Keskealiste meeste vabadusiha

Steven- Hristo Evestus

Parem ise ära minna, kui manduda stressi ja rutiini käes – nii väljendas end hiljuti ametist lahkunud siseminister Andres Anvelt. Mõned nädalad hiljem teatas enam-vähem samadel põhjustel ametist lahkumisest prokurör Steven-Hristo Evestus. Viimane tööpäev hinges midagi muud ihkaval prokuröril on 31. detsembril.

Indrek Tarandi nuhtlemine peavoolumeedias langes hetkega tagaplaanile, kui tuli ootamatu teade, et senine juhtivprokurör, Edgar Savisaare süüdistaja Evestus, paneb ameti maha.

Viis tundi segadust, ja siis andis Evestus oma otsusele kinnituse Facebooki lehel. Evestus teatas lahkumisest siis, kui tema viimase aja üks suurimaid kohtuprotsesse, Keskerakonna endise esimehe Edgar Savisaare korruptsioonisüüasi ei ole veel lõplikku lahendust saanud. Riigikohus otsustab lähiajal, kas menetluse lõpetamine Savisaare suhtes tema tervise tõttu on põhjendatud või mitte.

Tähelepanuta ei jäänud ka Riigiprokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallase sõnad, et ei tasu Evestuse lahkumisotsusest välja lugeda seda, justkui omaks ta Riigikohtu otsusest mingit eelinfot ja lahkub seetõttu ametist, ootamata ära viimaste aastate ühe suurima korruptsiooniasja lõplikku lahendit.

Kõik see võib ju olla arusaadav ja isegi inimlik, sest 16 pikka aastat süüdistajana töötamist jätab oma jälje. Aga võib tekkida ka teine arusaam, et üle mõistuse pikale veninud Savisaare saaga võib saada ka Riigikohtus positiivse lõpplahendi, ja siis on, nagu kohtukeeles öeldakse, kaitse võit! 2017. aasta prokuröri tiitliga pärjatud Evestus lahkub ju praegu aga tipus olles.

Legendide kohaselt pidi Raplamaal asuval Varbola linnusel olema imejõud ja see kanduvat edasi. Võib-olla Varbola muinaslinnuse kõrval lapsepõlve veetnud prokurör Evestust tabas nägemus? Teatud selguse saabumine.

Evestusele tahaksin omalt poolt head teed soovida ansambli „Shanon“ laulu „Üksinda“ järgmiste sõnadega:

…elu linnadžunglis on kiire ja julm.

Välja sõitma siit pean,

enne viite kui veab,

saan ummikutest mööda ja siis tuld!

Lõpuks käes on aeg,

ma süümepiinadeta gaasi vajutan,

et kaduda. Minema siit, et kohale jõuaksin.

 

Indrek Veiserik

36 kommentaari
  1. Siin 6 aastat ago
    Reply

    on asi selge – Steven astus ruttu ise tagasi, et läbikukkununa mitte lasta end minema peksta.

    • oi tuleb jama 6 aastat ago

      Kui Ekre hakkab päid raputama kaub ka Lavlikese armastus endisestilusest elust.
      Nii enam edasi minna ei saa.

    • ei leia ta rahu 6 aastat ago

      Küllap saab ka kunagi oma osa. Kaua aega see kotis ei pysy.
      Inimesed lähevad jälle tänavalle.

    • pole usaldust 6 aastat ago

      Aastaid kestnud avalikud JOKK-skeemid ja teerullipoliitika on tekitanud olukorra, kus lihtinimene ei usalda enam poliitikuid ja kohati ka peavoolumeediat. Aina enam on juurdumas ühiskonnas arusaam, et kellel on raha, sellel võim, ja vastupidi. Kusjuures mõlema hankimisel tihti vahendeid ei valita. 26. novembri jahedal hommikupoolikul toimunu on meedias läinud komeedina taevasse. Süüdistatakse vastastikku ja otsitakse kahju tekitajat. Unustatakse põhiline – rahvas. Ka poliitikud teevad vigu. Erinevad skandaalid on saatnud meie riigi poliitikat nii kaua, kui see on eksisteerinud. On püütud inetult rahvuste pinnalt krediiti lõigata ja korruptsiooniga kohtupingis istutud, kuid see ei ole igapäevaselt poliitikast mittehuvituvat kodanikku otseselt puudutanud – vähemasti mitte viimasel kümnendil.

    • valimised tulekul 6 aastat ago

      Kui valimisvõitlus on nii teravaks läinud, siis on ehk aeg hakata inimestele tutvustama oma sadu tunde laua taga veedetud aja vilju – valimisprogramme. Rääkige inimestega rohkem. Mitte teleri vahendusel, vaid vahetult kokku saades. Kasvõi sealsamas nüüdseks kurikuulsal platsil. Sellest tulenevalt kutsume ülesse kõiki poliitikuid kuulama oma südametunnistuse häält ja olema eeskujuks. Las debatid olla meie võitlusareeniks.

  2. julge ja selge 6 aastat ago
    Reply

    Tubli seltsimehed! Nii julge ja tugev artikkel peatoimetaja poolt! Tak Deržat!!!
    On tõesti aeg minema peksta see vana kamp nii proxist kui politseist.
    Kui kaua meie kohtud vaid süüdi mõistavad?
    Kui kaua loksutatakse vana Savisaart? Häbi Evestusele!
    Kui tema julgeks tulla rahva sekka siis tarandi asemele saaks täistaranni!

    • miks on see nii? 6 aastat ago

      Pidevalt on häda narkomaanidega ja narkomaaniaga. Paistab, et seda ei taha prokuratuur mingil mitte juhul peatada. Piirid tuleks sulgeda.
      Kellele see tegelikult kasulik on?
      Kas muidu tuleks tööpuudus?

    • aga miks? 6 aastat ago

      Miks peaks peatama? See on suur tulu parteidele tänavapropagandas.

    • kus oli prokuroor? 6 aastat ago

      Aastaid kestnud avalikud JOKK-skeemid ja teerullipoliitika on tekitanud olukorra, kus lihtinimene ei usalda enam poliitikuid ja kohati ka peavoolumeediat. Aina enam on juurdumas ühiskonnas arusaam, et kellel on raha, sellel võim, ja vastupidi. Kusjuures mõlema hankimisel tihti vahendeid ei valita. 26. novembri jahedal hommikupoolikul toimunu on meedias läinud komeedina taevasse. Süüdistatakse vastastikku ja otsitakse kahju tekitajat. Unustatakse põhiline – rahvas. Ka poliitikud teevad vigu. Erinevad skandaalid on saatnud meie riigi poliitikat nii kaua, kui see on eksisteerinud. On püütud inetult rahvuste pinnalt krediiti lõigata ja korruptsiooniga kohtupingis istutud, kuid see ei ole igapäevaselt poliitikast mittehuvituvat kodanikku otseselt puudutanud – vähemasti mitte viimasel kümnendil.

    • nõrgem saab peksa 6 aastat ago

      Prokuratuur on alustanud juurdlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb avaliku korra rasket rikkumist, ja Meelisele Muhumaalt esitatakse süüdistus kehavigastuste tekitamise eest. Sellega on käivitatud protsess, kus muidu poliitleiged inimesed on justkui aktiveerunud. Nad tunnevad ebaõiglust rohkem kui tavaliselt. Tõenäoliselt saavad jalaga lööjad karistada ja kõik poliitikud, kes kogu selle olukorra tegelikult kujundasid, pääsevad suhteliselt puhtalt, kui riivatud uhkus välja arvata.

  3. kiidate lehte 6 aastat ago
    Reply

    Kui nüüd see teie leht oma julguses ka sadama asja kirjutaks?
    Kas lastakse rehvidel jälle kaabut teha?
    Millal savikas vabaks lastakse?

  4. rotid põgenevad 6 aastat ago
    Reply

    Mis teha kui kõik hävineb.
    Võim saab otsa. Rahvas hakkab ise valitsema.
    Rotid kogunevad laevalt.

    • Vello 6 aastat ago

      Või rahvas hakkab ise valitsema??? Ütle parem, millal lambad enne ise valitsenud on? Ikka on vaja juhtoinast ja “hoolitsevat” kätt, kes neilt villa kooriks ja valikuid on neil lõpuks ikka vaid kaks: kas hundi kõhtu või pühadelauale. Nii on juba looduse poolt seatud ja vaevalt selles mingeid olulisi muutusi oodata on, rääkigu siis mesikeeled mida iganes.

  5. mina 6 aastat ago
    Reply

    ei ruttaks sündmustest ette ja kaldun arvama, et siin riigis ei põhjusta tagasiastumisi mingid savisaare protsessid vaid midagi palju olulisemat. Seni kuni igasugu kuritegusid uuritakse ja menetletakse siin, seni ei jalutata nii tasustavatelt kohtadelt lihtsalt niisama minema. Mina tegelikult tahaks savisaare protsessi lõpuni ära näha, päriselt ka ja savisaar peaks ise kõik selleks tegema et see ka lõpuni läheks. Kui vingerdab siis jääb lehk ülesse.
    Evestuse lahkumine on pigem Danske afääridega seotud kuna sellega ei tegele enam ainult meie riik, vaid igal pool on juba krimiasjad algatatud ja need niidid tulevad lõpuks siia kokku. Miks ei algatatud meil krimiasju kui tulid otsesed vihjed. Need on küsimused, mis jäävad õhku rippuma ja millele tullakse vastuseid otsima varem või hiljem. Siis on kasulikum olla mingi riigiametnik kui prokurör. Huvitav kas tal personaalpensioni staaz on täis?

  6. ahzoo 6 aastat ago
    Reply

    või nii…kibekiire “tervise rike”….evestus laseb jalga…jne peidetakse sooja tagatuppa…madise mõliseb tühja umbluud…KAPO`´s vaikus…kõik see orvagängi ,irlitzide ja nende mädakõie otsas lohisevate sotsinärakate ÜHIS KURITEGELIK rühmitus…rollotajad pesti puhtaks kui “tsiviil pseudog” kriminaalsus karjus igast otsast…just DANSKE rahapesu mis oravakaabakate ja irlitzide ülbel ja õigusorganite sundallutamisel seda kõike kaasa aitama ja varjama,võltsima….kus politsei maine pühiti olematuks…ja siiani pole eesti arglik rämpsmeedia julgenud välja tuua nimekirja kes DANSKE rahapesus “kingituseks” kredittkaardid said ja seal olevad summad olid mega suured….see peaks juba ikka trellidega lõppema nii mitmelwegi…kus on sm..ligi…aga EPL kui argpüksluse ja sotside puna võltsijate hääleruupor koristab ja blokib asiseid…no EESTI EXPRESS kus on teie loosungid märkad varast anna “TEADA”….terve universum juba annab teada aga ennäe kolletunud EESTI EXPRESSI`´ni ainult ei jõua…evestuse aurukateld kõeti aibult savisaare piinamiseks mitte…

  7. ahzoo ...lisaks 6 aastat ago
    Reply

    evestus peaks sõna saam ainult käeraudades ja FBI ülekuulatavte kongis…mitte siin veel…

  8. asi on pangas 6 aastat ago
    Reply

    Danske panga skandaal sai alguse just sealt majast-prokuratuurist.
    Võeti vastu otsus, mitte torkida ja koos pankuritega koos rikastuda Venemaa arvelt.
    Nüüd on kisa lahti ja asi nukker.
    Paneme punuma, seltsimehed õiguse väänajad!

    • Pank pannakse peitu 6 aastat ago

      Danske rahapesu, absoluutne krimi-Eesti rekord. Uurimine kulgeb nii vaikselt, et ei märka, kas uuritakse või mätsitakse. Kui asi toimus, vähemalt 3 aastat tagasi, ei tuntud selle vastu pisimatki huvi. Igasugu väljamõeldud süüdistusega korruptandid ja moosivargahakatised on palju mõistlikum ressursikulutus. Vähemalt täna valitseva süsteemi arvates.

    • lõpu algus 6 aastat ago

      Euroföderatsioon on kokku kukkumas. Prantslased mässavad eurolimukate vastu, inglased on välja astunud, sakslased teevad merkelile lõpparve. Kes viimaseks jääb kustuta tule ja maksab kreeka võlad! Eesti limukad ei taha aru saada, et homoliit on läbi. Meil puudub tagavaraplaan. Kui euro käibelt kaob, siis peavad kroonid olema valmis trükitud, helme on ainus, kes sellele tähelepanu on juhtinud, et meil puudub plaan B.

  9. Aeg puhastada peldik 6 aastat ago
    Reply

    Steven-Hristo Evestus on nii palju päevapoliitilist tellimust täitnud ja alatusi korda saatnud, et pärast tema lahkumist on Eesti õigussüsteem palju parem paik. Võtku parem Lavly Perling ka kaasa, siis võiks varsti Eestist, kui tsiviliseeritud riigist rääkida.

    • Kas saamatus või... 6 aastat ago

      Tegelikult ei saanud Evestus oma tööga hakkama.Kas selles oli oli süüdi ta ise ehk oskamatus,suutmatus või keegi teine,ei ole absoluutselt oluline.Kas keegi oskab öelda kasvõi ühte avaliku huvi all olnud uurimist,mille ta on lõpetanud edukalt?Mina küll ei oska.PERHi korruptsiooniasi lõppes õigeks mõistmisega ja see näitab,et prokuröri uurimisprotseduuri juhtimine ei kannata kriitikat.Savisaare teema ka tupikus ja sellisele käpardile anti aasta prokuröri tiitel…mille eest?Rääkimata teemadest,mis seotud poliitilise korruptsiooniga,mida prokuratuur isegi uurima ei hakanud.Kui poliitikud segasid asjade uurimist,siis õige ja aus inimene oleks sellest avalikult teatanud ja nimepidi segajad avalikustanud.Aga niikaua,kui mängid kurjategijate ja poliitikutega kokku ja ei suuda ega taha aru saada,et õigem tee on olla aus ja järgida seadust,aga mitte pendeldada kurjategijate ja poliitikute ning seaduslikkuse vahel,siis niikaua sa ka oled üksik ja mahajäetud. Evestus on ikka rumal ametnik,et ei saa siiani aru,et olla aus on raske,aga lõppkokkuvõttes kõige kergem.

    • ei ole andestust 6 aastat ago

      Pätid seal koos, ent reinsalu ja perling kiidavad käsikäes, kuidas meil on õigusriik. samal ajal fabritseerib proks tõendeid ja ähvardab inimesi nt kuritegelikku ühendusse kuulumisega. masendav. ja siis sellised otsivad lunastust rahvalt ja Issandalt.
      EI!

  10. Häbiga punuma metsa poole 6 aastat ago
    Reply

    „Tunnen, et minu aeg prokuratuuris on läbi saanud, ja ei näe vähemalt praegu endal siin sellist kohta, mis motiveeriks edasi tegutsema. Panga skandaal tuli ilmsiks. Mina seda ei tahtnud, Pean ruttu jalga laskma,” tunnistab ametist lahkuda otsustanud juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus. Tahab edaspidi varjutatult hajuda minevikku.

    • oli armunud Tallinn-Siberi rongi. 6 aastat ago

      „Kallis inimene, sellest pole ju kasu!“ seletasin mina. „Ega siis telekas inimkeelest aru ei saa! Ta on lihtsalt üks kast! Andke talle tubli tou, küll näete, et pilt tuleb ette.“

    • harimatus viis hauda 6 aastat ago

      Kuulus juristina end esitlev mehike ei oska vahet teha sõnade tähenduse ja nende kõrvutamise vahel. Nimelt ei saa öelda, et 100%, kui ise lause alguses uhkeldab sõnaga ‘sageli’. Õpi loogikat, kulla udutaja Evesus!

  11. Suur häbi 6 aastat ago
    Reply

    Nii-öelda sajandi protsess ehk Edgar Savisaare kohtuasi on saanud isegi palju lööke ja kindlasti on järjekordne pauk riikliku süüdistaja ametist lahkumine.
    Häbiga lahkumine.

    • vanasti oli nii 6 aastat ago

      Noh, tol ajal õnnetud tegid suitsiidi ja seda lausa pooldati. Meie suguvõsas räägitakse siiani, et “oh kui hea, Ats lahkus siit ise”… Ei otsinud lohutust enne vangi panemist.

  12. ekre võidutseb 6 aastat ago
    Reply

    Ja hakkas pihta! Esimene pea on kukkunud!
    Nüüd enne valimisi lastakse lahti pooled kohtunikud, politseülemad ja kapolased ka.
    Ekre saab riiki juhtima ja meil tuleb omaekre prexit.
    Kõik teised pekstakse pagulusse ja rahvas asub uut presidenti valima.
    Esmast korda!

    • järelhüüe 6 aastat ago

      Prokurörid on natuurilt juba halvad inimesed, kes mängivad igapäevaselt inimeste heaoluga nagu vanakuri ise. Südamest loodan, et ükski selline volask endale kuskilt tööd ei leia, olles inimestele sedavõrd palju halba teinud. Neid pseudoideaale, mida prokurörid kaitsevad, usuvad nad üksi.
      Puhka rahus!

    • tegelik põsk-pale 6 aastat ago

      Kõikjal on pettunud, kibestunud ja vihased. Kui siiani olid Eestis need inimesed ühtlaselt mööda riiki laiali jaotunud, siis nüüd on olemas neid ühendav oma katusorganisatsioon, mis ei kohku tagasi millegi ees.
      Räige populism, raju valetamine, katkematu süüdistamine ja jõuline vihaõhutamine, vajadusel ka vägivald. Kas see kõik ei tundu kuidagi tuttav? See ongi prokuratuur.

    • Ekrele õpetuseks 6 aastat ago

      Anaalseks nõuab erinevatel põhjustel rohkem hoolt ja tähelepanu kui vaginaalne seks. Teadupärast ju poliitika libestub, aga pärak mitte – mis tähendab, et läheneda tuleb aeglaselt ja ettevaatlikult. Men’s Health pani kirja kaheksa tõika, mida Ekre tagauksest sisenemise kohta teadma peaks.
      Las loevad.

  13. mõõdupuu 6 aastat ago
    Reply

    olen EV taasiseseisvumise järgesel perioodil täheldanud ühte huvitavat kokkulangevust. Poliitikud kes saavad tunnustusi ja autasusid välismaalt, nende puhul avastad hiljem et kurjam, ta ju müüs meid swenssonitele maha või et just tema haldusalas pesti miljardeid. Rahapesu aegadel meenub kohe kuidas tunnustati meie rahandusministrit Ligi mingi autasuga. Meenuvad ka Laarile antud autasud, meenuvad Ilvesele antud autasud mis tihitpeale rahalise väärtusega. Sama ka Evestusega, sama ka näiteks nende ajakirjanikega, kes Bonnieri tiitliga pärjatud ja enamasti Keskerakonnaga seonduvate artiklite eest. Sellel kõigel on olnud oma kindel käekiri. Praegust olukorda ei oska veel hinnata, aga oravate ja Isamaa juhtimisel need asjad kippusid just nii käima. Iga autasu ja tunnustus on mingi konkreetse asja eest ja kui see tuleb välismaalt, siis seda enam tasuks küsida, mille eest tänatakse.

    • Loomulikult 6 aastat ago

      teevad meie reeturlikud pupujukud tellimistöid lääne peremeestele. Sest ealtaks eju üks kord ja seda püütakse teha võimalikult hästi ehk teiste arvelt. Steven on loomulikult persekukkunud proks, isegi mitme aastaga ei suutnud ta ÜHTKI viga Edgari juures leida, et siis kasvõi noomitus välja kuulutada. Ja meie peame selliseid paskprokse ülal pidama!

  14. asuge asja juurde 6 aastat ago
    Reply

    Soovitan Justiitsministeeriumile avalda veebileht, kus saaks panna ülesse prokurööride kuritegelikud kohtukeisid. Paneksin hea meelega oma story, kus pearezisöör oli Lea Pähkel jh kummitempel Tatjana Bogdanova!
    Pätid seal koos, Danske rahapesu, absoluutne krimi-Eesti rekord. Uurimine kulgeb nii vaikselt, et ei märka, kas uuritakse või mätsitakse. Kui asi toimus, vähemalt 3 aastat tagasi, ei tuntud selle vastu pisimatki huvi. Igasugu väljamõeldud süüdistusega korruptandid ja moosivargahakatised on palju mõistlikum ressursikulutus. Vähemalt täna valitseva süsteemi arvates.

  15. mitte iial 6 aastat ago
    Reply

    See mees ei saa iial hingerahu. Kõik tema poolt mõrvatud süüalused tõusevad taevast ja viivad Jumala viimase soovi täide.
    Ta sureb paganana ja ei keegi tule tema hauale nutma.
    Peetakse vaid pidu.

  16. viis aastat vintsutusi 6 aastat ago
    Reply

    Savisaart kiusas Evestus viis aastat. Lõpuks sai kohus aru, et süüd ju pole. Oli vaid poliitiline tagakiusamine. Evestus sellega ei leppinud.
    Nõuab poliitmõrva!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.