Maainimese elu paremale järjele!

Marika Tuus-Laul

Marika Tuus-Laul, Riigikogu liige

Ma olen taas teie ees ja kandideerin Riigikokku, sest tahan, et kõik elujärge tõstvad valimislubadused ka tõepoolest ellu rakenduksid. Mis puudutab sotsiaal-ja tervishoiuvaldkonna plaane, siis olen ise Keskerakonna valimisplatvormis selle teema mõtestaja ja kokkupanija ning tunnen vastutust selle eest. Seda valdkonda saabki vedada ja tunnetada elukogemustega inimene, sest noorena me ei mõtle ju aastate kauguse pensioni peale.

100-eurone erakorraline pensionitõus on vajalik eelkõige. Nii saavad pensionid ka edasiseks tõusuks hoo sisse, sest ainult iga-aastasest indekseerimisest või  Reformierakonna kombel ka vähendamisest ei piisa kaugeltki, et Euroopa tasemele lähemale jõuda.  Aga teps vähem tähtis ei ole ka hoolekanne, mis eelmistes koalitsioonides pole praktiliselt lauale jõudnudki. Hooldekodule pensionist mitte piisava raha juurdemaksmine ei saa olla laste ja lastelaste kohustus, väid selleks tuleb omavalitsusele riigi poolt raha juurde anda. Hooldekoduteenuseid tuleb edasi arendada.

Kuid ühegi eaka unistus pole oma elusügist hooldekodus veeta. Selleks ongi meie platvormis olulisele kohale tõstetud koduõenduse ja koduhoolduse arendamine. Kindlasti tahame panustada ka statsionaarsele õendusabile ehk siis õendushaiglatele. See on hooldekodust odavam ja käepärast oleks võtta meditsiiniline abi, mida hooldeasutuses ju pole. Omastehooldajate toetusi tõstetakse järgmisel aastal. Edasiarendamist vajavad ka teenused: tugiisik, isiklik abistaja jt. See on jällegi teema, mida  endised valitsused pole tahtnud käsile võtta, aga praegu minnakse edasi.

Samuti tuleb lõpetada olukord, kus inimesel pole oma tervisehädaga kuhugi pöörduda ja EMO-st abi otsides saab ta hurjutatud. Eriarst on aga kättesaamatus kauguses. Perearste tuleb juurde koolitada ning nad peaksid olema kättesaadavad ka peale tööpäeva ja nädalavahetusel. Muidugi ei saa seda nõuda ühelt ja samalt arstilt, aga uutes perearstikeskustes saabki ju töökoht olema paljudel arstidel. Tervishoiu suuremat rahastamist tuleb jätkata, see on selle koalitsiooni otsus, aga loodan, et ka järgmisel. Hirm on aga, et Reformierakonna võimule tuleku korral seatakse tervishoius sisse erakindlustuslepingud, nagu Kaja Kallas on rääkinud ja kirjutanud. See muudaks teenuse väikese sissetulekuga inimestele kättesaamatuks ja tõotaks tõelist kihistumist ühiskonnas. Samuti pole loota EKRE peale, kellele sotsiaaltemaatika on teisejärguline.

Maapiirkonna rahvasaadiku ja elanikuna on mul ülimalt hea meel tasuta ühistranspordi üle, mida küll eelmistel valimistel lubasime, aga mida ei usutud tulevat. Samuti oli siis unistuseks põllumeestele üleminekutoetuste maksmine, mida aastaid ei antud, kuigi raha selleks oli ette nähtud. Nüüd on see teoks saanud. Uus asi on ka mesilasperede toetus, samuti üsna suur toetusraha mahepõllumeestele.

Maainimese elu paremale järjele viimine ja nõrgemate eest seismine on minu elus erilisel kohal!

4 kommentaari
  1. No 6 aastat ago
    Reply

    kellele on vaja sellist lehest lehte oma altkäemaksudega uhkeldamist? Riigikogu pole selline koht, kuhu sokutatakse selliseid tüüpe, kes ajavad mingit kitsast asja. Vaja on riiklikult ja terviklikult mõtlevaid inimesi, kes näevad kogu riiklikku toimevärki, kuidas miski millelegi teisele mõjub. Kui Maarika oleks olnud tuttav tehnikaga, siis ta teaks, et ei piisa ainult nupulevajutamisest, vaid on vaja ka masin sisse töödata, seda õlitada, pidevalt teda testida, juppe vahetada ja võibolla ka omanikku või juhti vahetada.
    Nüüd ajab üks mingit haiglate jama, teine sokutab sumo rahvusspordiks, kolmas soovitab mustal maal suustada jne. Sellistest juhuslikest juppidest töökorras masinat kokku ei pane. See võib sobida Rakverre jõulupuuks aga tööle ta ei hakka.

  2. Kas 6 aastat ago
    Reply

    Maarika mõtleb ka kindla tegevuskava esitada, millal ja kuidas ta maainimesi veelgi edukamalt mõtleb välja suretada? Kuidas arstiabi ja muud elutarbelised vajadused maainimesele lähemale ja kiiremini kättesaadavaks muutuvad? On ju Maarika enda kamp võimutsemas aga mitte midagi pole ära tehtud. Ega siis altkäemaksudega saa elu hinges hoida, inimene peab selle eluvõimalikkuse oma alateadvuses vastu võtma. Ja miks ei mõtle Maarika vastutada? Või sülitab ta rahvale samamoodi näkku nagu Larri martki, et “eks valige siis teised”?

  3. ahzoo 6 aastat ago
    Reply

    mida kuradit…te pläkutate maaelust…kui tea selt midagi…inimestel pole korralikke kaevusid…rahvaloendusega pidanuks teil ülevaade olema…sandid pensioni ja nirud palgad REAALSETELE töötajatele kes vene ajas ränkrasketes tingimustes ja inimtapvate töövahenditega orjasid ja pidid 5 aastat varem pensile saama jne…autojuhid,bussijuhid,ehitajad,keevitajad,lasteadnikud jne…kes ühiskonda ja elu ülal hoiavad saavad sandisente ka strateegilistes riigiasutustes olgugi et rügavad ka ületundidega jne…delfi blokib ja koristab kodanike õigeid tähelepanekuid ja kriitikat…no aitab juba teil ühtedel ja samadel seal kummitemplis sooja buzzu suust väljaajamisel…eile brüsselis juba algus tehtud…nestor oma jüngritega kes pole elus tööd teinud kuidas tema kommunistina ülikõrgele pensile salanimekirjadega on topitud…jne…

  4. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    No mina kurat aru ei saa- hirmus heaks läheb elu pärast märtsivalimisi, siis kui meid valite?! Mida te siis siiani teete? Üle 2 aasta võimul? Ärge ajage pläma, teie pasakambal on tähtis võimulolemine ja suurte rahade taskuajamine, mitte midagi muud! mida teevad parlamendis Laulud, ja muu pask? Vastus:mitte midagi. Suu kõrvuni peas ükskord kuus, kui pangaarvele laekub järjekordne haljavaraha!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.