Ratas Hiina-kohtumisel: turvalised digitaalsed ühendused edendavad majandust ja loovad töökohti

Foto: Riigikantselei

Dubrovnik, Horvaatia, 12. aprill 2019 – Peaminister Jüri Ratas rõhutas tänasel Hiina ning Kesk- ja Ida-Euroopa riikide tippkohtumisel Dubrovnikus, et Euroopa ja Hiina vahelistes majandussuhetes on oluline tagada mõlema regiooni ettevõtjatele kohalikel turgudel võrdsed võimalused ja intellektuaalse omandi austamine ning samuti on oluline kiiresti arenevate digiühenduste ja e-kaubanduse vallas võtta arvesse küberturvalisust.

„Hiina ja Euroopa suhted tihenevad pidevalt. See pakub palju häid võimalusi ka Eesti ettevõtetele. Seepärast on mul hea meel, et Dubrovnikus toimuval majandusfoorumil on kohal näiteks ka meie Eesti Energia, Magnetic MRO ja PRFoods. Eesti ja Euroopa jaoks on oluline, et meie ettevõtetele luuakse ka Hiina turul konkureerimiseks paremad võimalused ning äritegevusel oleks vähem põhjendamatuid piiranguid,“ ütles peaminister Ratas.

Ratas kohtub tippkohtumise järel kahepoolselt ka Hiina peaministri Li Keqiangiga, et arutada Eesti ettevõtjate Hiina turul äritegemise võimaluste edendamist ning turismi- ja kultuurikoostöö arendamist.

„Eesti ja Hiina vahel kasvavad nii kaubavahetus, kultuuri- ja hariduskoostöö kui ka turism. Seetõttu oleme huvitatud parematest raudteeühendustest ja otselendudest. Lisaks saame oluliselt parandada meie toidutootjate ligipääsu Hiina turule ning meie turismi ja majanduskoostööd aitaks hoogsamaks muuta näiteks kasvõi vastastikune juhilubade tunnustamine,“ ütles Ratas. „Selle kõige kõrval peab Eesti väga oluliseks ka turvalisi digitaalseid ühendusi, mis ulatuvad kõigisse meie ühiskonnaelu valdkondadesse ning aitavad parandada majanduskoostööd ja luua kõigi osapoolte jaoks majandusedu ja uusi töökohti,“ kinnitas Ratas.

Maaeluminister Tarmo Tamm ja Hiina Tolliameti minister Ni Yuefeng allkirjastavad kohtumisel protokolli, mis võimaldab ettevõtetel eksportida oma lõhelisi Hiinasse. Samasugused protokollid on allkirjastatud kilu- ja räimetoodete ning kanalihatoodete kohta. Tippkohtumise ajal toimub ka ärifoorum, kus teiste kõrval osalevad Eesti ettevõtjad.

Iga-aastane 16 Kesk- ja Ida-Euroopa riigi ning Hiina tippkohtumine ehk nn 16+1 kohtumine toimus tänavu Dubrovnikus. Kohtumisel osalevad 11 Euroopa Liidu ja 5 Lääne-Balkani riiki ning Hiina. Tänavuse kohtumise järel liitub kooostööformaadiga ka Kreeka. Lisainfot tippkohtumisest ja ärifoorumist leiab siit: https://croatia-forum2019-ceec-china.hgk.hr/home

Ratas kohtus tippkohtumisel kahepoolselt ka Horvaatia peaministri Andrej Plenkovićiga.

1 Kommentaar
  1. vanast ja praegast 5 aastat ago
    Reply

    kanafarmid on koledad, kilu ja räim saavad Hiinatagi merest otsa -nii ahne on inime, ei ole temal mõistust ega tunnet.
    Raha ajab taga , aga oma eakatele ei jätku seda ei heal ega halval aal. Harjumus siuke eestlasel – vanad saadeti ju taludes ikka sauna elama kui pojuke talu üle võttis – nn.armust” seal elati, tubakaraha taadile ja saiaraha eidele olid küll säädusega ette näht, a seaduse üle võib vaielda -see na teoreetiline…

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.