EKRE valimisreklaam seaduseks ei saanud

Ravimid Foto: Ove Maidla/Scanpix

Virgo Kruve

Opositsiooniline Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ei ole 3,5 aastaga selgeks saanud seadusloomereegleid ja ebareaalsed lubadused maksude alandamisest ei realiseeru seaduseelnõuna.

Võrreldes teiste erakondadega pakuvad EKRE reklaamid selgelt liialdatud lubadusi. Nad lubavad käibemaksuks 15%, aga see on siiani 20%, hoolimata sellest, et majanduskriisist on möödunud 8 aastat. Seda maksu ei alandanud Andrus Ansip, Taavi Rõivas ega Jüri Ratas tagasi kunagisele 18 protsendile. Riigituludest on käibemaks üks suurimaid.

Lisaks tahab EKRE mängida tulumaksuga, lubades iga sündiva lapse pealt tulumaksu alandada veerandi võrra. See tähendab astmetega tulumaksu, kus protsendid on 20%, 15%, 11,25%, 8,43% jne. Kui opositsiooniline Reformierakond juba kasutab praegu sõna maksukaos, siis erinevate tulumaksumääradega saab see ainult kasvada. Lisaks ei aita tulumaksu diferentseerimine lapsi rohkem kui mõne teise erakonna lubatud lapsetoetuse tõstmine.

Telereklaami utoopia

Televisioonis ja internetis näeb EKRE videoreklaami lubadusega: „Valides Konservatiivset Rahvaerakonda toetad ravijärjekordade kaotamist, ravimite hinna alandamist, hambaravi muutmist tervisekindlustuse osaks, omaste hooldamise tõusu 500-le eurole ja pensionite kahekordset kasvu järgmise 4 aasta jooksul.” Seda, et pensionid kahekordistuvad 4 aastaga, lubas Andrus Ansip juba 2007. aastal, aga raha juurdeloomisel tõusevad ka hinnad ning tegelik ostujõud ei kahekordistu.

Ravimite hind ei langenud

Üht eelnevat valimislubadust ravimihindade alandamisest on EKRE proovinud edutult ka eelnõuna Riigikogus esitada. Umbes 4 kuud enne valimisi selgus, et EKRE pole omandanud seaduseelnõu õigesti vormistamise nõudeid.

18. oktoobri hääletusel ei toetanud mitte keegi nende ideed ravimi, hügieenitoote või meditsiiniseadme maksustamisest nullprotsendise käibemaksuga. Vaja oleks olnud 51 häält, saadi vaid 6 häält (EKRE enda omi). Vastuhääli andsid Vabaerakond, Reformierakond, Isamaa ja Keskerakond, mille enamik saadikuid oli 19 hääletamata jätnu hulgas. Kaks sotsiaaldemokraati jäid erapooletuks.

Seaduse algatamise õigus on igal Riigikogu liikmel, vastavalt põhiseaduse 103. paragrahvile.

EKRE esitas Vabariigi Valitsusele otsuse-eelnõu ettepanekuga algatada käibemaksuseaduse §15 muutmine. Otsuse-eelnõu saab esitada ainult fraktsioon; sellel ei ole teist või kolmandat lugemist ega paranduste tegemise võimalust; otsus valitsusele ettepaneku tegemiseks nõuab koosseisu häälteenamust (51).

Seaduseelnõu vastuvõtmiseks on vajalik, et poolthäälte enamus ületaks vastuhääli. Seaduseelnõu kolm lugemist võimaldavad teksti muuta ja leida kompromisse.

Otsuse-eelnõud tutvustanud Jaak Madison tõi välja muudatuse hinna – 30 miljonit eurot – ja väljendas valmisolekut nullprotsendi nõue asendada väikseima võimaliku määraga 5%.

Ilmselt said EKRE saadikud alles rahandus- ja sotsiaalkomisjoni töö käigus teada, et nullprotsent on võimalik ainult Brüsselilt erisuse saamisega, mis aga on ebatõenäoline. Selle said enne EL-iga ühinemist Rootsi ja Malta. Alla 5-protsendise määra säilitasid Suurbritannia ja Prantsusmaa enne liitumist. EKRE ei teadnud, et vähim käibemaksumäär Euroopa Liidus on 5%, kui esitas 6. juunil 2018 oma otsuse-eelnõu Martin Helme allkirjaga.

Enamuse kriitika

EKRE eelnõu sai kriitikat isegi opositsioonilt. Reformierakondlane Jürgen Ligi märkis maksude aspektist: „Ei ole vaja kõiki tarbijaid doteerida, küll aga tuleb ravimite puhul mängu väga palju selliseid sihtimisinstrumente nagu hinnaläbirääkimised, nagu retseptiravimid, nagu üldine litsentseerimine./…/ Kui tal see vajadus on, siis ta saab selle soodustuse. Ja see on efektiivne poliitika. Mitte see, et antakse huupi lihtsalt maksuvähendus.“

Rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin kirjeldas EKRE eelnõu arutamist ja seisukohta, et „ei ole võimalik nullmäära kehtestada“. Hiljem Keskerakonna fraktsiooni nimel kõneldes ütles ta: „See ei ole selle koalitsiooni tegu, see ei ole eelmise koalitsiooni tegu. See on aastaid kestnud protsess. Ja arvata, et keegi tuleb ja sooritab siin selles valdkonnas revolutsiooni sellega, et alandab 9-lt 6-le, see on tõesti naeruväärne.“

Poliitikas ei ole midagi ohtlikumat kui populism koos võhiklusega. Kuigi 18. oktoobril oli EKRE võhiklikule nullprotsendi-eelnõule kolm korda rohkem vastuhääli kui poolthääli, näitavad 19 hääletamata jätnut ja 55 puudujat, et õigesti vormistatud eelnõuga on muutus võimalik.

Telereklaamis lubab EKRE jälle ravimihindade vähenemist.

2 kommentaari
  1. Ele 6 aastat ago
    Reply

    Ekrelased pole rumalad, nad teavad küll mis on reaalsed ja täidetavad lubadused, aga rahvas ei tea. Nad on ju märganud kuidas hääli saavad reformierakondlased ilma töötulemusteta kisades, laimates, vihavaenu õhutades ja nii mõjutades inimesi end valima. Ega pärast pole tähtis ka mõnda lubadust täidetakse või mitte. Aga EKRE pole ikka nii alatu, ta ei korista teelt segajaid võimule saamisel, tal ei ole ka peavoolumeedia abi, sest peavoolumeedia töötab reformierakonna kasuks unustades aususe ja õigluse. Ekrelased teavad, et vaikselt tegutsedes hääli saab vähe ja et inimesi tuleb mõjutada. Eks nad siis mõtlevad igasuguseid asju välja. Vaid keskerakondlased saavad hääli tubli töö eest ausatelt ja hoolivatelt inimestelt teades et vaid keskerakond suudab tõsta meie elatustaset mille eelmised valitsused viisid viimaste hulka.Mulle on hakanud meeldima ka sotsid. Nad tegutsevad tagasihoidlikult ja ausalt.

  2. Mitte 6 aastat ago
    Reply

    ükski bande pole suuteline oma lubadusi täitma, tehke see endale selgeks. Kõik lahmivad, sest nad teavad, et nad üksi 51 või enam kohta ei saa. Siis aga koos teistega saab alati täitmatuse teise kaela lükata, et SEE RAISK EI lASKNUD MEIL LUBADUST TÄITA, igavesed sead teised.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.