Ratas jagas Davosis Eesti digi-identiteedi kogemust ja rõhutas riigi tuge innovatsioonile

Foto: Jürgen Randma (Riigikantselei)

Davos, Šveits, 24. jaanuar 2019 – Peaminister Jüri Ratas kõneles eile Davosis Maailma Majandusfoorumil Eesti e-riigi ja digi-identiteedi kasutamise kogemusest. Samuti sellest, kuidas avalik sektor saab olla eeskujuks ja innustada uuenduste elluviimist ning uute tehnoloogiate kasutuselevõttu, mis on oluline Euroopa konkurentsivõime kasvatamiseks.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on digi-identiteet digimajanduse üks nurgakividest. „Iga e-teenus vajab usaldusväärset ja turvalist viisi kasutaja tuvastamiseks. Eesti on ehitanud 20 aastat digiühiskonda ja e-teenuseid, mis muudavad meie inimeste elu lihtsamaks. Kasutame digi-identiteeti lisaks dokumentide digitaalsele allkirjastamisele näiteks tulu deklareerimisel, e-hääletamisel, igapäevapanganduses või ravimite ostmisel,“ sõnas peaminister ning lisas, et usaldusväärne digi-identiteet on aidanud Eestis kaasa nii innovatsioonile kui ka ettevõtluse arengule.

Ratas rääkis ka e-residentsusest, mis on võimaldanud ettevõtjatel üle terve maailma kasutada Eesti riigi ja ettevõtete pakutavaid e-teenuseid. Peaminister märkis, et e-residentide arv kasvab kiirelt, neid on praegu 168 riigist kokku ligi 50 000 inimest.

Kõneldes võimalustest innovatsiooni edendamiseks nii Euroopas kui ka maailmas laiemalt, märkis Ratas, et selleks on mitmeid võimalusi. „Kõik saab alguse kvaliteetse hariduse tagamisest,“ ütles peaminister. Ratase sõnul on valitsustel oluline tagada ka hea ettevõtluskeskkond uuenduste soodustamiseks. „Meie seadusandlus peab suutma sammu pidada kiire tehnoloogiaarenguga, olgu selleks siis näiteks isejuhtivad autod või tehisintellekti kasutamine,“ sõnas Ratas.

Peaminister Ratase sõnul tuleks nii Eesti kui ka teiste riikide digiarengu edulugusid tõhusamalt Euroopas kasutada, et arendada ühtset siseturgu ning tugevdada piirkonna konkurentsivõimet. „Kiirete tehnoloogiliste muutuste ajal tuleb meil paremini kasutada oma tugevusi – ühiseid väärtusi ja piiriülest koostööd. Euroopa ühtne digitaalne siseturg tuleb panna paremini tööle. Selleks on vaja luua tugev digi-identiteet, võidelda ühiselt küberohtudega ning muidugi toetada andmete vaba liikumist piiride üleselt,“ lausus Ratas.

Peaminister Ratas osales eile Maailma Majandusfoorumi poolt korraldatud meediaüritusel, mis keskendus Euroopa innovatsiooni teemale. Samuti esines peaminister McKinsey Global Institute’i ja Maailma Majandusfoorumi koostöös toimunud pressikonverentsil, kus kõneldi digi-identiteedist. McKinsey Global Institute tutvustas oma värsket raportit „Digital identification: a key to inclusive growth“.

IT-alase koostöö edendamine ja Eesti e-riigi kogemus olid kõne all ka peaminister Ratase kahepoolsetel kohtumistel Uus-Meremaa peaministri Jacinda Arderni, Colombia presidendi Iván Duque ning Paraguay presidendi Mario Abdo Beníteziga. Ratas arutas ka võimalusi koostöö tihendamiseks Apple, Uber Technologies, Booking.com ja Ericssoni juhtide ning Maailma Majandusfoorumi küberjulgeoleku keskuse juhiga.

Maailma Majandusfoorum on üleilmne era- ja avaliku sektori koostööd edendav kasumitaotluseta organisatsioon, mis tegutseb parema tuleviku kujundamise nimel ning keskendub murrangulistele tehnoloogiatele ja nende kasutuselevõtu kiirendamisele. Eesti on osalenud Maailma Majandusfoorumi töös alates 2016. aastast.

1 Kommentaar
  1. Peavoolumeedia 6 aastat ago
    Reply

    siis valetas, et Jurka jätab Davosis 150000€ rahva raha tuulde lennutamata. Kuradi kaabakad, pead peavad lendama hakkama!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.