Politruk Paet

Euroopa Parlamendi reformierakondlasest liige Urmas Paet on võtmas endale üle nõukogude ajast tuttavat politrukiametit. Et tal endal meedia ja avalikkuse tähelepanu pälvivad algatused puuduvad, siis peab ta teistele, nii kolleegidele Brüsselis kui ka Eesti inimestele, poliitloenguid.

Viimati pälvis Paeti pahameele Gustav Adolfi Gümnaasiumi (GAG) direktor Hendrik Agur, kes lubas eelmisel nädalal ühes intervjuus, et vajadusel läheks ta oma koolibändiga Krasnaja Strela kasvõi Krimmi esinema. Aguri sõnul on nende bänd kogunud tuntust ning kavas on esinemised Venemaal – nii Moskvas kui ka Peterburis. Mäletatavasti pälvis bänd laialdast vastukaja kui paari kuu eest esineti omas koolis nõukogudeaegsete venekeelsete lauludega.

Nüüd on Paet politrukile väärilise sõnavara kasutusele võtnud. “Eesti koolijuht ei pea Krimmi okupeerimist millekski. Milliseid väärtushinnanguid selliste väljaütlemistega kujundatakse õpilastes, kellele koolidirektor võiks olla autoriteet? Kas ja kuidas GAG-is õpilastele selgitatakse, mis on üldse okupatsioon, mis on poliitilised repressioonid, mida tähendavad inimeste vahistamised ja kadumised Krimmis poliitilistel põhjustel?” küsis Paet.

Asi on selge. Koolijuht ei saa enne oma ansambliga kuhugi esinema minna, kui ei ole ära kuulatud Paeti Venemaa-teemaline poliitloeng ning seejärel saadud sõidule tema isiklik heakskiit. Niisamuti ei saa Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom korraldada ühtegi üritust või välissõitu, eriti idasuunas, ilma et Paet sõnad peale ei loeks. Kui parlamendi üks komisjon arutas eelmisel nädalal Brüsselis mittekodanike valimisvõimalusi järgmisel aastal tulevatel Europarlamendi valimistel, siis tegeldi Paeti sõnul seal Eesti sellise halvustamisega, „mille taolist selles parlamendis varem kuulnud ei ole olnud“. Paeti tegevus Brüsselis ongi pigem rohkem teada, kui Toomile poliitmoraali lugemine, mitte aga ta enda algatused.

Enne kui Paet ja Reformierakond aktsepti ei anna, ei saa Eesti inimesed Venemaa teemal sõna võtta ega ammugi sinna sõita. Eelistatult muidugi pärast seda, kui seal käib ära reformlaste delegatsioon eesotsas Paetiga.

KESKNÄDAL

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.