Minister Mailis Reps: Kohtla-Järve riigigümnaasium peab olema kool kõigile

Fotol: Kohtla-Järve riigigümnaasiumi ehitus Foto: Meelis Meilbaum /Scanpix

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi sõnul on nüüdseks täiesti selge, et Ida-Virumaa kohalikus kogukonnas tervikuna puudub valmisolek alustada poole aasta pärast 1. septembril Kohtla-Järve riigigümnaasiumis sajaprotsendilise eestikeelse õppega.

„See ei tähenda taganemist kaugemast eesmärgist jõuda täielikult eestikeelse gümnaasiumini, kuid iga hinna eest pelgalt loosungitele toetudes seda läbi suruda ei ole vastutustundlik. Kooli käivitamiseks on tarvis arvestada kõikide kogukonna liikmete valmisolekuga,“ ütles minister Reps.

„Näen, et Kohtla-Järvel alustavas riigigümnaasiumis on 100% eestikeelne suund neile, kes on selleks valmis. Kindlasti peab aga selle kõrval vähemalt esilagu jääma ka 60/40 proportsioonis õppekeelega hariduse saamise võimalus neile, kes täielikult eestikeelseks õppeks valmis ei ole. Kohtla-Järve riigigümnaasiumi diskussioon on liikunud kahetsusväärses kombel ainult õppekeele küsimusele, aga kõrvale on jäänud hariduse kvaliteet tervikuna, mis ometi peab olema üleriigilise kvaliteedikokkuleppe alusel töötava riigigümnaasiumi loomise puhul esmatähtis,“ lisas minister.

Rõhutan veelkord, et loodavas riigigümnaasiumist saab kindlasti kvaliteetset eestikeelset gümnaasiumiharidust ja koolist saab kindlasti eesti kultuuri kandja kogu piirkonnas. Rääkimata sellest, et uues riigigümnaasiumis on nüüdisaegne õppekeskkond, mitmekesised õppimisvõimalused ja mõistagi sünergia, mis aitab kaasa hariduseesmärkide elluviimisele. Lisaks annab see, et erineva kodukeelega noored õpivad ühe katuse all, kahtlemata oma panuse lõimumisse.

Selleks, et tugevdada eestikeelset gümnaasiumiharidust ja eesti keele õpet peame ette võtma otsustavaid samme, mis algavad juba alusharidusest. Näiteks oleme käivitanud programmi “eestikeelne õpetaja igasse vene õppekeelega lasteaiarühma”, et ka eesti keelt emakeelena mitte rääkivad lapsed oskaksid lasteaia lõpus suhelda eesti keeles ja alustada õpinguid eestikeelses koolis.

5 kommentaari
  1. Mailis 6 aastat ago
    Reply

    viib usinasti ellu Jaana käsku lõimida eestlased vankadega.

  2. Kool 6 aastat ago
    Reply

    olgu kõigile aga vene keeles.

  3. õige Reps 6 aastat ago
    Reply

    ….Häbi võiks natukenegi olla Reps. Eestlastelt võetakse võimalus seal elada, sest lapsel pole enam kooli kuhu minna. Vist Toila on ainuke koht. Ja see jutt ei päde, et tulevikus ikka läheb kõik eesti keelseks. Vastik eestluse hävitaja olete. Miks PEAB venelasel olema Eestis kõik võimalused, neil on oma kodumaa üle Peipsi olemas, kus kõik venekeelne ja meelne. M. Lauristin ütles ühed õiged sõnad, et õhkkond ja meelsus on vene koolides hoopis midagi muud kui eesti koolides—-ja seepärast ei sobigi me kokku. Ekstravert hävitab tagasihoidlikuma introverdi. Haridusjuhina võiksite veidi ka psühholoogiast midagi teada.

    • Mailis 6 aastat ago

      on minister ega peagi midagi teadma. Pealegi on tal peres mure, kuidas saada õiglane lahutus. Loodetavasti saab ka kuu pärast ametist priiks ja saab rohkem oma perele pühendada.

  4. jälle siin 6 aastat ago
    Reply

    ekreiidid oma põhitööd tegemas, ehk siis keskerakonna liikmeid, antud juhul siis ministrit, sõimamas. Kas endale juba läilaks ei lähe? Iga asja kohta on kobisemist. Kas siis saate rahulikult magada kui venelane peab oma kodus ka eesti keeles suhtlema, ETV-d vaatama, teiesuguseid tolguseid kiitma ja kummardama. Te olete vastikud isegi teisele eestlasele ja selliseid peaks siis venelane veel austama või? Ei iial. Minu lugupidamist te ka ei pälvi, haledad kibestunud inimesed.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.