Tööandjate Keskliidu juhi Toomas Tamsare mõte läks jälle lappama

Toomas Tamsar

Tööandjad pole vaesed mehed. Nemad mõtlevad eelkõige kasumi teenimisele ja kui midagi läheb viltu, kipuvad ikka valitsust süüdistama. Nende keskliidu internetilehelt loeme peapostulaati: „Toetame arusaama, et tööandja on väärtuse tekitaja, maksude maksja ja ainus tegelik heaolu looja. Seisame selle eest, et ettevõtjal oleks õiguskindlus.” Mitte just kuigi skandinaavialik arusaam!

Selle keskliidu tegevjuht Toomas Tamsar on Eesti ettevõtja, tippjuht ja juhtide coach.

Tamsar on pahane valitsuse peale, et tänu tänasele majanduspoliitikale on nende majandusspidomeetri kiirus langenud kuus kilomeetrit! Sellisest võrdlusest on tavainimesel raske aru saada ja tihti nimetavad tohtrid seda „üleõppimise” tulemuseks.

Lugejatepuuduses igavlev „Postimees“ trükkis 8. veebruaril rõõmuga ära Tamsare arutelu protsentides ja kvartalite lõikes. Samas on kirjutis üsna segane. Eks veenduge ise: „Möödunud aasta kolmanda kvartaliga võrreldes tegi suurima positiivse muutuse vaadeldavas perioodis tööstussektori tootmismahu kasv, kuid tulevikuks prognoosis kolmandik ettevõtete juhte siiski tootmismahu vähenemist.”

Kuidas seda siis mõista?  Prognoositakse juba ette oma tegemata tööd ja süüdistatakse selles valitsust?!

Tegelik elu tööturul on hoopis teine. Just nii, nagu kirjutab Tööandjate Keskliidu netileht: Tööandja on väärtuse tekitaja, maksude maksja ja ainus tegelik heaolu looja. Töövõtjad neid ei huvita? Tööline pole mingi heaolu subjekt! Pigem kõlab lause, et värava taga on soovijaid küllaga! Ikka kõlab soov odava tööjõu suurema vajaduse ja suurema sissetoomise lubamise poole. Tööandjad ei mõtle tööprotsesside mehhaniseerimise peale, sest töökäsi värvata on neile odavam.

Vaadake vaid, kui palju on külmetavaid töökäsi igasuguste automatiseeritud liinide lõpuosas! Piimapakid võetakse lindilt maha käsitsi ja tõstetakse kastidesse. Jäätised võetakse maha käsitsi. Saiad-leivad pakitakse käsitsi. Ka viinapudelid ei soovi kuidagi ise pakendisse minna. Seda ei taha tööandjad kommenteerida, sest nii on neile kasulik!

Tark oleks rääkida siiski sellest, kuidas meie oma inimestele luua head töötingimused koos inimväärse palgaga.

Kui Tamsar „Postimehe“ veergudelt ka maa peale jõuab, äkki tärkab tema peas arusaam oma liidu tegemata tööst ja ta mõistab, kui rumal on selles kõiges valitsust reenata

14 kommentaari
  1. Reform ja orjad 5 aastat ago
    Reply

    Jätke lollid töölised meelde, et teie ei ole keegi!
    Reform on jumal, kes teile elu sees hoiab.
    Ta toidab teid, maksab maksud ja pidutseb ülejääva osaga.

    • See on jumala tõsi 5 aastat ago

      Väga tark lõik kõigile kõrva taha: Vaadake vaid, kui palju on külmetavaid töökäsi igasuguste automatiseeritud liinide lõpuosas! Piimapakid võetakse lindilt maha käsitsi ja tõstetakse kastidesse. Jäätised võetakse maha käsitsi. Saiad-leivad pakitakse käsitsi. Ka viinapudelid ei soovi kuidagi ise pakendisse minna. Seda ei taha tööandjad kommenteerida, sest nii on neile kasulik!

  2. Kes 5 aastat ago
    Reply

    on Toomas Tamsar? Otsevastus on, et ärikate ametiühingu ninamees. Ta peabki oma ametimeeste huvide eest võitlema, kasvõi nui neljaks. Võtke eeskuju ja seiske eestlaste huvide eest samal tasemel, siis hakatakse ka teid austama.

  3. nõrgad ammetiliitot 5 aastat ago
    Reply

    Kui teil Eestis oleksid ametiliidud, saaksite sellest vereimejast koheselt jagu.
    Vaid paar tundi lakko ja kohe jookseb palka lisama ja tööd mehaaniliseks tegema.
    Käsitsi enam töölisi ei leia. Selleks ongi neegrid ja teil ukrainalaset.
    Aga eks valige paremad voimalused!

  4. kihutus majanduses reformi poole 5 aastat ago
    Reply

    Reformierakond suutis meid viia VIIE RIKKAIMA riigi otsa. Nüüd jääb üle vaid rõõmu tunda ja saata nad veel Brüsselit vallutama.
    Siis on kõik OK!

    • tänuga 5 aastat ago

      Tänan sind tööandja, et mind lahti lasid.
      Nüid olen töötu.

    • mõelge vaid 5 aastat ago

      Kas sisse tuuakse meie kultuuriruumi mitte sobituvaid ja vägivaldseid mos/lemeid või niigreid või haritud ja töökaid inimesi, kes ei pane naisi põlema, ei ela 16 saj. ja ei oota käsi pikas armuandi. Lisaks ei nõua viimane grupp mingile sektile moseed ja austavad meie kultuuri ja norme. Vaata mis teevad “immigrandid” Rootsis, Inglismaal, Prantsusmaal. Aga kui võtame Poola või Ungari, siis mitu terroriakti seal on toimunud ja mitu eelnevalt märgitud riikides

  5. tammsaar taevas 5 aastat ago
    Reply

    Eks ta jumal ole. Tema teab, teised ei tea.

  6. riik on üks suur teater 5 aastat ago
    Reply

    Keskerakond suudaks rahvale töö anda.
    Sotsid ja muud koomikud mitte kunagi!

  7. Õnnelised 17a. peent häälestust 5 aastat ago
    Reply

    Ühed tolad tegid siin 17 aastat paremat tulevikku ja mögisevad siiani. tulemus on see, et näkane ettevõtja karjub võõrtööjõudu. olgugi et ta kasutab siinset ressurssi, on tuluaksuvaba ja supleb heaolus. ka põllumees ostab enne länkari kui midagi suurt tegema hakkab.

    • kipume valitsema 5 aastat ago

      Saavutuste tipp on ametniku kõrgepalgaline koht riigiametis, kus õigeid töökohustusi polegi, ja toimib riiklik turism, lihtsalt sinna tänna tühja töllerdamisega. hea elu peal minnakse peast nii segi, et ei tehta enam vahet, mis õige, mis vale. Narratiiviks on ÜRO julgeolekunõukogus olemine, kus pole Saksamaagi viitsinud liituda, sest seal ei otsustata midagi.

    • heas lootuses 5 aastat ago

      Pole hullu- kui Kaabud pukki ronivad, tuntakse Eestit kui klouniriiki.

  8. Orjarahva nutulaul 5 aastat ago
    Reply

    Mitte nutta. Asuda truualamlikult tõõle.
    Ja kohe!

    • häbi 5 aastat ago

      Nii häbi on.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.