Ratas: Reformierakond kahjustab Eesti välispoliitikat

Peaminister Jüri Ratas lükkas tagasi teda tabanud Reformierakonna kriitika Moldova-visiidil toimunud kohtumise eest sealse vastuolulise suurärimehega ning süüdistas opositsiooni juhtparteid Eesti välispoliitika kahjustamises.

“Minu meelest on see Eesti välispoliitilise suuna õõnestamine, mida Reformierakonna väga paljud juhtpoliitikud on teinud – olgu ta Kaja Kallas või (Erik-Niiles) Kross – see on väga kahetsusväärne,” ütles Ratas neljapäeval valitsuse pressikonverentsil. “Ma olen seda viimasel ajal täheldanud samm-sammmult, aga minu meelest see nüüd lööb välja järjest tugevamini ja mul on selle üle kahju,” lisas Keskerakonna esimees Ratas.

Ratas sattus Reformierakonna kriitika alla, kui kohtus esmaspäeval Moldovas mõjuvõimsa poliitiku ja suurärimehega, keda on süüdistatud korruptiivses käitumises ja muuhulgas ka Vene raha vahendamises Läände. Ratase kohtumise vastu võtsid teravalt sõna Kross ja Refomierakonna esimees Kallas.

Reformierakonna käitumist kritiseeris samal pressikonverentsil ka justiitsminister Urmas Reinsalu. “Mulle teeb nalja väärtuspoliitika krokodillipisarad Reformierakonna poolt – no ei ole see osakond Eesti Vabariigis!” ütles Reinsalu. “Mäletate, mida (kunagine peaminister Andrus) Ansip ütles kohtumisel (Ukraina Vene-meelse presidendi Viktor) Janukovitšiga poliitvang Julia Tõmošenko kohta? Ühe daami küsimus ei ole teema Ukraina lähenemisel Euroopale. Sellega ta andis signaali Janukovitšile, et Tõmošenko vabastamine vanglast – mis oli eeltingimus – ei ole enam oluline,” meenutas Reinsalu. Mõni kuu hiljem, kui Tõmošenko siiski vabastati ja Reinsalu temaga kohtus, tuli tal Ansipi sõnade pärast vabandada, rääkis erakonna Isamaa poliitik.

“Eks me teame ka et Viktor Janukovitšil oli kullast leivapäts juba kapis olemas, kui Eesti peaminister temaga viimati kohtus enne kui Maidani sündmused algasid,” ütles ka välisminister Sven Mikser Reformierakonna kunagisele esimehele Ansipile viidates. “Paraku see on välispoliitika võib-olla mitte kõige meeldivam, aga erakordselt vajalik iseärasus, et tuleb kohtuda, oma seisukohti selgitada, partnereid nende (seisukohtade – BNS) õigsuses veenda ka siis kui lähtepositsioonid on erakordselt erinevad, mõnikord ka vastandlikud, ka siis kui me ise oleksime mõnele riigile valinud mõne teistsuguse liidri,” ütles sotsiaaldemokraat Mikser samal pressikonverentsil.

Enn Eesmaa: Peaminister Jüri Ratas seisab ühtse välispoliitika eest

Riigikogu I aseesimehe Enn Eesmaa sõnul oli hämmastav lugeda reformierakondlaste Kaja Kallase ning Erik-Niiles Krossi süüdistavaid kommentaare peaministri Moldova visiidi suunas. Eesmaa leiab, et on ülimalt oluline säilitada ühtne välispoliitika nii täna kui ka homme.

„Peaminister Jüri Ratas on seisnud kindlalt Eesti välispoliitika edasiviimise eest ning tugevdanud riigi positsiooni nii Euroopa Liidus kui selle väliselt. Eesti Vabariigi 100. aastapäeval peame vaatama suuremat pilti, kuidas riiki edasi viia, mitte lähtuma koduerakonna vaatenurgast,“ leidis Enn Eesmaa, lisades, et tegu on järjekordse rünnakuga peaministri suunas ning seekord välispoliitika pinnalt.

„Valimiste lähenemine mõjutab loomulikult kõiki erakondi, kuid loodan, et üksikute huvid ei väära ühiselt kasulikke ja kokkulepituid. Moldova kuulub juba aastaid Eesti prioriteetriikide hulka koos kõigi oma probleemide ja liidritega. Kui riigi peaminister kohtub oma välisvisiidi käigus nendega, keda Eesti välisministeerium koos asjaomaste diplomaatidega on soovitanud, tuleks seda käsitleda faktina ning hoiduda rahvusvahelise skandaali tekitamisest. Diplomaatia on ju kompromisside kunst, mida ka Reformierakonna juhtpoliitikud peaks teadma ja sellega arvestama. Nii enne kui peale valimisi,“ leidis pikalt Riigikogu väliskomisjonis töötanud Enn Eesmaa.

BNS/Kesknädal

1 Kommentaar
  1. Asi 3 aastat ago
    Reply

    pole üldse rehvides, ehkki need on Jurka vihatud vaenlased. Kui Jurka või ta kannupoisid viitsiks ise veebis lehti lapata, leiaks nad kuhjaga tõendeid, et Jurka seltsimees on ka Interpolis arvel. Kuid mängida lolli, et kui tema ei tea midagi, siis ka midagi pole, küll riigimehelik pole.
    Tulevikus peaks Jurka kannupoisid tublimat tööd tegema. Muidugi see kohtumine polnud eesmärk omaette, sest mõlemad ju putinistid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.