Euroopa Liidu riigid jõudsid migratsiooniküsimustes kokkuleppele

BRÜSSEL, 29. juuni, STT-AFP-BNS – Euroopa Liidu liidrid jõudsid reede varahommikuni kestnud raskete kõneluste tulemusena migratsiooniküsimustes kokkuleppele.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk teatas Brüsseli tippkohtumise saavutusest hommikul sotsiaalvõrgustikus Twitter. “EU28 liidrid nõustusid #euco järeldustega, seal hulgas migratsiooni küsimuses,” kirjutas Tusk.

Itaalia peaminister Giuseppe Conte, kes juhib kuu aja eest ametisse astunud immigratsioonivastast valitsust, oli vetostanud kogu Brüsseli tippkohtumise ühisavaldust nii kaua, kuni ülejäänud 27 liidrit talle koidikul järele andsid.

“Itaalia ei ole täna enam üksi. Me oleme rahul,” sõnas Conte ajakirjanikele pärast üheksa tundi kestnud arutelusid. Itaalia on viimastel nädalatel saatnud tagasi mitu Aafrika migrantidega päästelaeva ja vallandanud ägedaima migratsioonidebati pärast 2015. aasta kõigi aegade suurimat rändekriisi.

Luksemburgi peaminister Xavier Bettel kinnitas samuti Twitteris, et migratsiooni osas on kokkulepe saavutatud.

EL-i 28 riigi liidrid nõustusid kaaluma nn maaleminekuplatvormide loomist ühendusest väljaspool, suurima tõenäosusega Põhja-Aafrikas, et põgenikud ei võtaks ette ohtlikku mereteed ega annaks tulu smugeldajatele. Ka liikmesriigid võivad rajada migrantide menetluskeskusi, kuid üksnes vabatahtlikult. Seal otsustataks, kas inimene saadetakse majandusmigrandina kodumaale tagasi või võtab mõni EL-i riik ta põgenikuna vastu. EL-i liidrid tegid järeleandmisi ka Saksa kantslerile Angela Merkelile, keda ähvardab surve valitsuskoalitsiooni sees. Lubati takistada Itaalias ja teistes EL-i riikides registreeritud migrantide liikumist edasi Saksamaale.

Merkel tervitas kokkulepet, kuid tõdes, et tööd on veel kõvasti, sest mitu rasket küsimust jäi lahtiseks. “Ma olen pärast tänast optimistlik ja loodan, et saame siit tööga edasi minna, ehkki tööd on palju, isegi erinevate seisukohtade lepitamises,” sõnas ta.

Tippkohtumise kokkuleppes kutsuti liikmesriike astuma vajalikke samme, et peatada algselt näiteks Itaaliasse ja Kreekasse saabunud migrantide liikumine edasi Saksamaale.

EL-is tekitas poliitilisi pingeid Itaalia positsioon, ehkki sisserändajaid on 96 protsendi võrra vähem kui 2015. aastal. Itaalia peaminister saabus Brüsselisse teistelt riikidelt “konkreetseid samme” nõudes. Ta ootab samalaadset abi, nagu saabus siis, kui Itaalia keeldus võtmast vastu päästelaeva Aquarius, mis randus viimaks Hispaanias, ja Lifeline, mille soostus sadamasse lubama Malta.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk hoiatas, et migratsiooniprobleem nõuab lahendust ka sellepärast, et takistada populismil ja autoritarismil pead tõstmast. “Panused on kõrged ja aeg napp,” rõhutas ta. “Mõned võivad arvata, et ma olen oma migratsiooniettepanekutes liiga karm, aga uskuge mind, kui me neis kokku ei lepi, siis kuulete te mõnelt tõeliselt karmilt kujult tõeliselt karme ettepanekuid,” lisas endine Poola peaminister.

Liidrid ei suutnud kokku leppida ühenduse asüülireeglite muutmises, nii jääb esialgu kehtima kord, et migrandiga peab tegelema riik, kuhu ta esimesena jõuab. Kavas on alaline süsteem Itaaliasse ja Kreekasse saabuvate migrantide teiste EL-i riikide vahel ärajagamiseks. Selle vastu on otsustavalt suur osa Ida-Euroopa riikidest, eriti Ungari ja Poola autoritaarne valitsus.

1 Kommentaar
  1. maali maalt 4 aastat ago
    Reply

    Ratas paljastas oma tegeliku palge. Edgarile näitab perset, kuigi abi oleks Hundisilma talus ikka vaja.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.