3. aprill 2019

Keskerakond reastas oma kandidaadid Euroopa Parlamendi valimisteks

Keskerakonna volikogu kinnitas laupäeval valimisnimekirja ja valimisplatvormi Euroopa Parlamendi valimisteks. Euroopa Parlamendi valimisnimekirja esikolmikus on praegune Europarlamendi saadik Yana Toom ning Riigikogu liikmed Enn Eesmaa ja Aadu Must. Nimekirjas järgnevad neile Vadim Belobrovtsev, Anneli Ott, Erki Savisaar, Andrei Korobeinik, Igor Gräzin ja Taavi Aas. Kaheksa neist seisid laupäeval reas volikogu ees ning said tugeva aplausi. Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas ütles oma sõnavõtus, et järgmiste nädalate oluline eesmärk on teha võimalikult tugev tulemus Euroopa Parlamendi valimistel, kus erakonna nimekirjas kandideerivad nii kaks eurosaadikut kui ka Riigikogu liikmed ja omavalitsustegelased. „Tugeva tulemuse tegemiseks on vajalik kogu erakonna töö ja panus. Keskerakond on saavutanud senistel valimistel esimese või teise koha ning 1-2 mandaati. Sama eesmärgiga läheme valimistele ka seekord,“ lisas ta.

Kadri Simson: Olukorrast riigis pärast valimisi

Valimistest on möödunud kuu aega ning pärast pikki läbirääkimisi on lõpuks kokku saamas uus võimuliit. Loodav kooslus võib tunduda üllatav, kuid olen kindel, et erakonnad suudavad jõuda leppeni, mis aitab Eestil jõuliselt areneda. Uut koalitsiooni luues tuleb alati arvestada ka lihtsa parlamendimatemaatikaga, mis välistab nii mõnegi teise võimaluse. Pärast valimistulemuste selgumist oli päevselge, et sellist valitsusliitu, mille puhul saanuks olla surmkindel, et see pälvib Keskerakonna valija täieliku heakskiidu, ei õnnestu luua. Rahvas jättis Keskerakonnale kolm valikut. Esimene variant oli loobuda valitsusvastutuse kandmisest ja minna otse opositsiooni, sest  vigadeta partnereid pole võimalik leida. See aga tähendanuks, et me loobume võimalusest oma seisukohti valitsuse tasemel kaitsta ja oma mõtteid ellu viia. Arusaadavalt pole tegemist hea valikuga, ja olen kindel, et seda meie valijad ei soovi. Teised variandid olid kokkuvõttes valikud problemaatiliste partnerite vahel. Reformierakond ehitas kogu enda Riigikogu-valimiste kampaania üles lubadusele keerata tagasi kõik suuremad otsused, mida meie valitsus viimase kahe ja poole aasta jooksul ellu viis. Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) aga hirmutab oma väljaütlemiste ja radikaalsete seisukohtadega paljusid inimesi. Aga nagu näitasid valimised, seisab ka EKRE selja taga suur hulk eestimaalasi; seega ei saa neid automaatselt välistada.

JUHTKIRI. Tarmo Tamm: Eeldus olla maailma arenenuim põllumajandusriik

SEB uuringu „Baltimaade majandusbaromeeter“ järgi on põllumajandussektor Eesti väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete võrdluses tänavuse käibekasvu osas kõige optimistlikum. See näitab, et põllumees on tagasi saanud kindlustunde investeerida ja vaatab optimistlikult tulevikku. On rõõmustav, et üha enam räägitakse põllumajandusest ja toidutootmisest positiivses võtmes ning investeeritakse põllumajandusse. Mul on väga hea meel, et sellest aastast saavad mesinikud taotleda toetust mesilasperede pidamise eest. Mesilasperetoetus on tähtis samm, mis aitab täita mitut olulist eesmärki. Tänu registreeritud mesilasperede arvu kasvule paraneb mesilaste haiguste varajane avastamine ja võimalus haiguste levikut õigeaegselt tõkestada. Seeläbi aitame kaasa bioloogilise mitmekesisuse säilitamisele ning põllumajanduskultuuride saagikuse kasvule.

Jakko Väli: Kaja Kallase täielik kõrbemine ja uue ajastu algus Eestis

Meeleheide, viha ja jõuetu raev on enda võimusesse võtnud paljusid meie tillukese riigi isehakanud eliidi hulgast. Meeleheitel koduperenaised kuulsast seriaalist on kahtlemata palju nutikamad ning elutervemad kui meeleheitel parteijuht Kaja Kallas. Tähelepanu väärib seegi, et Jürgen Ligi muidu nii vaimukad teravused muutusid koalitsioonikõneluste edenedes vaevatud kähinaks, mida keegi enam õieti kuulata ei viitsinud. Riigikassa reservidest tühjendanud Taavi „Sinisokk” Rõivas rääkimas sellest, kui vastutustundetult on käitunud Ratase valitsus, mõjus aga suisa koomiliselt, et mitte öelda – haledalt. Keda saab aga Reformierakond süüdistada oma sügavas meeleheites? Ei kedagi muud kui iseennast. Miks jäi olemata kahe suurerakonna koalitsioon? Valimistulemuste järgselt, mil taaskord tekitas põhjendatud kahtlusi Reformierakonna poolt antud e-häälte arv (see ületas kõiki gallupeid enne valimisi), võis eeldada, et võitja teeb esmalt ettepaneku koalitsiooni moodustamiseks teisele suurele. Nii ka läks. Ja nihu see läks. Põhjusi selleks tuleb otsida eelkõige minevikust. Kirjutasin juba enne valimisi, et kahe suure koalitsioonis lahustuks Keskerakond ning rahulolematus suure koalitsiooniga annaks EKRE-le võimaluse oma positsioone veelgi tugevdada. Perspektiivis oleks Keski ja Reformi koalitsioon tähendanud ilmselt EKRE tõusmist järgmiste valimiste absoluutseks võitjaks.

Riike valitsetakse juriidiliste seadustega

Loomulikult on õigem öelda, et inimühiskondi valitsetakse käitumisnormidega ehk valdavalt juriidiliste seadustega. Juriidilisi seadusi on vaja just eelkõige selleks, et niisugust kooslust nagu on seda inimühiskond, mis on riikliku moodustise ehk arusaadavamalt – riigi – aluseks, oleks võimalik juhtida ehk, teiste sõnadega, valitseda. Võib-olla on selline seisukoht paljudele veidi uudne, kuid tegelikkuses on asjad just nii ja mitte mingil juhul teisiti, sest riiki ilma inimühiskonnata pole olemas. Õigusteadusest „allpool“ on muidugi selline teadus nagu psühholoogia, mis räägib väga põhjalikult kõiksugustest asjadest, sellest, et kõik nähtused on üksteisega seotud jne., kuid mille abil valitseda on väga keeruline, sest ei tehta selget vahet oluliste ja mitteoluliste nähtuste vahel. Just juriidilised seadused ongi eelkõige välja mõeldud inimeste poolt, kuna Protagoras Abderast*) järgi inimene on kõigi mõõt ja järelikult ka juriidiliste seaduste looja, kes oskab aru saada tegeliku elu vajadustest, millede abil on võimalik riike (inimühiskondi) valitseda (juhtida).

Kõigest pikemalt ja palju muud huvitavat 3. aprilli Kesknädalas. www.kesknadal.ee veebilehel ilmuvad Kesknädala paberlehe artiklid nädala jooksul. Lisaks avaldatakse veebilehel olulisi uudiseid igapäevaselt.

7 kommentaari
  1. Mida 5 aastat ago
    Reply

    sellest söödast arvata?
    1) Kata ministriks saada konservantide valitsuses ei taha.
    2) Kajake ei kõrbe sugugi üksi, ta tõmbab kaasa lobasuu Kersti. Sest kukub halenaljakalt välja, kui võltspresident teeb ettepaneku moodustada võltsvalitsus kaotanud liidule Kaja+Ženka. See on sama, mis osta teadlikult tühi loosipilet.
    3) Tarmo jätkab jauramist, et mahetootmise raha tuleb jagada põllundustoodete mürgitajatele. Loodan, et Tarmo pekstakse ministritoolilt minema. Temasugused liiglihad on ka Kata, Mailis, Janek (Mäki) ja muidugi ka Jurka ise aga temaga tuleb vähemalt leppida.
    4) Brüsselisse sokutatakse tõesti suure tõenäosusega lõhestajamutt Jaana. 2. peaks tulema Igor, kuid tema küüditamine Brüsselisse saab teoks siis, kui häältejääk on pisut suurem kui mõnel muul sahkerdajal.

  2. Ott 5 aastat ago
    Reply

    Kui labane, ebaviisakas inimene on kirjutanud oma Mida loo.

    • Oi 5 aastat ago

      kui ebalabane, viisakas elukas on kirjutanud oma Otu loo.

  3. Jah 5 aastat ago
    Reply

    Kõik Keskerakonna kandidaadid Euroopa Nõukogusse on tublid inimesed. Koalitsioon ei saanud küll selline nagu oleks tahtnud, aga midagi pole teha Keskerakond on parim erakond ja teist sellist poleSotsid sobiksid nendega küll aga nad kahjuks said vähe hääli. EKRE peab jätma meie teisest rahvusest inimeste halvustamise sest kõikidesse eestimaalastesse peab ühtemoodi suhtuma.Ju see oli vaid trikk hääli saada ebaõiglastelt inimestelt. Aga vähemalt pole nad keskerakondlasi laimanud nagu seda tegid pidevalt reformierakondlased peavoolumeedia abiga Ansipi ja Rõivase valitsuse ajal vaesus aina kasvas ja ma ei tea ühtegi asja mida nende valitsuste ajal õigesti tehti. Vabandan esimese lause pärast–peab olema Euroopa Parlamenti mitte Nõukogusse.

  4. Pask 5 aastat ago
    Reply

    Kuule, troll- labased ja ebaviisakad, lisaksin et täielikud kretiinid siin on JAH, kes kirjutab ka ott, jane, eve, ele nime all. Siis veel mingisugune MAAMEES, kes on maamees sama palju, kui mina jumal. Alailma siin kääbuse propagandat edestavad tallalakkujad saavad eksisteerida siin ainult tänu sellele, et meil on demokraatia. Mida ei saa aga öelda sovdeepia “kus nii vabalt hingab rind” kohta.

    • Lihtsalt 5 aastat ago

      see ongi selline kobruleht, milles saavad ennast esitleda vaimust vaesed, õnnetud “rõhutud” ja kesikutest vaimustuses endised burešini kloonid koos TTV kolme klouni kummardajatega. Pole paha, neilgi olgu oma altar, andke aga agu te vaakujad-janed-otid.s…kotid ja muud olgino trollid. Olginos varsti “maipühad” teil tulemas, pange punalibud valmis.

  5. Kuid 5 aastat ago
    Reply

    nimekiri on põhimõtteliselt hea mõte. Nii saavad kõik teada, keda mis järjekorras vihata. Ning keda vihkad, tahad ju oma silma alt ära. Las raisad lähevad!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.