Ratas: Eesti ootab Venemaalt pingete leevendamist suhetes Ukrainaga

Vene sõjalennukid Kertši väina kohal. 25. november 2018. REUTERS/Pavel Rebrov/Scanpix

Eesti ootab Venemaalt Kertši väinas hõivatud Ukraina laevade ja vangistatud mereväelaste viivitamatut vabastamist ning samme pinge leevendamiseks, ütles peaminister Jüri Ratas pärast valitsuse julgeolekukomisjoni istungit.

“Eesti välispoliitika oluline ja kindel põhimõte on Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse toetamine ning sellesse sekkumise igakülgne hukkamõistmine. Venemaa peab viivitamatult astuma samme pingete leevendamiseks ning vabastama Ukraina laevad ja mereväelased,” kirjutas Ratas teisipäeval sotsiaalmeeidas.

“Eesti jaoks on oluline, et kõik riigid austavad rahvusvahelisi kokkuleppeid. Loodame, et pingeline olukord Aasovi merel lahendatakse kiiresti. Oleme pidevas kontaktis teiste Euroopa Liidu riikide ja rahvusvaheliste organisatsioonidega ning jätkame sündmuste jälgimist Ukrainas väga tähelepanelikult,” lisas peaminister pärast esmaspäevaõhtust julgeolekukomisjoni istungit tehtud postituses.

Ratase sõnul said komisjoni liikmed julgeolekuasutustelt ja kaitseväe esindajatelt põhjaliku ülevaate intsidendist ning sündmuste arengust.

“Julgeolekuolukord Eestis ei ole muutunud ning meie elanike turvalisus ei ole ohus,” kinnitas peaminister.

Valitsuse julgeolekukomisjon koordineerib julgeolekuasutuste ja kaitseväeluure tegevust, analüüsib ja hindab riigi julgeoleku olukorda, määrab kindlaks riigi julgeolekualase teabe vajadused ning täidab muid seadusega või valitsuse pandud ülesandeid.

Valitsuse julgeolekukomisjoni esimees on peaminister, valitsuse liikmetest kuuluvad sellesse ka ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister, justiitsminister, kaitseminister, majandus- ja taristuminister, rahandusminister, siseminister ja välisminister.

BNS

22 kommentaari
  1. inimene 6 aastat ago
    Reply

    Ratase valitsus ei tunne ennast turvaliselt. Vanasti oli nii, et kirjutades kommi, oli teada, keegi seda maha ei võtnud. Savisaare aegu oli see mõeldamatu. Nüüd enam need reeglid ei kehti.

  2. Pigem 6 aastat ago
    Reply

    nii: Keskbande ootab oma lepinguliselt näivat pingete leevendamist suhetes ahhollidega.

    • Mis 6 aastat ago

      Kas ristlaaned jua tegutsevad?

  3. Aja Lugu 6 aastat ago
    Reply

    Eesti kui NATO ja EL liikme ning USA sõbra seisukohavõtt on täiesti õige. Eesti kui tulevase ÜRO JN mittealalise liikme seisukohta tuleb hinnata hindega 2-. JN vajab riiki, kes ei korruta tuimalt liitlaste arvamust. JN vajab riiki, kellel on oma, blokkidest sõltumatu arvamus ja kes suudab eelarvamusteta suhtuda kõigisse tüli osapooltesse.
    Selleks, et Eestil oleks mingigi lootus osutuda JN valituks, tuleb ümber korraldada Välisministeeriumi töö iseseisvale riigile kohaseks. Näiteks Soome sarnaseks.

  4. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Eesti on täielikult koloniaalriik, kel ei ole mingit suveräänsust ega iseseisvust. Isegi mõtelda ei osata iseseisvalt. Varem olid Keskerakonnas inimesed, kes oskasid mõelda ja ütelda. Nüüdne Keskerakond ei erine Reformierakonnast ega Isamaast millegagi, samasugust jura aetakse ja valetatakse, lausa piinlik hakkab.

  5. Läbisõitu 6 aastat ago
    Reply

    Bosporusest ja Dardanellidest korraldab Montreux’ leping. Loots pole seal kohustuslik, kuid kui see võtta, tuleb tasuda ka lootsimaksu. Tasutakse vaid sanitaarmaksu (prügi, reostus) ja meremärkide kasutamise eest. Samuti pole loots kohustuslik Sundis ja Beltis ning seal ei pea ka läbisõidu eest tasuma juba üle 160 aasta.
    Kertši väin pole lepinguga jaotatud Venemaa ja Ukraina vahel, vähimkaugus on küll kaartidel, nüüd on selle veeala täielikult hõivanud keskbande lepinglane. Ning Kertši väinas on lootsivõtt kohustuslik, seega peavad kõik laevad selle läbimise eest ka tasuma.
    Bosporuse jaoks kehtivad sellised sätted, et mitte Musta mere riigid ei tohi sinna viia allveelaevu ja lennukilaevu. Ka on piirangud sõjalaevadele – üks laev mitte üle 10000 tonni veeväljasurvet ja kui mitu, siis kokku mitte üle 15000 tonni. Läbida tohib väina ainult valgel ajal. Küll võib viia sõjalaevu Mustale merele mitmes jaos, kuid siis on piiranguks 45000 tonni kokku. Ka ei tohi nad Mustal merel viibida kauem kui 21 päeva. Samuti peab sõjalaevariik ette teatama vähemalt 15 päeva, Musta mere riigid 8 päeva, erandjuhtudel piisab 3-st päevast.
    Seda rahuajal. Kui on sõjaaeg ja üks osaline on Türgi, siis toimub kõik tema tahtmist mööda. Ehk ta võib keelustada läbisõidu nii Venemaa kui ka USA laevadele.

  6. Ott 6 aastat ago
    Reply

    Pingete tekitaja on Ukraina, kes kogu aeg sooritab kuritegusid ja ajab Venemaa kaela. Ukraina poliitikud peaksid rohkem mõtlema oma rahvale, sest vaesus aina kasvab. Antud juhul saatis Ukraina oma laevad luba küsimata Venemaa vetesse. Ta tegi seda meelega, sest Ukraina president kardab, et teda enam ei valita ja sõjaseisukorra tõttu valimised ei toimu. See mürgitamise lugu Inglismaal enne Venemaa presidendi valimisi oli ka Ukraina korraldatud. Tean juhus, kui Venemaal elav ukrainlane tahtis minna sugulase matustele, kuid Ukraina ei andnud luba. Ukrainast põgenenud venelase räägivad kuidas nende kodusid hävitati ja armu ei antud isegi lastele. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi. Kiievis toimus verine ja ebaseaduslik presidendi valimine ja oh imet see tegevus mõisteti õigeks ka meie poliitikute poolt. üks ukrainlanna rääkis, et ukrainlastest õiguskaitsjad suruti vastu seina ja peksti keppidega surnuka, tema tuttava poeg pääses ja rääkis sellest. Ukraina tekitab pingeid ja mitte Venemaa. Nii mõnedki heaoluriigid ei topi oma nina teiste riikide siseasjadesse ja on naeruväärne, et meil seda tehakse. Meist ei olene midagi. Kõige austuse juures meie peaministrisse olen temas sügavalt pettunud. Pinged leevenduvad Venemaa ja Ukraina vahel kui Ukraina lõpetab oma provotseerimise ja meist ei olene midagi.

    • Väga 6 aastat ago

      õiged sõnad Otult. See kuradi Ukraina ei taha mitte tunnistada Krimmi okupeerimist ja annekteerimist ja muudkui sõidab oma laevadega ühst oma sadamast teise oma sadamasse. See Ukraina raisk peaks üldse igasuguse liikluse merel ära lõpetama ja terve ranniku keskbande ja Otu lepingulisele üle andma. Siis Novorossijas tuleb ka õnn õue peale.

  7. Enn 6 aastat ago
    Reply

    Pingete lahendamist tuleks oodata Ukrainalt ja hukka mõista tema meelega esile kutsutud intriigid. Tuleks hoopis tähelepanu pöörata meie intriigidele. Tuleks uurida, kes on need inimesed kes maksumaksja raha eest laimavad Eestimaa parimaid inimesi ja rikuvad nende tervist. Kas mõningaid õigusmõistjaid ei peaks välja vahetama, kuna reformistid ei jää kunagi süüdi, kuid nii mõnigi on seda. Peavoolumeedia ajakirjanikud valetavad ja vassivad. Meie riigis on intriige palju. Ukraina valitsuse kaitsmine on lihtsalt naeruväärne.

    • Ka 6 aastat ago

      Ennult õiged sõnad. Mis oleks kui me oma kaitseväe nimetaks ümber ründeväeks ja läheks Ukrainale kallale, purustaks Porosjoonoki armetud sõjajõud ja kehtestaks seal oma korra? Enn kui kindral juhiks vägesid ja pärast Ukraina vallutamist ka sealsete inimeste keskbandestamist. Pärast oleks kõik hohollid meile tänulikud, et me neil ülds eelada laseme.

  8. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Mind huvitab hirmsasti, kuidas Eesti rannavalve käituks, kui näiteks meie vetes ja meie riigipiiridesse sõidaks 3 vene sõjalaeva, pardakahurid 45 kraadi all valmis alustama laskmit. Kui meie rannavalve (meil ikka on ranavalve, või ei ole?) tahab neilt teada saada, milleks te siia nende kahuritega sõitsite, siis nemad kuttummade kombel on vait, sest neil on transporderid välja lülitatud, mikrofonid välja lülitatud ja muudkui aga rõõmsalt liiguvad mööda meie mereakvatooriumit edasi. Kas Eesti ütleks neile ja kummardaks, et olge lahked, tulge aga edasi ja olge lahked, laske meid kahuritega, kui tahate. Ma sain meie valitsuse seisukohast nii aru. Kummaline, et eelmisel nädalal Ukraina kaitseminister käis Londonis ja seal arutati, kuidas Krimmi sild õhku lasta ja mingi provokatsioon korraldadaVenemaale, et Porošenko oma reitigut valimistel saaks tõsta. Kahjuks ka Londonis tegutsevad vene luurajad, kes said teada, mida organiseeritakse. Sellepärast see ei tulnud neile üllatusena, et laevu juhtisid kuttummad. Kogu aeg on ju Kertši väina läbinud ka Ukraina sõja- ja kaubalaevad, Gruusia jt. maade laevad, ainult, et enne tuleb teatada, nii nagu ka teistes maailma väinades, et panna neid järjekorda. Porošenko viis osaliselt sisse sõjaolukorra 2-ks kuuks. Sellega ta saab volitused laiali saata kõik parteid, sulgeda internett, sulgeda opositsioonilised TV ja raadiojaamad, omanikega tehased ja vabrikud muuta sõjarelvade tootjateks jne. See on umbes selline, nagu EW-s Pätsu vaikimisajastul.

    • Copy Paste 6 aastat ago

      ÕL. 12.10.2018. “Kapo otsis läbi reisipakette Krimmi müüvate turismibüroode kontorid.
      Krimmi jätkuvat annekteerimist silmas pidades on Euroopa Liit kehtestatud piiravaid meetmeid nagu keeld osutada Krimmis või Sevastopolis otseselt turismialase tegevusega seotud teenuseid. Eelkõige on keelatud matkelaevateenuseid osutavatel laevadel siseneda Krimmi poolsaarel asuvatesse sadamatesse või nendes sadamates peatuda.”
      Ukraina on piiranud Krimmi poolsaare veega varustamist, pannes sealsed põllumehed raskesse olukorda.

      “19. veebruaril 1954 anti Krimmi oblast üle Ukrainale. Koos Krimmi oblastiga sai Ukraina NSV faktiliselt ka Sevastopoli linna, mis juriidiliselt siiski kinnitamist pole leidnud.” Wikipedia.
      Kas siis Sevastopol ikka kuulus Ukrainale paljalt mõne mehe jutu peale või on ta kogu aeg olnud seaduslik Venemaa osa?

  9. Olen 6 aastat ago
    Reply

    saanud uusi andmeid vankade rünnaku kohta.
    25.11. kell 07.10 hoiatavad vankad, et ahhollid on ületanud nende veepiiri kohas 44°52′ 36°31′. Tegelikult mitte, sest Krimmini on 13,09 miili, idarannikuni 17,07 miili.
    Kell 20.45 asukohas 44°53,47′ 36°25,76′ annab Izumrud 2 kaabeltau kauguselt hoiatuslaske. Ukraina laevad asuvad Krimmist 10,35′ ja teisest rannikukohast 11,90′. Ehk alludes vankade okupeeritud aladele asuvad nad vankade veeala sees 1,65 miili.
    Kell 20.55 olid ahhollid juba vankade okupeeritud veealast väljunud – kohast 44°51,3′ 36°23,4′ on Krimmi rannikuni 12,51 miili. Vankasid see ei rahulda ning saanud kuskilt kõrgemalt vastava käsu, hakkab Izumrud ahhollide laevu tulistama. Järgneb ka laevade hõive jne.
    Sega saab teha 2 järeldust:
    1) Kui see veeala oleks vankade oma riikidevahelise mereõiguse järgi, siis ahhollid tõesti veealas olid (12 miili asemel 10,35 miili rannikust). Kuid ka siis ei näe mereõigus ette teise sõjalaeva ründamist, see asia etakse nn diplomaatilisel teel. Jõudu võib kasutada AINULT oma laevade kaitseks, kui teine peaks ründama. Seda ahhollid ei teinud.
    2) Kuna see veeala on riikidevahelise õiguse vastaselt okupeeritud ning seda pole keegi tunnustanud, siis on täielik õigus ahhollide poolel. Nemad sõitsid OMA veealal ja mingitel vankadel polnud mingit õigust ülbitseda.
    Muidugi võiks nüüd tuua võrdlusi Jota Tarandi ülbiitsemisega teise alal või Jurka, Jaana, mišade ja Kimmi suhtumisega vankade okupatsiooni seaduslikkusesse, kuid see pole enam minu asi.

    • Täpsustsuseks 6 aastat ago

      et kellaaeg on suveaeg ehk praegune Venemaa aeg.

  10. Vaatasin 6 aastat ago
    Reply

    just RTR-ilt, kuidas Voova õigustab üleilmse mereõiguse rikkumist. No debiilide tipp! Voova väitis, et see veeala olnud vankade oma ka enne Krimmi liitmist. Tule taevas appi, Venemaa rannikuni on sealt Krimmi alt üle 30 meremiili.
    Näib et Voova ise asja ei mõika ja jaurab seda, mis talle ette topitakse. Nagu meil Jurka, Kersti, Svenn ja teised jopskid.
    Ning nagu poleks Berdjansk tahtnud okupeeritud veealast lahkuda ning avati siis tuli. Tegelikult avati tuli alles siis, kui Berdjansk oli väljaspool okupeeritud veeala, mis tegelikult on nagunii Ukraina oma.
    Teine jobu Lavrov laulab sama laulu.
    Nüüd on Voova oma kampa saanud ka Merkli ja Macroni, sest need on vastu vankadele vastava vastulöögi andmisele. Sest nad saavad Voovalt gaasi!
    Nii või naa kipub kõik kangesti minema 1930ndate lõpu pohhuismi suunas riikidevahelistes suhetes, kui võeti vastu silmakirjalikke lepinguid, mis midagi ei maksnud, sest keegi ei mõelnudki neid täita. Ning alagaski ilmasõda.

  11. rta 6 aastat ago
    Reply

    Kusagile on kadunud minu tänane kommentaar Ratase jutule Vene agressiivsusest, Ukraina sõüsteemsest kägistamisest, edasistest võimalikest tegevustest Süürias, Liibüas, Malis, Moldaavias jne. Lepingud Vene jaoks ei tähenda midagi-need on selleks, et teist poolt rahustada ja siis sobival ajal neid murda. Hunt lambanahas muudkui tegutseb. .
    Kertši juhtumis tahaks teada, mis laev seal madalikule sõitis, kelle oma see on, kas seal navigeerimismärke sel madalikul pole jms. Võib oletada, et tegu on ühe Vene vana romuga, mis Vene poolt nimme toodi sinna ettekäändeks, et Ukraina laevadeliiklust piirata

    • Selle 6 aastat ago

      laeva kohta polegi erilisi täpseid andmeid toodud. Vankad väidavad, et tanker sõitis madalale ja pani liikluse seisma. Kummalegi poole läbipääsu kogunes kümneid laevu, MarineTraffic näitas seda külakuhja selgelt. Ahhollid süüdistavad jällegi vankasid, et need sihilikult vedasid pukseritega sinna vana tankri, et see liikluse sulgeks. Nad on seda juba varem kasutanud, et ahhollidele käkki keerata.
      Igatahes pildilt on näha, et tanker on, ja seisab piki silda ehk põiki läbipääsu ees. Kuid on ka näha, et ta on tühi, Pimsolli lastiliin on mitu meetrit ülalpool merepinda. Seega ei saanud tema süvis olla kuigi suur, sealt on läbi sõitnud palju suuremad laevad. Kuid vankad said ka ise aru, et see kukub läbi ja vedas laeva minema. Juba hakati välismaalt tõrvama, et vankad sulgesid mereõiguse vastaselt läbipääsu erinevatele laevadele. Muidu aga on see läbipääs ohtlik, kõrval on madal ja sageli seal jäävad laevad madalale kinni ja on ka põhjaläinud laevu.
      Nii et ahholide süüdistus on tõenäosem.

    • Just 6 aastat ago

      vaatasin, et Musta mere pool ootab veerandsada laeva ja Aasovi merel üle 30. Just praegu tuleb üks karavan Aasovi merelt Musta merre.

  12. maamees 6 aastat ago
    Reply

    . Maamehena on minu arvamus: Krimm anti ukrainlastele altkäe maksuks- et banderalased vait oleksid (Oleksid rõõmsad NSVL-liikmelisusest ). Ukrainlastele pidanuks algusest peale( kogu maailma üldsus ) tohlaka andma. :Kummide põletamine ,tulistamised , Poliitikute ,ajakirjanike tapmised, natsism jne. Meil ühte nats tuuseldati – kohe kirema -vägivald. Aga millist vägivalda ise toetab.- ja millise vägivalla pealtvaataja ta ise on ( osaleja) SH . Eestis toimuvat:Lugege googles: Põhiseaduse vastane sõda maamehe vastu. So . lugu põhiseaduslikest õigustest ilma jäetud talumehest. Just nii valelik kui on meie väidetav õigusriik on ka EL ja NATO blokk. Peaministrike Jüri: teeme Venemaale sanktsioonid- endal lõug väriseb.- sanktsioone väärite ise : valelikud pätid. Nii kirevadki kõik ühte laulu, sest kes julgeb teisiti valjusti mõelda – kukub troonilt ( kukutatakse)- tegelikult trooni polegi- see asub EL , NATO, peakorteris, Wošingtonis siinsetel jääb ainult …….
    Sitarattad olete – Kui Venemaa lennuk lendas 70 km kaugusel mingist reisilennukist mööda – kiremine :potensiaalne kokkupõrge. Aga minu talu kohal juhuseid kui NATO hävitajad ja reisilennuk mahuvad ühte kaadrisse- . Mis neil siia üldse asja- ( KA UKRAINASSE) Käsitlen neid kõiki okupantidena-IVäidetavalt on nad inimõiguslased ! Kes toetab ukrainlaste käitumist kõnealuses väinas -toetab mistahes riigi kahtlaste laevade liikumist Hiiuma, Muhu jne. vahelt

  13. Savisaare aegu kirjutised ei kadunud. 6 aastat ago
    Reply

    Püsisid kolmapäevast kolmapäevani. Nüüd aga püsivad need, kui ülistatakse praeguse valitsuse tegemisi.
    Savisaare kukutamise taga oli Ratas.
    Maha E hääletus. See tagab Ratta valitsusele püsimise. Ta ei ole meie kaitsja vaid veelgi hullem kui oli rõivas.

  14. inimene. 6 aastat ago
    Reply

    Ukrainlased on ohhollid. Nende kohta sajandeid on öeldud, et sealt kus ukrainlane on üle käinud, ei ole isegi juudil enam midagi teha.

    Inimesed. kui tahate ausamat ja lootust paremale elule, ärge hääli kinkige Ratase valitsusele. Valige EKRE.

  15. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Kõik sõjad nii suured, kui väikesed on hakkanud peale provokatsioonidest. Kuulsin, kui üks vene politoloog ütles. et nemad arvasid, et madin hakkab peale ikka Baltimaadest. Juba britid ähvardasid, et võib juhtuda selline asi, et venelased tungivad Eesti saartele ja korraldavad seal agressiooni. NATO millegipärast oli kõvasti kokku ostnud vene sõdurite mundreid. Tuli kohe meelde, kui 1939a. 31. augustil sakslased riietatud poolakate mundritesse, tungisid oma raadiojaama, tapsid seal oma sakslasi ja järgmisel päeval juba õigetes mundrites Hitler kuulutas Poolale sõja. Või kuidas USA kinral Powell näitas ÜRO-s tühja õhuga klaaskolbi ja ütles, et selles on Iraagi keemiline relv ja järgnevalt tungiti kallale Iraagile. Või, kuidas ise lõhkasid kaksiktornid, kus said surma tuhanded inimesed, selleks, et tungida Afganistani. Neid näiteid võib tuua aina juurde. nüüd näidatakse TV-s, kuidas Ukraina kooliõpilased pandi kõik kaevikuid kaevama. Kaeviku sõda käis I M.Sõja ajal 20 sajandi alguses.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.