lamba- ja hobusekasvatust? Ning kuidas teha regesid ja tõldu?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.