Postimees külvas vaenu

Fotol: Teet Korsten (vasakul) ja Juku-Kalle Raid Foto:Meelis Meilbaum / Scanpix

Ennast ajakirjanikuna tutvustav Teet Korsten publitseeris Postimehes lookese, mis on otseselt vene rahva vastu kirjutatud. Nende venelaste vastu, kes ei ole olnud ei bolševikud ja vaevalt ka eesti rahva küüditajad.

Nimetame neid just keelekasutuse tõttu venelasteks. Nende hulgas on suurem osa vanurid, kes enam ei suuda ära õppida Eesti põlisrahva keelt. Miks neid siis niimoodi vihata?

Tegelik Teet Korsteni kirjatükk on hoopis valimispropaganda Keskerakonna ja justiitsministri vastu.

„Eesti ühiskonnas on valitsemas neuroos, mille üks põhjus on oma minevikutraumadest vaikimine. Kartes solvata paljusid toredaid (ma ei ole siin kohal sugugi irooniline) kaasmaalasi, ollakse nii-öelda poliitkorrektsed. Arvatakse, et kõige ilgemast okupatsioonist ja terrorirežiimist mitterääkimine aitab kaasa ühiskonnas sidususe tekkimisele. Praegusest nii-öelda liberaalsest olukorrast tulenevalt kasutavad vastutustundetud isikud, nagu Raik ja Toom (viimane on Moskva seisukohast muidugi isegi väga vastutustundlik), isegi riigikogu valimistel retoorikat, mis viib rahvusriigi hukuni,” kirjutab autor.

Kahju, et kirjamees Korsten pole vaadanud Venemaa teleajakirjaniku Vladimir Solovjovi saateid, kus saavad nuhelda nii Balti riigid kui ka Ukraina. Yana Toom on seal korduvalt esinenud ning väärikalt nii meie vabariigi kui ka kogu Euroopa Liidu au kaitsnud. Kohati meeste laadakarjumiseks muutuvas saates on Yana Toom jäänud väärikaks ning tema lühikesed ja tabavad argumendid on mitmeid kordi pannud ennast korüfeeks arvava Solovjovi suu kinni.

Siinkohal tahaks Postimehes kirjutanule meelde tuletada, mis oli okupatsiooni ja terrori aluseks, mida ta esile toob. Kui Venemaal oli Oktoobrimäss, siis seda tegid harimatud bolševikud, kellest suurem enamik polnud külakooliski käinud. Just „tänu“ neile hukkus ajaloolaste hinnangul 1930. aastate repressioonides umbkaudu miljon inimest. Stalini kolmekümneaastase võimu ajal tema surmani 1953. aastal vangistati-mõrvati-kadus  ühtekokku 20 miljonit inimest.

Tänaseid vanureid või nende rahvuskaaslasi selles süüdistada on lausrumalus. See, et nad on paljus Vene telekanalite mõju all, on meie tegemata töö.

Kas Teet Korsten tõesti ei mõista, miks on juhtunud, et nii suur hulk inimesi pole tahtnud ühegi riigi kodakondsust? Paljude „halli passi“ omanike seisundi püsimine on tingitud piisava motivatsiooni puudumisest. Kuidas siis seda tõsta? Praegune motivatsioon kodakondsuse saamiseks – võimalus käia valimas või olla valitud – jätab paljusid külmaks.

Seadused on selleks, et need muudaks meie kõigi elu paremaks. See ongi teema, mida soovivad parandada nii Yana Toom kui ka siseminister Katri Raik.

Kn

23 kommentaari
  1. viimane aeg 6 aastat ago
    Reply

    On vaja lõpetada need halvustavad hallid passid. On vaja anda võimalus kas võtta vene kodakondsus või siis eesti oma.
    Vanematelt kui 60 aastat pole mõtet küsida eesti keelt, kui nad elavad omas seltskonnas. Saab ka vene keeles küsida, kas oskavad meie konstitutsiooni täita.
    Pärast seda poleks Venemaal enam midagi meile ette heita.

  2. Tiit 6 aastat ago
    Reply

    Eesti Ekspress ja Postimees ongi võtnud sihilikult valedega kavva Keskerakonna maine halvustamise,näidates ainult halvustavid artikleid seajuures pugemist oravate külje alla ja veel ilma seebita.

  3. eesti ahvib hoolega 6 aastat ago
    Reply

    Pole juba ammu need kohalikud plärasaated suurtes kampades paremad.
    Suud puhtaks on vaid teineteisest üle rääkimine.
    Tallinna TV oma valimisjamades on sama teed läinud. Kõik räägivad korraga ja aru ei tuttigi! Asjast julgelt rääkida ei julgeta.
    Ikka tühiloba.

  4. yana toomi kaitseks 6 aastat ago
    Reply

    Ainuke naine, kes midagi oskab ka reaalselt teha!
    Euroopa Parlamendi liige Yana Toom kritiseeris president Kersti Kaljulaidi otsust autasustada Ukraina poliitikut Borislav Berezat, kes on silma paistnud vägivaldsetesse intsidentidesse sattumisega.
    Viimane intsident Bereza osalusel toimus tänavu 24. jaanuaril, kui ta Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee istungil, kui seal pidas kõnet Ukraina paramendi asespiiker, lükkas Vene telekanali Rossia-1 reporterit, kes tema hinnangul segas Ukraina poliitiku esinemist.

  5. Euroopa Parlamendi preemia 6 aastat ago
    Reply

    Yana Toom nomineeriti preemiale alamkategoorias „Tööhõive, sotsiaalkindlustus ja regioonid” jõupingutuste eest, mida ta teeb EL ja rahvusvahelise kogukonna tähelepanu äratamiseks kodakondsusetuse probleemi vastu, samuti töö eest sotsiaalsete tagatiste parandamise nimel euroalal.

    • au ja kiitus 6 aastat ago

      Väga õige. Yana Toom on ainuke meie delegaat, kes on nähtaval ja tegutseb. Teised on sinna kadunud nagu vits vette, ainult enne valimisi ronib mõni neist väja. Mitte keegi ei võidelnud seal selle eest, et meil oleks kõigil inimestel inimväärne elu. Nagu teada reformistlik valitsus viis meie rahva elatustaseme viimaste hulka.Isegi kui kaotati ära arstiabi saamise võimalus kohapeal, mis on tegelikult kuritegu, ei tehtud sellest väljagi.Ei mõistetud hukka Reformi tagatoa tegelaste laimukampaaniat tublide inimeste vastu, at inimeste meeli mürgitades saada hääli ilma töötulemusteta ja et kõrvaldada segajad.@DV.JY

  6. JÕUETUS JÕU VASTU 6 aastat ago
    Reply

    Kõik jõud on paisatud Keskerakonna halvustamiseks

  7. kus on vastupropaganda? 6 aastat ago
    Reply

    Kui solowjew neli päeva nädalas sõimab, siis võiks kavastumeetmeid rakendada?
    Muidu arvavad,et oleme rahul.

  8. pildil kaks omasugust 6 aastat ago
    Reply

    Võta üht ja viska teist. Kumbki pole asjalik.

    • miks juku? 6 aastat ago

      Mida paganat see juks pildil on?
      kas saagimit polnud võtta?

  9. Selles 6 aastat ago
    Reply

    olen sm Kn-iga nõus, et sm Solovjovi saade on puhas sitt. Kõik karjuvad üksteisest üle, midagi aru ei saa. Võimutsevad tunded, mõistusele pole koha raasugi. Olen sinna mõnel korral peale sattunud, kui kanaleid vahetan, kuid üle minuti pole välja kannatanud.
    Paaril korral olen Янаt näinud hoopis PBK-s, seal on ta küll kui suurvenelaste esindaja. Tahab jätta muljet, et ka EL peab hakkama Venemaaga lõimuma.

  10. küll näedte 6 aastat ago
    Reply

    Tuleb veel aeg, kus Venemaa palutaks südamlikult Euroopa Liitu!

    • pole paha 6 aastat ago

      Selline suur riik oleks palju kasulikum lahkuvast Inglismaast.
      Ikkagi palju maavarasid ja kaoks ka riigipiiri vajadus.

  11. Kolmas eesti! 6 aastat ago
    Reply

    Ajab lihtsalt vihale see seisukoht,et eestlased ei tohi nõuda siinsetelt vene “vanakestelt “eesti keele oskust? Eesti riiki on olnud pea kolmkümmend aastat ja siis olid nad keskealised. Aga eestlane peabTalinas oskama ju vene keelt,see on KE soov.

    • ära külva viha! 6 aastat ago

      Eestlase asi on olla viisakas!

  12. H.... 6 aastat ago
    Reply

    …ei tohi nõuda. 60 aastane oli 1991 veidi üle 30, ne. Ja ka praegu ei oska siin sündinud, kasvanud soviett eesti keelt. See on koletu ülbus, oma endise “hiilguse” ja “võimutäiuse” taga nutmine. Hallid passid tuleb panna fakti ette, kui näiteks 3-5 aasta jooksul ei ole inimene otsustanud, kus on tema kodumaa siis tulebki ta sinna saata, kus juured. Mis puutub Toomi ja Solovjovi saadetesse, siis pole see hingelt inetu sovjett küll mitte kuidagi Eestit kaitsnud (vaatan neid napakaid, räuskavaid saateid üsna tihti) tema esindab seal ikkagi suurvene vallutajarahva huve. Sprottide kaitsmine ei tähenda riigi kaitsmist, kui samas igatsetakse eesti keelele kadu, seega ka eestlastele. Alles oli kaks erinevat pildigaleriid lehes. Ühtedel Euroopa päeval olijad—-rõõmsad, sõbralikud, armsad—- oma rahvas ja teisel 9 mai kirvenäod, kelle vaatamisest tulid külmavärinad peale. Silmades hõõgus viha, rinnad kummis, mongoliidsed näod väljendasid ainult kättemaksuhimu. Karjuvalt erinevad pildid ja erinevad rahvad. Mitte kuidagi ei saa liita inimesi, kelledest ühed kannatasid nende vägisi vabadust toonud hordide vägivalda ja teised pidid kõik valusalt ahastades alla neelama ja keda taaskord sunnivad rahvustundeta inimesed (nagu Raik ,Allik, Ratas, See üliagar Kaljulaid –need on ainult jääpealne osa, neid leidub küllaga veel nii sotside kui keskide ridades) uuesti vene diktaadile alluma.

  13. vaid tähelepanu kõrvale 6 aastat ago
    Reply

    See venelastele eesti keele pähemäärimine on vaid selleks, et kallutada inimesed igapäevamuredest eemale! Miks ei räägita viletsusest ja vaesusest?
    Räägime ikka vaid sõjaväe suurendamisest ja Venemaaga tigetsemisest.
    Asugem ometi asjaste asjade juurde!

  14. kah nüüd uudis 6 aastat ago
    Reply

    Pole ammu enam uudis, et Postimees on erapoolik.
    Asi sai aöguse juba Kadastiku aegu, kui ta kirjutas lookesi pahadest dissidentidest-nõukogude süsteemi lõhkujaist.
    Nüüd on ta eriti verine valitsuspartei ja kogu helge tuleviku vastu,

  15. armastusega teie 6 aastat ago
    Reply

    Olevat südamega suhtunud E-200 loomingusse ja kesikute järgsõimamisse.
    Seepärast tellivad nüüd kollase paberi ja hakkavad võistlema Õhtalehega!
    Tuleb huvitav kooslus.

  16. nii segadus algas 6 aastat ago
    Reply

    JOHANNES JA OLGA LAURISTIN Jt. käisid 1940 a. augustis Moskvas ja palusid alandlikult, võtke meid vastu vennalike rahvaste perre. !992. aastal oleksime pidanud alustama kohtuprotsessiga ja kuulutama see alandus aegumatuks kuriteoks. Olga ju veel elas ja oleks võinud tunnistusi anda. Aga üks igavene LAURISTIN (hoolimata kahest abielust säilitas ta selle tookord tulutoova “auväärt” perekonnanime) ei lubanud.

  17. Nojah 6 aastat ago
    Reply

    Paneb imestama, et on olemas alatuid ja valelikke ajakirjanikke. Postimehe ausad ajakirjanikud ju kirjutasid, et neile öeldakse ette millest nad peavad kirjutama ja keda laimama. Muidugi kaotasid nad oma ametikohad. Kuidagi peavad ju reformierakondlased hääli saama ilma töötulemusteta. Mis töötulemustest saabki nende puhul rääkida kui vaesus aina kasvas. Et inimesi on kerge mõjutada valede, laimu ja vihavaenu õhutamisega näitab nende häältesaak.

  18. Selline erakond 6 aastat ago
    Reply

    Tänane Eesti Päevaleht kirjutab, et Reformierakonnas on 442 praegu kriminaalkaristust kandvat liiget.
    Hetkel kannavad vanglakaristust 66 reformierakondlast, 233 on karistusregistris kehtiva karistusega ning ligi poolest tuhandest juhtumist 137 on ülirasked inimvastased kuriteod!

    • raketid on õhus 6 aastat ago

      Ajalugu ei tunne, et Eesti sõlmis ametlikult moskvas venega vastastiku kaitse ja sõpruslepingu mille alusel tulid eestisse võõrväed tartu rahu üks punkt kõlab et kui üks pool astub venemaaga vaenulikku sõjalisse liitu on ziirou ! sõja ajal sõdis eesti saksa poolel seega on kõik hea et joodik jeltsin üldse soostus taasiseseisvumise kinkima! ükski kohus ega rahvusvaheline organisatsioon ei ole mingist okupatsioonist juttu teinud põnnavad ainult veneaegsed kommunistide järglased! elage rahulikult ja ärge ronige sõjalistesse liitudesse nagu soome vastasel juhul nüüd eriti kui raketilepingud tühistati hävitatakse kogu eesti juba suure sõjaohu algul või enne seda ja täielikult!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.