Kesknädala uudisteportaali kardetakse

Eelmisest nädalast tööle hakanud Kesknädala uut uudiste ja arvamuste portaali on tähele pandud. Peavoolumeedia mõni autor peab seda lausa ohuks sõnavabadusele.

Delfi (17.06) vahendusel jõudis lugejateni EPL-i „Rahva Hääle“ ajakirjaniku Joosep Tiksi appikarje justkui ohustaksid Kesknädala ning selle kõrval ka Isamaa ja EKRE uudisteportaalid ajakirjandusvabadust ning et sellele tuleks otsustavalt vastu astuda.

Muidugi on algul ehmatav, et värsket Kesknädala portaali peetakse kohe konkurendiks, kes tuleb turult kõige karmima ajakirjandusliku termini „sõnavabaduse piiramine“ abil välja peletada. Või vähemalt külge panna sildid, mille kaasabil kellelgi ei tekiks soovi seda portaali jälgida, või kui niisugune imelik tahe tekibki, siis lugeja teadku, mis koletusliku asjaga on tegemist.

Sest peavoolumeedia peab seda koos oma jälgijatega pidama Nõukogude aja peegelduseks, puhtaks propagandaks ja jamaks, vaba ajakirjanduse naeruvääristamiseks, mis võtab pealegi eeskuju USA presidendi Trumpi aetavast õukonnameediast.

Kõige rohkem kardab peavoolumeedia aga seda, et teda hakatakse hoopis ignoreerima. Ühiskonna senine valvekoer jääb ilma oma kondist, mille abil poliitika ja poliitikute kallal hambaid teritada. Samal ajal, kui näiteks EPL, Eesti Ekspress ja Maaleht tõstavad keset suve oma tellimishinda, hakkavad inimesed uutelt poliitikale ja ühiskonnaelule pühendunud saitidelt otsima lugusid, mis ilma reklaamitulvatagi kirjutavad kõigest nii, nagu asjad neile tunduvad olevat.

Tegelikult ei ole EPL-i autor niivõrd hädas uute kodumaiste poliitikaportaalidega kuivõrd laiema tendentsiga. Saitidel ja sotsiaalmeedias vohavad igasugused uudised. „Pilk püüab vaid pealkirja. Mõni ka loeb. Jutujätkuks hakkavad inimesed vestlema: “Ma kuskilt lugesin.” Ega tihtilugu oskagi seostada, et info toetab selgelt ühe erakonna huvisid… Info kellegi huvides hakkab uudiste sildi all levima ja tõtt-öelda, ega lugeja uudist kriitiliselt hinda…“

Kesknädala portaali puhul pole tegemist sõnavabaduse piiramisega, vaid hoopis selle laiendamisega. Inimestel peab olema võimalus jälgida peavoolumeedia kõrval ka muud. Isegi siis, kui seda peetakse millekski muuks kui vabaks ajakirjanduseks.

Kesknädal

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.