Keskerakond hoiab liidripositsiooni

Nii Turu-uuringute AS-i kui ka Emori tehtud küsitlused näitavad, et Keskerakond on jätkuvalt populaarseim erakond Eestis. ERR-is eelmisel nädalal avaldatud küsitluse järgi toetab Keskerakonda 31 protsenti vastanuist ning Postimehe tellitud uuringu põhjal on toetuseks 26 protsenti. 

Langenud on Reformierakonna toetus. Selle langus jätkus teist kuud ja kukkus novembrikuu 23 protsendilt detsembris 21 protsendile. Veel oktoobris oli Reformierakonnal toetajaid 28 protsenti. Küsitluse järgi kerkis EKRE toetus novembrikuu 15 protsendilt detsembris 18 protsendile.

Seekordne Turu-uuringute AS-i üle-eestiline küsitlus toimus sündmusterohkel ajal. Küsitluse algusnädala esmaspäeval toimus Riigikogu erakorraline istung ÜRO ränderaamistiku heakskiitmiseks, millele eelnes EKRE meeleavaldus parlamendihoone ees, mis omakorda viis füüsilise konfliktini Europarlamendi saadiku Indrek Tarandiga. Nimetatud sündmus andis tooni kogu küsitlusperioodil.

EKRE-ga koos ränderaamistikus enim silma paistnud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Isamaa toetus kuu varasemaga võrreldes sisuliselt ei muutunud. Sotsiaaldemokraatide toetus oli kaheksa protsenti (kuu varem – seitse protsenti) ja Isamaal viis protsenti (kuu varem – samuti viis protsenti).

Valimiskünnise ületaks ka parlamendiväline Eesti 200, keda toetas detsembris seitse protsenti küsitletuist.

Künnise alla jääksid nii Rohelised kolme protsendiga kui ka Vabaerakond üheprotsendise toetusega.

Valitsuskoalitsiooni erakondade summaarne toetus oli detsembris 44 protsenti, opositsioonierakondadel 40 protsenti.

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb sõnas, et Keskerakonna juhtpositsioon reitingutes tuleneb tasakaalukast ja ühiskonda siduvast poliitikast ning usaldusest peaminister Jüri Ratase vastu. Korb ütles, et Eesti inimesed soovivad näha heaolu kasvu, mitte poliitilist peksu. „Keskerakond on näidanud viimastel nädalatel selgelt, et tasakaalukas ja ühiskonda ühendav lähenemine pole poliitikas mitte lihtsalt viisakus, vaid vajalikkus,“ sõnas Korb.

Ta lisas, et peaminister Jüri Ratas tõestas nii poliitikavaatlejatele kui ka valijatele, et suudab kõige keerulisemates olukordades säilitada rahu, võtta vastu vajalikke otsuseid ja töötada ühiste eesmärkide nimel. „Vastuvõetud riigieelarve oli katsumus, kus oponendid lootsid kaks aastat töötanud valitsuse põrumist. Suurem tähelepanu tervishoiule, sisejulgeolekule ja haridusele ei jäänud ära, koalitsioon püsis ning töövõime ja -tahe on kõigil koalitsiooniliikmetel jätkuvalt tugev,“ tõstis Korb esile.

Aivar Jarne

5 kommentaari
  1. Mäeotsa 6 aastat ago
    Reply

    pääsevad Jurka, Kaja ja Mardu banded. Эстония99 on ülespuhutud Luige Hansu ja teiste sahkerdajate poolt, neil pole nimesid, keda toetataks. Sama puue on ka konservantidel, peale 4…5 tuntud nime kedagi ei teatagi. Küll teatakse väljavisatud Kaljustet ja iselahkunud Saarsot. Nimede puudumine tooba aga kahju ehk kohtade arv jääb alla bande toetuse. Seega saavad vanad tuttavad kaabakad taas tehisliku eelise, sest loll hääletaja hääletab tunde järgi, alateadvuses aga pooldatakse just tuntud isikuid.

    • no see oleks ka jama 6 aastat ago

      kui mäeotsa saavad täiesti algajad nagu seda Lätis juhtus. Siiani pole Valitsust koos ja kui see kuidagi kokku lõpuks saadaksegi, siis pikka pidu neil ei tule, kaklevad ennast ribadeks. Mis aga ekresse puutub, siis see ju ammu teada et nende pink naa tilluke, retoorika väga robuskne ja mõnitav ning märtsis saavad teada selle, mida nad ise kah teavad. max 10-12% on nende tegelik tulemus.

  2. nii siis.... 6 aastat ago
    Reply

    Pärjad Eesti vabaduse eest võidelnute haudadele ja ühiskonda “siduma” kaelakuti nendega, kelle vastu ju võideldigi. Vot on hookus-pookus ja kahestumine.

    • Vello 6 aastat ago

      Meenutaks, et osa nendest kelle vastu võideldigi, on meie tänased suured sõbrad ja liitlased ning pole sul sellest nagu näha sooja ega külma. Korrutad vaid nagu papagoi ise ilma oma sõnade mõttestki arugi saamata vaid Hitleri aegsetest propagandaüllitistest taaskäibesse lastud loosungeid ning arvad end kindlasti sealjuures üsna kõva mees olevat, eriti veel kui paras kogus õlut ka rindu tõmmatud ja kõigist tegelikest ohtudest piisavalt kaugel.

  3. inimene. 6 aastat ago
    Reply

    Ratas jätis E hääletuse kuna ka tema tänu sellele võidab. Valitsuse aasta eelarve ei ole inimeste sõbralik. Selgelt on näha, et plaanitud eelarve on raiskamisele ja priiskamiseele. Planeeritud igasugused ehitused, rajatised jne ilma milleta saaksime elada. Kõigepealt peab panema sama % nagu teistes riikides sots reale ja siis see, mis üle jääb, tuleb vastavalt võimetele rajada midagi muud. Raiskamine selle asemel, et inimesed saaksid ka elada. Valitsus elab üle meie võimete. Sellepärast ongi meie rahvas nälja pajukil.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.