Ratas Moldovas: Eesti käivitab koos Moldovaga peagi 10 uut arengukoostöö projekti

Chișinău, Moldova, 18. juuni 2018 – Peaminister Jüri Ratas kohtus täna Chișinăus Moldova riigijuhtidega ning tutvus Eesti arengukoostöö tulemustega. Praegu on Eestil Moldovaga töös 18 ühisprojekti ning peagi lisandub neile veel 10.

„Mäletan hästi, kui oluline oli Eestile toetus ja julgustus, kui pürgisime Euroopa Liitu. Kuigi meie siht oli selge ja soov siiras, leidus ikka neid, kes meis kahtlesid. Seetõttu mõistame Moldova olukorda ning toetame igati Moldovat teel Euroopasse,“ selgitas Ratas kohtumistel peaminister Pavel Filipi, president Igor Dodoni, asepeaminister Iurie Leancă ning Demokraatia partei esimehe Vladimir Plahotniuciga.

Moldova on viimaste aastate jooksul ellu viinud mitmeid reforme. „Reformide, toetuste ja arengukoostöö eesmärk on alati nähtavalt ja tuntavalt inimeste eluolu parandamine. Selle järgi mõõdab rahvas valitsuse edukust ning tunneb uhkust oma kodumaa üle,“ märkis Ratas.

Moldova on alates 2006. aastast Eesti arengukoostöö üks peamisi sihtriike ning arengukoostöö hinnanguline maht aastail 2016-2018 on kuni 3 miljonit eurot. Ühisprojektid hõlmavad e-tervise, arstiabi kättesaadavuse, noorte seksuaaltervise, ennetustöö ja taastusravi hariduse edendamist, aga ka naiste ja noorte ettevõtlusega alustamise toetamist, võitlust korruptsiooniga ning politsei ja piirivalve süsteemi tugevdamist. Lisaks toetab Eesti Moldovat Eesti Idapartnerluse Keskuse, Euroopa Liidu idapartnerluspoliitika ning teiste rahvusvaheliste agentuuride kaudu.

Üks silmapaistvamaid ühisprojekte on Moldova haigekassa töö toetamine, millega Ratas käis Chișinăus kohapeal tutvumas.

Lisaks kohtus Ratas Moldova Riiklikus Ülikoolis tudengite ja akadeemikutega ning pidas loengu Eesti lõimumisest Euroopa Liiduga. Ratas viitas oma eelmise aasta kõnele, kus ta tutvustas Euroopa Parlamendi saadikutele Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise eesmärke ja nägemust Euroopa tulevikust. „Rõhutasin toona Euroopa Parlamendi ees, et loodan näha kunagi Ukraina riigijuhti samas eesistuja rollis. Täpselt sama loodan ka Moldovale,“ lausus Ratas.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo/Kesknädal

2 kommentaari
 1. Kas 4 aastat ago
  Reply

  Jurka leidis omasuguse putinisti? Kas Jurka abilised tõesti kunagi veebis eeltööd ei tee, et vältida suuri pätte ning ennast mitte määrida? Kasvõi väike ülevaade teha:
  http://geohistory.today/moldovan-politics-vladimir-plahotniuc/
  http://observer.com/2018/05/why-did-ambassador-to-germany-ric-grenell-defend-vladimir-plahotniuc/

 2. Miks 4 aastat ago
  Reply

  Ristlaan mu täpse kommi kustutas? Kas on häbi, et oli nagu rusikas silmaauku?
  Miks te kusete vabale ajakirjandusele, kui teile tõtt näkku öeldakse?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.