Eesti valimised välismeedias

Kuvatõmmis AP lehelt

Rahvusvaheline ajakirjandus pööras meie parlamendivalimisi kajastades tähelepanu peamiselt EKRE tõusule ja e-valimistega seonduvale. Üldiselt arvati, et uue koalitsiooni moodustavad Reformierakond ja Keskerakond.

USA suurim uudisteagentuur Associated Press tõi juba enne valimisi välja, et viimastel aastatel populaarsust kogunud EKRE tulemusel tasub nüüd silm peal hoida. Samas aga märgiti, et tegemist on paremäärmusliku erakonnaga, mille “retoorika on viinud selleni, et juhtivate erakondade sõnul ei ole nendele populistele uues valitsuses kohta, ükskõik kui hästi neil valimistel läheb”.

Associated Press teatas, et asjatundjate sõnul võivad moodustada lõpuks koalitsiooni küsitlustes juhtinud Reformierakond ja Keskerakond, kaasates vajaduse korral mõne väiksematest jõududest. Pärast tulemuste selgumist ringlusse lastud uudises korrati sama sõnumit.

Briti majandusleht Financial Times keskendus Eesti valimisi kajastades EKRE juhtide katsetele kasutada enda populaarsuse kasvatamiseks ära Danske Panga rahapesuskandaali.

Samas meenutati sedagi, et kui 2016. aastal vahetus Eestis valitsus, oli suur osa välismaisest tähelepanust seotud võimalike muudatustega riigi välispoliitilises kursis, kuid võimule tulnud Keskerakond jäi truuks varasemate valitsuste välispoliitilistele eesmärkidele.

“Eesti on tuntud kui üks arenenumaid ja poliitiliselt stabiilsemaid riike Ida-Euroopas,” märkis Financial Times. “Politoloogid ütlevad, et kuigi parlamendi senises koosseisus olid nad vihased rivaalid, on üks võimalik koalitsioon Keskerakonna ja Reformierakonna vahel.”

Euroopa Liidu poliitikaelus toimuvat kajastav väljaanne The Parliament Magazine rõhutas enne valimisi, et esikoha pärast rebisid Reformierakond ja Keskerakond, aga “kuna mõlemad erakonnad on ALDE liikmed, ei toimu tõenäoliselt muutust Euroopa Ülemkogu poliitilises koosseisus”.

E-valimiste kohta avaldati inglise keeles küll taas terve rida entusiastlikke artikleid, kuid need ilmusid üldjuhul veebiväljaannetes ja olid pärit eesti nimedega autoritelt, kujutades endast seega sisuliselt meie enda PR-materjale. Tasakaalustatumalt käsitles teemat uudisteajakiri Time, mille reporter Billy Perrigo tõi välja ka skeptikute arvamusi.

Kesknädal

2 kommentaari
  1. Kas 5 aastat ago
    Reply

    on mõtet avaldada ja kirjeldada skandaaleotsivate võhikute luule? pean seda isegi kahjulikuks, sest eestlane oma loomulikus orjameelsuses võibki hakata neile luuludele pugema ja lollusi teha. Me peame jääma iseendaks ja muule maailmale SÜLITAMA! See oli väga viisakalt öeldud.

  2. murphy 5 aastat ago
    Reply

    No võib selle EKRE ära proovida – ega hullemaks minna enam ei saa . Kuigi optimistid ja Murphy seadus lubavad .
    Teistega koos, veidi vaoshoitumal kujul võib neil häid mõtteid olla ka.
    Reformarid on ennast ammendanud ja ega meil pole kedagi, keda tõesti väga tahta, kasvõi keskmiselt tahta.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.