Ratas: Vabadussõja kangelaste ja kogu rahva pingutused põlistasid Eesti iseseisvuse

Vabadussõjas võidelnute mälestamine Paides. Foto: Scanpix

Stenbocki maja, 28. november 2018 – Peaminister Jüri Ratase sõnul kindlustasid Vabadussõjas Eesti iseseisvuse meie inimeste ühised pingutused, millele koos kaitsetahte ning sõprade ja liitlastega toetub ka praegu Eesti julgeolek.

Ratase sõnul loodi Eesti riik paljude inimeste usu, aadete ja raske töö tulemusena külma veebruarikuu lõpus. “Paraku pidime juba oma sünniaastal kannatama ka okupatsiooni all. Täna, sada aastat hiljem teame, et just Vabadussõjas põlistasime tuhandete langenute, enam kui 10 000 haavata saanu ning rohkete purustuste ja raskuste hinnaga meie Eesti vabaduse,” ütles peaminister kontserdil “9 hümni vabadusele”, kus meenutati saja aasta möödumist Vabadussõja algusest.

Ratas mälestas kõiki inimesi, kes päästsid toonastel keerukatel aegadel lootuse vabast rahvast ja oma riigist. “Nende tegude hinda meeles hoides mõistame, et meie sajand on olnud tõeliselt katsumusterohke ning selle õppetunnid meie riigi ja rahva jaoks on unustamiseks liialt olulised,” lausus ta.

Peaministri sõnul on Eesti julgeolek sada aastat hiljem kindel, kuigi maailm ei ela kaugeltki üksmeeles. “Viimaste aastate hoiatavad näited agressioonidest, ebastabiilsusest, poliitilistest murrangutest ja terrorist on samaväärseks õppetunniks kui meie kogemus Vabadussõja päevilt. Nagu meie edu toona toetub Eesti praegune julgeolek meie rahva sihikindlusele, igapäevasele hoolele ja pühendumusele oma riigi suhtes, meie vankumatule kaitsetahtele,” ütles Ratas.

Ta tõi esile, et kui sajandi eest sai Eesti loota Suurbritannia mereväelastele, Soome, Rootsi ja Taani vabatahtlikele, ameeriklastele, prantslastele, lätlastele ning veel mitmetele toetajatele, siis samad riigid on ka täna meie kõrval ning panustavad Eesti julgeolekusse. “Me hoiame ühte ja teame, et võime loota neile sama kindlalt kui nemad meile,” lisas peaminister.

6 kommentaari
  1. Aga 6 aastat ago
    Reply

    nüüd kusete ja situte vabadussõjalaste Eesti kaitsmisele. Ära tahate anda Petserimaa, Narvataguse ja lisaks veel ligi 200 ruutkilti veeala. Kus nüüd see vabadussõjalaste austamine on? Ainult reeta oskate, ja pärast selle mälestuse laipadel poosetada ja eputada.

  2. uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    Vabadussõjas langenud on ennast hauas pidevalt ringi keeranud nii esimese kui ka tänase Eesti Vabariigi poliitikute tegude pärast !Olgu muld Teile kerge,Teie langesite asja pärast ja pole süüdi,et hiljem on pidevalt haaranud võimu aferistid,petturid ja topeltmoraaliga valemängijad.

  3. kahju... 6 aastat ago
    Reply

    On äärmiselt kahju ja häbi, et meie üle valitsevad rahaahned, autud karjeristid, kes ei häbene hoida kiivalt lepingut Venega, olla ühe laua taga eestlastele kadu soovijate-toomidega, kõlvartite (kelle mure pidev mure on “pisikese vene rahva” keele kadumine, selle kaitseks korraldab Eesti Vabariigi pealinnas “Totaalseid diktante!”, surub kätt korbidel, kes eelistavad Nato poiste asemel vene sõdureid. —Kogu oma raske ajaloo vältel on meie esivanemad püüdnud seda maad kaitsta just pidevate vene rünnakute eest, alustades Ivan-Julmast ja lõpetades Putiniga, kes esialgu tahab meid tappa propaganda ja oma siinsete käsilaste käe läbi. Andke mile andeks vabadussõdalased, II MS. Eestit kaitsta püüdjad , et ikkagi oleme urvis venelaste ees.

  4. Esimeselt lehelt viiakse 6 aastat ago
    Reply

    kirjutised teisele lehele kui inimesed näitavad oma kirjutistes vastumeelsust Ratta valitsusele.
    Saate aimu kui avate teise lehe. Artikkel haaval saate sealt lugeda.
    See valitsus on hirmul ja ka kustutab kirjutisi.

    • mnjah 6 aastat ago

      mis inimestest sa siin jahud. Siin istub hommikust õhtuni paar kibestunud ekretrolli, kes mitte midagi muud ei teegi kui oma haisvaid hunnikuid maha jätab. Normaalne inimene ei tahagi selliste fruktidega siin koos olla. Eks valimistel saad vastuse sind painavale küsimusele kas ollakse ikka nii vastumeelsed Ratase Valitsusele või mitte. Hirmul paistad olema sina ise, see ju kaugele paista.
      Siit võiks enamus kommentaare ära kustutada, need nõretavad vihast ja jõuetusest. Keegi ei suuda oma pingeid muudmoodi maandada kui käib siin Ratast iga päev sõimamas. Masendav tegelikult.

  5. Ele 6 aastat ago
    Reply

    On häbi ja kurb, et meid on valitsenud vabas Eestis sellised inimesed, kes on viinud meie inimesed vaesusesse, kes vassivad ja õhutavad vihavaenu, kes kasutavad alatuid võtteid, et püsida võimul ja täita oma rahakotti. Ma nimetan neid Reformi tagatoa tegelasteks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.