Merkel ja Seehofer jõudsid migratsiooni küsimuses kokkuleppele

German Interior Minister and leader of the Bavarian Christian Social Union (CSU) Horst Seehofer (C) arrives at the German Christian Democrats (CDU) headquarters in Berlin in the afternoon of July 2, 2018. German Chancellor Angela Merkel met July 2, 2018 with her rebellious Interior Minister Horst Seehofer to seek a last-ditch solution in a heated row over immigration that threatens her government. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL/SXANPIX

BERLIIN, 3. juuli, AFPBNS – Saksa kantsler Angela Merkel ja siseminister Horst Seehofer jõudsid esmaspäeval migratsiooni küsimuses kokkuleppele, lahendades erimeelsuse, mis ähvardas valitsust.

“Me jõudsime pärast väga intensiivseid läbirääkimisi kokkuleppele,” ütles Seehofer pärast tunde kestnud kriisikõnelusi, lisades, et ta kavatseb jääda valitsusse, kuigi oli ähvardanud varem sealt lahkuda.

Merkeli sõnul saavutati “pärast rasket võitlust hea kompromiss.”

“Meil on nüüd selge kokkulepe, kuidas takistada tulevikus ebaseaduslikku immigratsiooni üle Austria-Saksa piiri,” ütles Seehofer, kelle Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) on Merkeli kristlike demokraatide liitlane.

Seehoferi sõnul avaldatakse kokkuleppe üksikasjad lähiajal. Selleks, et kokkuleppest saaks valitsuse poliitika, peab see saama veel Merkeli teise koalitsioonipartneri, vasaktsentristliku Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) toetuse.

Sotsiaaldemokraadid andsid selgelt mõista, et ei kavatse pimesi alla kirjutada kõigele, milles CDU/CSU võivad kokku leppida.

CSU eesotsas Seehoferiga survestas Merkelit mitu nädalat nõustuma erakonna kavaga hakata Saksa piirilt tagasi saatma teistes riikides registreeritud varjupaigataotlejaid või leidma Euroopa Liidu riikidega lahendusi, mis annaksid sisuliselt sama välja. Erakond ja Seehofer tahtsid Merkelilt vastust 1. juuli keskööks.

Neljapäeval ja reedel toimunud Euroopa Ülemkogul suutis Merkel jõuda teiste riikide liidritega kokkuleppele uues rändekavas ning sai mitmelt riigilt lubaduse, et nad hakkavad Saksamaalt tagasi võtma nende riikides registreeritud varjupaigataotlejaid.

CSU juhtkond kogunes pühapäeval olukorda arutama ning kohtumisel osalenud allikad ütlesid, et Merkeli sõlmitud rändelepped Seehoferit ei rahuldanud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.