Jaak Aab: laupäevane leht peab koju jõudma vaatamata riigiettevõtte miinusele

Omniva logistikakeskus. FOTO: EERO VABAMÄGI/SCANPIX

Keskerakonna juhatuse liige Jaak Aab kinnitas, et peaministrierakond ei lubaks riigiettevõttel Omniva lõpetada laupäevane ajalehtede kojukanne, sest see tapaks eelkõige kohaliku ajakirjanduse.

Aab tõdes, et paberlehtede tiraažid on aastate jooksul tunduvalt vähenenud ning digitaalne meedia, sealhulgas sotsiaalmeedia, on paberlehte asendamas, kuid seda vaid osaliselt. „Seni, kuni on arvestatav hulk paberlehe lugejaid ja tahe teha head ajakirjandust ka kohalikul tasemel maakonnalehtede näol, ei saa kuidagi nõustuda Omniva võimaliku ettepanekuga lõpetada laupäevane lehtede kojukanne,“ rõhutas Aab.

Ta selgitas, et Keskerakond on jätkuvalt seda meelt, et riigiettevõtte eesmärk ei saa olla ainult kasumi teenimine, vaid vaatama peab rahanumbritest suuremat pilti. „Lehtede kojukandel on lisaks vaba ajakirjanduse toetamisele ka sotsiaalmajanduslik mõju, millest ei saa mööda vaadata. Kojukande lõpp nädalavahetuseti vähendaks veelgi ajalehtede loetavust ning võib muu hulgas tähendada toimetuste sulgemist ja töökohtade kadu,“ leidis keskerakondlane.

Aabi hinnangul tuleb riigil puudujääk vajadusel katta ka seetõttu, et ajakirjanduse kvaliteet ei langeks ning inimesed saaksid jätkuvalt infot eelkõige usaldusväärsetest allikatest. „Riik ei tohi anda omalt poolt hoogu olukorrale, kus peamisteks info allikateks saavad sotsiaalmeedia  kontrollimata postitused või niinimetatud alternatiivsed uudisteportaalid. Ka online-meedia tööpõhimõte on paberlehe omast paratamatult kiiruse ja materjali hulga tõttu erinev, mistõttu tuleb kvaliteetse paberlehe eest kindlasti seista ka edaspidi. Kojukande lõpetamine ei saa seega tulla kõne alla,“ lõpetas Aab.

Nii sel nädalavahetusel kui ka varasemalt on arutletud kojukande teenuse võimaliku lõpetamise üle, sest teenus on Omniva jaoks rahaliselt kahjumlik. Omniva on ise väiteid kojukande lõpetamise soovidest ümber lükanud.

5 kommentaari
  1. Jaagult 6 aastat ago
    Reply

    taas valimiseelne enesepropa. Kui meid valite, siis saate lehed ka pühapäeva hommikul ja õhtul. Ometi on aeg sealmaal, et paberlehed langevad talutavuse piirist allapoole, ning ammu oleks aeg tavalise tööajaga kohaneda. selleks on 5 tööpäeva nädalas ja neil päevadel ka lehed ilmugu. Kohalikud lehed aga kas E, K, R või E/T, N/R.
    Las ajuloputajad samuti puhkavad 5 päeva nädalas, pole vaja niipalju soppa kokku valada. Laupäev ja pühapäev jäägu inimestele puhkamiseks, pole vaja seda poliitbandede soppa kena nädalalõppu reostama.

  2. Meie 6 aastat ago
    Reply

    laupäevast lehte anna meile iga laupäev! Nii vist kõlas pühakiri. Või üks 11-st käsust.

  3. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Paberleht on juba ammu kaotanud esmase ifoallika rolli, mistõttu pole üldse enam oluline, millisel nädalapäeval see just lugejateni jõuab. Tegelikult oleks arukas paberlehed üldse kõik nädalalehtedeks muuta ja operatiivsemaks infoedastuseks kasutada üksnes nende veebiportaale. Näiteks postkaste ei tühjendata juba enam ammu igal nädalapäeval ja paljusid isegi mitu korda päevas nagu seda veel paar aastakümmet tagasi tehti ja ei näe mingit põhjust miks peaks ajakirjanduse osas midagi teisiti olema kui enamus ajakirjandusest nagu selle tarbijaidki sarnaselt kirjavahetusele nii või teisiti internetti on kolinud. Ja kui mõni omaaegne komsomoliaktivist aru ei taha saada, et maailm vahepeal muutunud on ei tohiks küll olla põhjuseks kogu riigi muutmiseks mingiks etnograafiamuuseumiks, seda enam, kui see veel liska ka sugi odav pole.

  4. nime ei ütle 6 aastat ago
    Reply

    ärge nüüd nii E-d olge, ajaleht on ikka ajaleht, need digi-asendajad pole ikka see. votame kasvoi sellesama kesknädala. jääb millegipärast mingi asi tänases numbris lugemata, panen ootele, vähem kui nädala pärast on lugu e-st läinud. kesknädal oli küll kuni eelmise suveni ka arhiivis üleval, aga nüüd uus keskerakond, uued toimetajad, ja vanad lood kaovad igavikku. vb. ma ise ei oska.

    • Vello 6 aastat ago

      Kesknädal on tõesti peale Uuenenud Keskerakonna teket samuti uue suuna võtnud ja mitte just sugugi lugeja- nagu ka inmsõbraliku ehkki veel vanast ajast pärit loosungitega lihtsameelsemaid valijaid ja toetajaid lollitada üritatakse. Kuid e-olemine selles küll kuidagi süüdi pole nagu ei takista see ka kesknädalal ilmuvat Kesknädalat endiselt koju kandmast neile, kes seda soovivad. Jutt ikka rohkem sellest, kes peaks kinni maksa mõne soovi laupäeva varahommikul kohvi kõrvale värsket Postimeest lugeda: kas ta ise kulupõhiselt või me kõik maksumaksjatena solidaarselt, samas kui palju olulisemaks ja kõiki võrdselt puudutavaks olgu siis tegemist tervishoiu või päästeteenistusega riigil raha ei jagu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.