Tõnis Liinat – Pirita kogukonna aktivist ja uus linnaosavanem

Tõnis Liinat

13. mai selgus, et Pirita linnaosa vanemaks saab keskerakondlane Tõnis Liinat. Tegemist on linnaosavalitsuse endise arendusnõunikuga, kes on nõustanud mitmeid linnaosavanemaid ja äärmiselt palju panustanud linnaosa arengusse. Kahel aastal on teda esitatud ka Pirita Aasta Inimese kandidaadiks. Pirita ajalehe toimetus tegi värske linnaosavanemaga intervjuu, mille avaldamiseks saime loa.

Paljud Pirita elanikud tunnevad Sind, kuid tutvusta ennast neile, kes veel ei tunne!

Olen põline tallinlane, kes on nii sündinud kui ka kasvanud Tallinnas. Just suure osa oma elust olen veetnud Pirital. Poisikesena sai mööda tänavaid joostud ja mängitud. Siin alustasin ka oma tööeluga – tegin selliseid lihttöid nagu muru riisumine ja niitmine. Hilisemalt asusin tegutsema ettevõtjana, ja jällegi Pirital. Sel perioodil tegin tihedalt koostööd Pirita Linnaosa Valitsusega. Ja ühel hetkel tulingi siia tööle! Esialgu töötasin linnamajanduse osakonnas peaspetsialistina, kuid hiljem arendusnõunikuna. Seega mul on Piritaga väga pikk suhe!

Hariduselt olen arborist või nagu ühele kolleegile meeldib naljatada – puusõber. Tänu oma haridusele ja ettevõtluskogemusele on mul tugev keskkonna- ja kommunaaltaust.

Millised on seni olnud Sinu suurimad töövõidud?

Olgem ausad – minu töövõidud on ikka olnud kollektiivsed töövõidud. Üksi on väga raske midagi saavutada, sest pead kaasama juhtkonda, ametkondi, kogukonda ja oma valdkonna spetsialiste.

Kui aga vaatan tagasi sellele, mis on linnaosavalitsuses tehtud, siis kindlasti pean suureks saavutuseks Lillepi pargi korrastamist, Pirita ranna metsapargi hooldamist, pidevat linnamööbli uuendamist ja sportimisvõimaluste laiendamist. Kui natukene laiemalt mõelda, siis olen korraliku panuse andnud ka Pärnamäe tee ja Narva mnt ristmiku valmimisse, samuti Vabaõhukooli tee rekonstrueerimisse. Olen nende tööde kohta saanud palju positiivset tagasisidet.

Kuidas suhtud oma rollivahetusse? Varem olid toetavas rollis, kuid nüüd ise tähelepanu all ja poliitik?

Olen koostööd teinud erinevate linnaosavanematega (Ülle Rajasalu, Enno Tamm, Tiit Terik, Tõnis Mölder, Alina Tubli) nii koostööpartneri kui ka alluva rollis. Tööd tehes tuleb ikka ette raskemaid aegu ja vigu. Olen kuulnud ütlust „Tark õpib teiste vigadest“, ja seda olen üritanud teha. Tänu oma kogemustele tean, millele rõhku pöörata ja milliseid vigu ei tasu teha. Kindlasti võtab uus roll harjumist, kasvõi meediahuvi poolest, kuid olen selleks valmis.

Millele tuleb Sinu arvates rõhku pöörata?

Kui üldistada, siis on vaja tähelepanu pöörata kahele valdkonnale – kommunaal ja keskkond. Esimese puhul on oluline välja ehitada mitmeid kõnni- ja sõiduteid nagu Mustakivi tee, Kose tee, Randvere tee, Lehiku tee, Kloostrimetsa ja Pärnamäe tee. Kui rääkida keskkonnast, siis jätkuvalt tuleb panustada parkide heakorda. Kindlasti peab edasi liikuma Pirita rannapromenaadi arendamisega. Leian, et see võiks olla kasutusel aastaringselt. Enamik meist talvel ujuma ei lähe, kuid meelelahutuslikke tegevusi saaks ikka teha. Lisaks peame tegema kindlaks, et Pirita psühhosotsiaalne keskkond oleks meie linnaosa elanikke toetav. Näiteks võiks rajada uusi spordiväljakuid või vanu restaureerida.

Kas ametiaja alguses on ette tulnud mingeid üllatusi?

Suurimaks üllatuseks on olnud saadud toetus. Üsna kiiresti hakati palju helistama ja kirjutama. Näiteks saatsid oma õnnesoovid teiste erakondade poliitikud, asumiseltsid, koostööpartnerid ja isegi kohtunik. See toetus on andnud palju energiat.

5 kommentaari
  1. Pirital 5 aastat ago
    Reply

    ma ei ela ja Tõnist ei tea, nii ei saa ma ka teda maha teha. Kuid Pirital käinud olen ja mitte vähe ega ainult viimastel aastatel. Sellega seoses olen endalt vahel küsinud, et kui vastikul ENSV ajal oli Pirital mõnus käia ja jalutada, siis nüüd enam mitte. Vahest on üks põhjus selles, et siis sai vabalt liikuda, nüüd ehk ainult metsas ja raudselt piiritletud maanteel ehk tänaval. Küsimus tulebki, kas Pirita (ja teistegi asumite nagu Nõmme, Kopli, Männiku) heaolu kajastub suures sissetulekus kui vormis või elamisväärtuslikkuses kui sisus? Pirita majad on täna küll värvikamad ja eredamad, kuid puudub kodusus. Täna seal sündinud muidugi ümbruskonnaga harjuvad ega kujuta elamisväärset Piritat ettegi. Nad on harjunud liikuma piki sirgjoont või auto ja bussiga, loodus ja hubasus on kasvavale lapsele võõras mõiste. Nii need uued kodanikud tekivadki, keda ei huvita elu seestpoolt, vaid välised aruandluseks esitatavad andmed. Veel pole Pirita langenud selliste kloaakide tasemele nagu -mäed või Kopli ja isegi Nõmme ja Pääsküla, kuid kui ma saaks sinna pildu heita 50 aasta pärast, siis oleks hinnang palju kurvem.

  2. harry 5 aastat ago
    Reply

    Õpetussõnad1
    Õpetussõnade kasulikkus
    1 Saalomoni, Taaveti poja, Iisraeli kuninga õpetussõnad 2 tarkuse ja õpetuse tundmaõppimiseks, mõistlike sõnade mõistmiseks, 3 et võtta õpetust targaks käitumiseks, õigluseks ja õiguseks ning õigeks eluviisiks, 4 et anda kogenematuile oidu, noortele teadmisi ja otsustusvõimet – 5 kes tark on, see kuuleb seda ja võtab veelgi enam õpetust; kes aru saab, see omandab oskuse 6 õpetus- ja tähendamissõnade, tarkade meeste ütluste ja nende mõistatuste mõistmiseks. 7
    Issanda kartus on tunnetuse algus, meeletud põlgavad tarkust ja õpetust.
    Hoiatus kurjale teele ahvatlejate eest
    8 Kuule, mu poeg, oma isa õpetust ja ära jäta tähele panemata oma ema juhatust, 9 sest need on su peale ilupärjaks ja kaela ümber keeks! 10 Mu poeg! Kui patused sind ahvatlevad, siis ära nõustu! 11 Kui nad ütlevad: „Tule meiega! Varitseme verd, luurame süütut ilma põhjuseta, 12 neelame neid otsekui surmavald, elusalt ja tervelt nagu haudaminejaid, 13 küllap me siis leiame kõiksugust kallist vara ja täidame oma kojad saagiga. 14 Heida liisku meie keskel ja meil kõigil olgu ühine kukkur!” – 15 siis, mu poeg, ära mine nendega seda teed, hoia oma jalg nende radadelt! 16 Sest nende jalad jooksevad kurja poole ja nad tõttavad verd valama. 17 Ent asjatu on võrku laotada kõigi tiivuliste nähes: 18 sest nad varitsevad omaenese verd, luuravad omaenese hinge. 19 Niisugune tee on igaühel, kes ahnitseb kasu: selle omanikult võetakse hing.
    Tarkuse kutse
    20 Tarkus hüüab tänavail, annab oma häält kuulda turgudel, 21 kisendab lärmakates paikades, kõneleb oma sõnu linnaväravate suus: 22 „Kui kaua te, rumalad, armastate rumalust? Kui kaua meeldib hooplejail hoobelda ja alpidel vihata teadmist? 23 Pöörduge minu noomimise alla! Vaata, ma lasen teile voolata oma vaimu, teen teile teatavaks oma sõnad. 24 Et ma olen kutsunud, aga te olete tõrkunud, olen sirutanud oma käe, aga ükski pole tähele pannud, 25 ja et te pole hoolinud mitte ühestki minu nõust ega ole tahtnud mu noomimist, 26 siis naeran minagi teie õnnetust, pilkan, kui teie kohkumine tuleb, 27 kui teie kohkumine tormina tuleb ja teie õnnetus tuulekeerisena saabub, kui häda ja ahastus teile kallale kipuvad. 28 Siis nad hüüavad mind, aga mina ei vasta, otsivad mind, aga ei leia. 29 Sellepärast et nad on vihanud tunnetust ega ole valinud Issanda kartust, 30 et nad ei ole hoolinud minu nõust, vaid on põlastanud kõiki mu noomitusi, 31 peavad nad siis sööma oma tegude vilja ja küllastuma oma kavatsustest. 32 Sest rumalaid tapab nende taganemine ja alpe hukkab nende hooletus. 33 Aga kes mind kuulab, võib julgesti elada ja olla muretu, kurja kartmata.”

  3. Triin 5 aastat ago
    Reply

    Tean, kui aktiivne inimene Tõnis on ja olen rahul, et nii suure energiaga inimene hakkas Pirita linnaosa juhtima. Soovin talle edu!

  4. Olga 5 aastat ago
    Reply

    Tõnist-Põnist ei huvita absoluutselt kohalike inimeste arvamus ja teda huvitab vaid soe koht, mille partei on kinkinud.

  5. masata 4 aastat ago
    Reply

    See ongi see m.nn, kes röövis koos miilitsaga kloostri?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.