Tallinna päev toob etteütluse, kontserdi ja palju muud huvitavat

Traditsioonilist Tallinna päeva tähistatakse 15. mail, sest just tol päeval aastal 1248 saadud Lübecki linnaõigus tähendas Tallinna vastuvõtmist Euroopa linnade sekka.

Tallinna päeva raamesse mahub palju üritusi. Raekojas toimub Tallinna päevale pühendatud aktus, kus antakse kätte tänavused Tallinna vapi- ja teenetemärgid.

Traditsiooniks on ka peaministri ja linnapea kohtumine – Lühikese Jala värava kaudu siseneb peaminister Jüri Ratas Toompealt all-linna ja teda võtab vastu linnapea Mihhail Kõlvart.

Tallinna päev avatakse pidulikult Raekoja platsil kell 12 kahuripaukude ja fanfaarihelide saatel.

Kell 13 toimub Vabaduse väljakul traditsiooniline Tallinna päeva etteütlus. Etteütluse teksti kannavad ette hiljuti järjekordse maailmameistri-tiitli võitnud Kelly Sildaru ja muusik Reket.

Pealinn saab üheks päevaks ka uue tänava – Harju tänavast saab Eesti Keele tänav. „Soovime, et Tallinna avalik ruum muutuks justkui üheks suureks eesti keele õpikuks,“ sõnas Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. „Tallinna päeva etteütlusel osalemine annab meile kõigile võimaluse näidata lugupidamist eesti keele vastu.“

Linnapea sõnul saavad linnaelanikud lisaks populaarsele etteütlusele osaleda veel mitmetel huvitavatel ja harivatel üritustel nagu eesti keele töötoad, seminarid jne. „Enne etteütlust korraldab linn tänavu huvilistele ka eesti keele tunde,“ lisas Kõlvart.

Tallinna päeva lõpetab Vabaduse väljakul suur kontsert, mis algab kell 18. Et Tallinna päev on seekord pühendatud eesti keele aastale, kuuleb kontserdilgi vaid eestikeelseid ülesastumisi. Esinevad ansambel Jäääär, räppar Reket ja muusikaline duo ÖED.

Nii kontsert kui ka kõik teised Tallinna päeva üritused on huvilistele tasuta.

Traditsioonilisele Tallinna päeva etteütlusele eelnevad tänavu ettevalmistavad tunnid, kus kõik huvilised saavad Tallinna Ülikooli lektorite kaasabil värskendada oma õigekirja-alaseid teadmisi. Tallinna päeva etteütlust ette valmistavad tunnid toimuvad Gustav Adolfi Gümnaasiumi Kotzebue majas (Vana-Kalamaja 9) 2. ja 9. mail ning algavad kell 18.

Rohkem teavet tänavu Tallinna päeval toimuva kohta leiab: https://huvi.tallinn.ee/uritus/tallinna-paev-2019#

Etteütlusele saab registreeruda https://www.tallinn.ee/etteutlus/

Ettevalmistustundides osalemiseks on vajalik registreerumine: https://www.tallinn.ee/est/etteutlus/Etteutluseks-valmistumise-tunnid.

Info Facebookis:

Tallinna päev: https://www.facebook.com/events/372986653308739/

Kontsert: https://www.facebook.com/events/288953182031770/

Etteütlus: https://www.facebook.com/events/425114884703798/

Allikas: Raepress

1 Kommentaar
  1. Kui 5 aastat ago
    Reply

    jutt on Lüübeki õigusest, siis tuelks ka etteütlus korraldada alamsaksa keeles. Asjamees loeb ajaloolise teksti ette ja teised kirjutavad (ka Kõlvarti Kimm). Vigu tehakse muidugi ropult aga ikkagi saab paremusjärjestuse määrata: 1. Juhan Tuha 94 viga, 2. Töll Mokk 99 viga, 3. Lits Lonni 101 viga, … 345. Kimm 355 viga.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.