Valimiste-järgseid mõtteid

Provotseeriv kampaania Narva maanteel

Reet Kudu, kirjanik

IME oli teatavasti Nõukogude Eestis esimene julge vabaduspääsuke, kes tahtis lendu tõusta ja NSV Liidust eraldudes  vabariiklikku majandusimet luua. Ühe IME-mehe – Siim Kallase asutatud reformipartei Riigikogu valimistulemus oli kahtlemata tugev.

Kaja Kallas ise võib ju IME-stada, miks nii mäekõrgune edu, aga ilmselt poleks ei edu ega teda ennastki poliitikuna olemas, kui ta tippkommunistist isa poleks kord tabanud ära õiget hetke ja lootnud IME-le. Siim Kallasel on ette näidata ka konkreetne töötulemus Brüsselis –  soov taastada, just nimelt taastada raudteeühendus Balti riikide vahel. Minu jaoks on  kiirraudtee  samaväärse sümboolse tähendusega nagu oli kord Balti kett, sest see ühendab ja arendab ja paneb liikuma.  Suur hädaldamine, et just projekt Rail Baltic hukutab meie looduse, on parimal juhul lihtsameelne, halvimal juhul täiesti vastutustundetu, sest ärimehed teevad vabalt metsaraiet isegi looduskaitsealadel ja on tänu sellele ainuisikuliselt rikastunud. Rail Baltic kui projekt tooks  rikkust ja paindlikumaid liikumisvõimalusi kogu meie riigile. Ja just sellest me ju kunagi unistasime; mitte naabrivaenust ja kättemaksust süütutele, sest tegelikke staliniaegseid süüdlasi pole võimalik enam karistada. Nemad on surnud. Ometi on paljud parteid ehitanud oma eduloo üles just nimelt meie vähemusrahva „okupandiks“ tembeldamisele ja kohaliku argielu lammutamisele, mitte elanike heaolu kindlustamisele.

Miks saadeti ligi kolmandik  elanikkonnast Eesti Vabariigis  passijärjekorda ajal, kui tööinimestel oli niigi hing niidiga kaelas, vabrikuid suleti ja tuli ümber õppida? Miks rikuti tänu ebainimlikule kodakondsusseadusele suhted Venemaaga ega suudetud saada transiitmaaks võimsa naaberriigi ja Euroopa vahel?

Ja veel olulisem: miks usub demokraatlikus Euroopas töötanud liberaal (?!) Kaja Kallas tänaseni, et meie suhted Venemaaga sõltuvat ainult suurest naabermaast, mitte meie venekeelse elanikkonna alandamisest kodakondsusetusega, kuigi tema tippkommunistist isa sai automaatselt passi, hoolimata okupatsioonivõimu kõrgtasemel toetamisest? Oli see liberaalne otsus või kurjuse impeeriumi  kurjuse jätkumine, millele oleks ometi kord aeg lõpp teha ja hallipassilistele samuti täisväärtuslik pass anda?

Lisaks kogu venekeelse kogukonna kõrvaldamisele Riigikogu valimistelt (tippkommunistide asemel!) hakkasid „platsipuhastajad“ tagastama eestlaste kodusid neile, kellel uued kodud ammu olemas. Tuhanded  aeti korteritest välja omandireformiga. Just võitlus ellujäämise nimel on inimesed sünnimaalt sundpagendanud, ja see on alati olnud vaevaline lahkumine. Aga  keegi ei tule tagasi riiki, kus tema kodu on  „tagastatud“ mõnele osavale partorgile, kelle kauged sugulased olid surnud Siberis, või siis väliseestlaste lapselastele või kaugetele sugulastele, kes ei oska sõnagi eesti keelt. Ei taheta elada maal, kus töö eest ei saada piisavalt palka, aga pankade „must rahapesu“ ei jõua isegi mitte kohtusse.

Rahva põhiprobleemid vaikiti ka nendel valimistel  „parema elu“ nimel lihtsalt maha. Mida ei ole, seda ei ole.

Aga ilma mineviku lahtimõtestamiseta oleme nagu sild, mille üks ots püsib õhus ainult tänu sõnamullikestele.  Asjalikku Nürnbergi pole Eestis  suudetud korraldada, isegi mitte sedavõrd nagu näiteks  Ida-Saksamaal, kus siiski uuriti kommunistliku karjääri tagamaid. Meil on olnud ainult mõttetu „platsipuhastamine“ ebainimlike seadustega, mis pole teinud tuhandete inimeste elu paremaks, vaid hoopis talumatuks. Ja Eestist pagemise protsessi ei aita mitte mingilgi moel peatada Narva koolilaste tagakiusamise uus laine, mis võib sünnimaalt minema „pühkida“ veel ühe venekeelse põlvkonna tublisid tööinimesi, kes ei hakka makse maksma Eestis, vaid hoopis välismaal.

Kui  hallipassiliste olemasolu on Eesti Vabariigis ka edaspisi sama iseenesestmõistetav nagu oli kord kollane täheke ühes teises kultuurriigis, siis saab EKRE  üleüleüle…ülejärgmistel valimistel juba ülekaaluka võidu Riigikogus. Kaja Kallas teatas küll riigiteles, et nemad pakkuvat lootust, ikka erinevalt neist teistest rahvus(kommari)parteidest! Ometi on narvalastele riigikeelse kooli pakkumine  samasugune „kommaripätsike“, nagu oleks olnud  NSV Liidu kultuuriministri Furtseva soov, et kõik eesti  lapsed õppigu NSV Liidus edaspidi vene keeles. Aga Nõukogude minister midagi nii koletislikku ei nõudnud nagu meie ahelaist vabanenud kurjus. Mina sain õnneks siiski õppida oma emakeeles, kuigi elasime tookord „kurjuse impeeriumis“ ja raudse eesriide taga.

Miks siiski Eestis kui demokraatlikus riigis tahetakse keelata  emakeeles õppimine piirkondades, kus eestlasi peaaegu polegi? Neid pole sinna juurde tulnud ka kolmekümne vabadusaastaga. Millal luuakse partei, kus ei toetata enam kurjuse impeeriumi kurjuse jätkamist? Uued parteid ja parteikesed huvituvad ju samuti vaid pealispinnast ehk ka lihtsalt maapinnast, sest mis kasu oleks rohelisest Eestist, kui siia ei jääks enam inimesi? Milleks mahetoidud, kui paljudel napib raha ka kõige odavamaks söögiks? Mis tulu oleks veel suuremast riigikeelsest survest (ühtse eestikeelse kooliharidusega!), millega uhkeldas Eesti 200, kui eestlaste elu sellest põrmugi paremaks ei läheks, venelaste omast rääkimata?  Kuidas saada „kvaliteetset“ haridust piirkonda, kus head õpetajad on vaid venekeelsed, sest eestlasi seal lihtsal ei ela? Sellest Eesti 200 oma patriootlik-pateetilises valimispöördumises ei rääkinud. Või saadetakse nende kõrgspetsialistidest parteiliikmed „vabatahtlikult“ Ida-Virumaa koolidesse eestikeelseteks õpetajateks?

Kõigi nende uute tulijate seas on vana reformipartei tõesti veel kõige mõistlikum. Ja see ongi vist minu jaoks nende valimiste suurim paradoks. Nõukogude nomenklatuura on endiselt ülejäänud elanikkonnast parem – luues oma paremat vabariiki?  Kõik need head, sümpaatsed ja võluvad tippkommunistid kurjuse impeeriumist, kus paha oli vaid lihtrahvas, kes on jäänud pahaks, ajupestuks ja vaeseks tänaseni?

Ehk tõepoolest vähemalt üks neljast kunagisest IME-tegijast – Siim Kallas – suudab arendada oma tütre kaudu Eesti Vabariiki terve mõistuse ja suurema majandusliku kindluse suunas? Millegagi peab ju suutma end lohutada. Ehk on reformikatel  pakkuda rahvale „kommariahjus“ küpsenud maitsvaid IME-pätsikesi, mis eestlased ja ka kõik muud tublid tegijad tagasi sünnimaale meelitavad?!

Kaja Kallase koduleheküljel on küll olemas ehmatav rubriik „Raamatud“, kus olid aastal 2018 enamasti vaid võõrkeelsed nimed, aga viimase sissekandena: loetud raamatud, detsember 2018 –    Siim Kallase „Vabaduse ja kurjuse vahel“  ning  meie keeleinspektsiooni juhi Ilmar Tomuski lastekrimi (kardetud „keeleinkvisiitor“ oli üldse lastekirjanikest kõige rohkem mainitud autor). Kogu aasta jooksul polnud „Raamatute“ seas ei Tammsaaret ega Tuglast, Õnnepalu ega Karevat – eesti kirjandust peaaegu üldse mitte, kuigi Eesti Vabariik olevat loodud meie kultuuri ja keele arendamiseks (just nimelt eesti kultuuri arendamiseks, mitte vene keele jälitamiseks ja tõrjumiseks või ingliskeelse lugemisvara reklaamimiseks!).

Mida siis õigupoolest soovitakse Eesti Vabariigis „liberaalselt“ arendada? Kas  „peainkvisiitorlikku“ kirjandus- ja koolivaadet?  Aitab see tõesti meie rahvust püsima jääda, kui Narva hakkab küll rääkima eesti keeles, aga ülejäänud Eesti on selleks ajaks ammu välismaale põgenenud ja meie süvakultuurist ei huvitu  enam mitte keegi?

 

20 kommentaari
  1. Alustab 5 aastat ago
    Reply

    Reedake puhtast valest. IME polnud mingi vabaduspääsuke, vaid katse saada osa NSVL-i loodusrikkustest NSVL-i jäädes. Kuna aga võitis teiste meeste iseseisvumistahe, siis jäid meie miljonäridest ärikatest miljardärid sündimata. Sellepärast nad ka Eesti vabariiki vihkasid ja vihkavad, et nad molli juurest iseseisvusega eemale tõmmati.

  2. Ja 5 aastat ago
    Reply

    kui Reedake ei oska arvutada, palju tühjade vagunitega Peilpeldik väheneva rahvastikuga Eestis üha kallimaks läheb just oma ülalpidamise tõttu, siis pole väärt ka tema hala, et ta tahaks ruttu teiste inimeste arvel sotsialistlikult kuskile sõita. Aga miks just kiiresti? Kas siis sured rutem või varem?

    • Stakan K. Butõlkin 5 aastat ago

      Mina olen nõukaaegne kommunistliku noorteorganisatsiooni funktsionär-komsomolkus. Mina oskan lugeda mitte üksnes ridade vahelt vaid ka alt ja pealt. Teil enesel puudub funktsionaalse lugemise oskus. RE-ga ei tehta”100 aastat” mitte mingit koostööd valitsuse tasandil. RE tuleb hävitada: see on KE aga ka endise Rahvaliidu-tänase EKRE eesmärk ja see on teada ka Reet Kudule. Ta ei ole erinevalt Teist loll inimene.

    • Stakan K. Butõlkin 5 aastat ago

      Lugege mitu korda ja mõttega läbi vloo neli viimast lõiku. Kui see ei ole RE peenekoeline mõnitamine-siis mis on? Need ekskommarid ja nende järeletulijad ei väärigi muud kui mõnitamist ja neile igatpidi kaigaste kodaratesse loopimist. 15 aastat (parem muidugi oleks 700 aastane “orjapõli” aga jäägem realistideks)opositsioonis-ning see ennasttäis tõusikmatside kari jookseb nelja tuule poole laiali lihtsal põhjusel, et neil ei ole midagi enam jagada, füüri ei ole ega tule-sidrunitest rääkimata..

  3. Kuid 5 aastat ago
    Reply

    selgelt lööb läbi Reeda katse loputada Jurka aju, et ta asuks liitu looma hoopis Kajaga, mis sest et toapoisina, kuid nii meeldiks Reedale rohkem.

    • Stakan K.Butõlkin 5 aastat ago

      Mina siit küll välja ei lugenud mingit ajuloputust ega suuniseid “Jürkale” . Mulle väga sümpatiseerib see pieteeditundeline lähenemine millega Reet Kudu osundab Eesti 200 aga ka RE elitaristlikule et mitte öelda tõusikmatslikule olemusele. See, et ta Re-d pisut Eesti 200 etemaks peab ei tähenda et ta seda KE-le partnerina soovitab. Loos on selge sarkasm oravapartei suhtes. RE on ju selgelt kompartei tõusikmatsluse reinkarnatsioon segatuna 18 . sajandist pärit rauakaupmeeste mentaliteediga.

    • Siis 5 aastat ago

      pole sul nõukogude ridade vahelt lugemise kooli.

  4. u. 5 aastat ago
    Reply

    Kui meedia ajupesuga on suudetud inimest piisavalt juhmistada, siis võivad tervemõistuslikud artiklid ja EKRE poolt julgelt väljaöeldud tõde tunduda ohtliku äärmuslusena.

    • Kui 5 aastat ago

      EKRE loetakse PAREMäärmuslaseks, siis kas KE on VASAKäärmuslane? Sest kuidas saab lame Maa olla ainult ühe äärega?

    • u. 5 aastat ago

      Illusioone luuakse kui reaalsus tundub vastuvõetamatu või hirmutav – või kui üritatakse ajupestuid mõjutada…

    • u. 5 aastat ago

      …justnagu oleks oleks tõde jagatav parem- ja vasakpoolseks, heaks ja halvaks.

  5. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Reformierakonnal on olemas ka parem pool Siim Kallas ja tema poolehoidjad. Kahjuks ta tütar sellesse seltskonda ei kuulu. Halvem pooll Reformierakonnast sai võimu endale ja omad laimasid S.Kallast. Seekord S.Kallase valimisteeelne tegevus mulle ei meeldinud. Pole ilus öelda mida teised ei teinud ja meie teeme. Aga meenub aeg kus peale rasket meie rahva jaoks Laari valitsemisaega sai peaministriks S.Kallas ja kutsus valitsusse E.Savisaare, kes kohe tõstis pensione 30 protsenti. Elu läks paremaks ka teistes valdkomdades. Kaks tarka meest suudavad palju. Kuigi S.Kallas austas E.Savisaart ei astunud ta tema kaitseks välja ja lasi oma erakonnakaaslastel tema tervist rikkuda. Aga ega keegi ei julgenudki seda teha sest siis oleks ise sattunud löögi alla. Reformierakond seadis sisse tagatoa kus vorbiti valesüüdistusi tublide inimeste suhtes aga ega S.Kallas nende vastu ei saa midagi ette võtta. Minule oli üllatuseks et ta oli nõus võtma oma erakonda E.N.Krossi kellel oli palju patte südame peal.No aga see mees oma laimuga keskerakonna suhtes tõi nii mõnegi hääle juurde ja näe imet sai isegi riigikokku. Selge see, et paljud ei anna hääli töötulemuste järgi vaid on mõjutatavad. Pole ka ime kuna peavoolumeedia teenendab Reformierakonda ja inimesed ei kuule tõde. Praegu oleks Reformierakonnaga koostöö võimatu ja parem juba selline koalitsioon nagu on praegu.

  6. mnjah 5 aastat ago
    Reply

    Nii kurb kui see ka pole, siis kõik protestid ja rahulolematused tekivad eelkõige selle pealt kui hästi või halvasti meil igapäevaelus läheb. Ma olen 100% veendunud, et kui me elaks heaoluühiskonnas, kus inimesed saavad oma igakuise sissetulekuga söönuks, joonuks, lapsed kasitud ja kooli saadetud, siis täna räägiksime vaid üksikutel teemadel. Selle kõige alus on heaolu, milles artiklis ka räägitakse. Enamus teemasid kaoks päevakorrast, jätkusuutlikkus, retoorikad, õiglasem ühiskond, parem tulevik..kellele? Jääksid migratsioon, keskkond ja teised teemad, mis vajavad tugevdatud tähelepanu, et siin ei libastuks, ei teeks vigu mida teised riigid on juba teinud ja nendega praegu maadlevad.
    Oravad välistasid mitte ainult EKRE, vaid ka Keskerakonna oma valimiskampaanias. See ei jäänud märkamata kellegile, kuigi seda otse välja ei öeldud. Meie poliitkultuur on nii madal ja eemaletõukav ja sel korral eelkõige RE poolt ja kahjuks eile ka Hussari poolt eilses TTV debatis, kus rääkis tagajalgadel olevatest inimestest. Kus need on, kas need kes piketeerivad ja meie keeltki ei oska? Või ehk hoopis need, keda päevast päeva solvatakse ja keda püünele ei lasta. Hussar õigustab meedias toimuvat ja solvab hingepõhjani neid valijaid kes seisavad täna kolme erakonna seljataga. Kuhu me jõuame sedasi, asi on läinud nii tuliseks, et lõhnab vaikselt kodusõja järgi. Meedia on valinud poole ja annab turmtuld. Ratasel saab olema ees kõige keerulisem ajajärk, sest siin riigis on kaasmaalased(ajakirjanikud, erakondade tagatoad), kes ei taha, et see riik siin natukenegi normaalsemaks ja õiglasemaks muutuks. Me saame nägema aega kus Valitsusele ei anta isegi 100-t päeva ja kirjatsurad on kui shaakalid, kelle ainsaks eesmärgiks on ainult otsida seda negatiivset ja võimendada. Vahendeid ei valita, määrab raha. Ja need inimesed on kõik meie riigi kodanikud. Kuidas nad saavad oma lastele silma vaadata ja õpetada neile viisakust, lugupidamist, ausust, andestamist jne. Kas me olemegi ennast juba täiesti auti mänginud või on veel mingigi võimalus tulla tagasi väärtushinnangute juurde? Mina siin väga optimistlik ei ole. Asi on läinud äärmiselt inetuks, eriti see, kuidas on Ratasest meedias maalitud koletis. No see on ju talumatu juba.

  7. Kuna 5 aastat ago
    Reply

    Kersti on juba teinud ettepaenku valitsus kokku klopsida Kajakesele,siiss ee aeg hakkab varsti täis saama. Nüüd peaks Jurka+Mart+Helir oma läbirääkimisi venitama hakkama, et Kajakese aeg täis tiksuks ja ta kuulutaks, et ei saa valitsusega hakkama. Nii et nüüd tuleks võtta 3-4 päeva puhkust, las siis Kajake praeb omaenese rasvas. Ja Ženka vahiks vesise suuga pealt.

    • no 5 aastat ago

      ei ole ju mingit ettepanekut veel tehtud ja ei tehtagi enne kui valimistulemused pole kinnitatud. See saab olema alles märtsi lõpus. Alles siis saab kokku tulla ka uus Riigikogu ja küllap loodab Kallas sellele, et suudab teiste erakondade saadikuid ära moosida, mis iseenesest on juba väga vale võte ja ma olen üsna veendunud, et selleks ajaks on ka koalitsioonilepe valmis või hoopis läbikukkunud. Kallas ei saa valitsema hakata ainult sotsidega ja lootma jääda et neid toetavad Keski või Isamaa üksikud saadikud 4 aasta vältel. Praegu käib meedias totaalne EKRE tasalülitamine ja kui nad tahavad Valitsusse päris siiralt saada, siis peavad eelkõige nemad oma kohati rumalatest lubadustest taganema ja seeditavalt oma valijatele ka selle selgeks tegema. Täna kahjuks selgus seegi tõsiasi, et riigil pole enam nii palju ressurssi ja kõik peavad oma lubadusi koomamale tõmbama.Nii et igasugune maskulangetus ei ole täna enam hea mõte. Loobuge sellest. Raha tuleb juurde leida ja põhiline teravik peakski olema suunatud vaba raha otsimisele ja esimesena üldse tuleb ära teha riigireform, sealt peaks vabanema raha. See on ebapopulaarne otsus, mida saadab oravate lõppematu kiun, aga see tuleb ära teha enne KOV valimisi. Meie riigiaparaat on liiga suur ja sealt vabanev tööjõud peaks aitama ettevõtjaid oma mure lahendamisel. Pange ettevõtjate kohustuseks omale tööjõud ise välja koolitada. Krt nemad peavad ka panustama, niigi hoitakse neid siin nagu s*tta pilpa peal, kes ei pea maksma ettevõtlustulumaksu. igal pool mujal korjatakse see raha kokku ja meil ikka veel ei julgeta seda teha.Lõpetage see dividenditamine ära, kus rikkurid ei maksa sotsmaksu. See ei ole normaalne. Kõik peavad hakkama panustama, mitte pidevalt oigama. Tulgu see Valitsus palju kindlakäelisem kui kõik eelnevad kokku. Siin pole enam ruumi mämmerdamiseks, tuleb otsustama hakata.

  8. Vaatasin 5 aastat ago
    Reply

    põhiseadusest järele, palju lapsimõrvavate arstide esikaitsjal Kerstil aega on, et uus võltsvalitsus pukki saaks.
    Kersti määrab 14 päeva jooksul võltsvalitsuse tagasiastumisest võltspeaministrikandidaadi, kellele teeb ülesandeks uue võltsvalistuse moodustamise.
    Tagasi astub võltsvalitsus võltsriigikogu uue koosseisu kokkuastumisel. Millal see toimuda võib, põhiseadus ei täpsusta. Võimalik, et võltsvalimistulemuste kinnitamise järel. Kuna praegu on avalikkuse ette pillutud 28.03., mis on neljapäev, siis uutel võltsriigikogulastel peab jääma aega ka pidu panna ja enne esmaspäeva kokku ei tulda. See on siis 1. aprill!!! Kuid kes siis loobub rahvale aprillitegemisest. Seega tullakse kokku alles teisipäeval 02.04.
    Panen nüüd 14 ööpäeva otsa, saan 16.04. Siis võltspresident Kersti esitab võltsvalitsuse moodustamise ettepaneku Kajakesele. Mis sest et vahepeal võib juba muu võltsvalitsus teistest põhimõttelagedatest ahnetest koos olla. Kuid nii Kersti lubas ja lubas ka seda lubadust täita. Mis sest et tühilask. Ehkki võimalus on olemas, kui Mart oma kambaga jääb siiski põhimõtetele kindlaks ega soorita palga nimel enesetappu.
    Niisiis asub Kajake 16.04. (see on teisipäev) võltsvalitsust moodustama. Nagu ta on öelnud, tahab ta suurte järeleandmistega üles osta Assinovski pedestajad ja Seedri isamaareeturid. Küll nad järele annavad, sest muidu pakub Kajake toapoisi kohta Jurkale ja Ženka ja Helir jäävad tühjade pihkudega.
    Võltspeaministrikandidaadil Kajakesel on siis 2 nädalat aega, et uus võltsvalitsus kokku soperdada, seega 30.04. peab Kajake võltsriigikogule ette kandma, et Luik, Haug ja Vähk on valmis vankrit vedamaie.
    Võltsriigikogu otsustab siis, et paremaid elajaid vankri ette rakendada kuidagi ei saakski ja annab Kajakesele TABROO.
    Nüüd peab Kajake esitama nädala jooksul uue võltsvalitsuse koosseisu võltspresidendile Kerstile, seega hiljemalt 07.05.-ks. Loomulikulr venitatakse iga tähtajaga nagu annab.
    Võltspresident nimetab võltsvalitsuse ametisse 3 ööpäeva jooksul, seega 10.05. Õnneks on see tavalise tööinimese jaoks tööpäev ja ehk teeb ka võltspresident erandi, sest tema töötavat palehigis 367 päeva aastas, 8 päeva nädalas ja 25 tundi päevas.
    Muidugi on põhiseadus ejärgi võimalik ka huinamuina, et võltsvalitsus ei saa jaanalt või kelleltki muult vajalikke poolthääli aga jätan selle seks korraks käsitlemata. Üks on selge – väga suure tõenäosusega saame 10.05. teada, et Kajake ja Kerstike on kooseluseaduse raames sünnitand põhiseadusevastase maimukese, kes visatakse elutuulte vägivallale ohvriks.

  9. Major(kunstnik või midagi muud) 5 aastat ago
    Reply

    Reet.
    Väga lame on mõõta tütart isa tegemiste või tegematajätmiste pinnalt.
    Keegi ju ei alanda kedagi kodakondsusest ilma jätmisega. Lihtsalt on teatud kriteeriumid, mida peaks täitma.
    Reet. Selleks,et Eestis hakkama saada, olekski tore ju , kui kõik need vene(venekeeltemakeelenakõnelevad)eestimaalased saaksid aru, mis meil siin toimub. Oleksid konkurentsivõimelised Eesti ülikoolides, mitte ainult Peterburis.
    Anname endale aru, et täna Eesti ülikooli lõpetades ei pruugita sind suunata just Kasahhi steppidesse.
    Reet. Kogu see jutt, et Narvas Eesti keelt ei räägita, on ju tõsi. Kuid, kui me sinu unelmate järgi sooviksime, et sel Narva noormehel/neiul Eestis mingit perspektiivi ei olekski. Siis oleksime ju eksinud.
    Anname neile võimaluse.
    Major

  10. Major(kunstnik või midagi muud) 5 aastat ago
    Reply

    Kle Butõlkin. Mis krdi pieteeditunne. See Kudu ajab mingit kommunismijanti siin. Kirjanikuna teeb varsti mingi eksperimendi. Ei saa tolereerida olukorda, kus Narva noored ei ole võimelised Tallinna ülikoolides õppima, kuna meil on mingi Kudu, kes arvab, et peabki nii olema, et Narva venelased omandavd kõrghariduse Venemaal. Mina nii ei arva.

  11. Major 5 aastat ago
    Reply

    Butõlkin. See Reet uinutab sinusuguseid EKREjurAKAID.
    Mida sa loodad sealt EKREiidsistst peale sooja õhu saada?
    Toon paar näidet:
    1. Ei peagi neid lolllusi täitma hakkama, mis valimislubadustes välja käisime( M. Helme vanemsee sirgema kaabuga)
    2.Mehitatud piirivalve on pullisitt sinna maani, kuni midagi seal piiril ei ole.
    3. Käibemaksu alandamine

  12. Major 5 aastat ago
    Reply

    Butõlkin.
    Kui sa oled teraselt mõtlev inimolend, siis pead sa aru saama, et EKRE on ühe perekonna projekt. Puhas populism(see ei ole pere viga vaid maailmavaateline sarnasus). Ning nüüd näed sa seda – nad astuvad tagasi igast seisukohast, mille eest seakisa tehes võideldi veel kuu aega tagasi.
    Me ei soinistu. Loomulikult. Me helmestume. Sisu on sama aga lipp on erinev.
    See lohe on oma tule kampaania käigus ära kulutanud. Nüüd ei tule sealt kahjuks rohkemat kui sooja auru. Plus mõned ministrikohad.
    Krt. andke Savisaar tagasi, tahaks selle tsirkuse peale hüüatada.
    Kui loll peab üks ekrevalija olema, et seda jura läbi ei näe?
    Mitte et see populistlik valimisjura:
    1.langetame kM 12%-le
    2.teeme mehitatud piirivalve
    3.astume EL-st välja
    4.küsime USA-lt miljardi
    Mis saanud on.
    1. Koalitsioonipartnerid ei olnud nõus. Loomulikult. Kust krt sa seda raha pikajaliselt võtma hakkad siis. A la me teeme laheda valimistulemuse, las lapsed maksvad rsk.
    2. soe õhk. teeme mingi krdi osakonna. Hakkame kord nädalas kuskil lõuna- ja idapiiril jalutama.Vbla saame mingid Vietnami topskid kätte. Krt. Need jääks esimeses Võru kohvikus vahele.
    3. Ei astu. Loll valija on meid valesti mõistnud
    4. Küsida ju ikka võib. Küsija suu pihta ei lööda.
    5. Jätkame senist konservatiivset immigratsioonipoliitikat. Et mida perset?
    Ning lõpuks – me ei soinistu.
    Pistke need kaabud endale p…..sse.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.