Savisaar ja Toom: fooliummütse pähe panna ei tulnud, kuid oht pole möödas

Foto: Scanpix

Keskerakondlane, endine IT-ettevõtja Erki Savisaar ja Euroopa Parlamendi liige Yana Toom tervitavad Euroopa Parlamendi otsust, mis lükkas tagasi uue autorikaitse direktiivi. Selle jõustumine tähendanuks näiteks erinevate artiklite taasavaldamise lõppu internetis.

Euroopa Parlamendi liige, keskerakondlane Yana Toom, kes oli direktiivi variraportöör Kultuurikomisjonis jäi hääletamistulemusega rahule. “Eile õnnestus meil vältida olukorda, kus parlament kiitnuks heaks eluvõõra direktiivi, mis teenib vaid suurte vahendajate huve ja ohustab sõnavabadust,“ sõnas Toom.

Toom ja Savisaar tervitasid otsust lisades, et nii nagu põrus omal ajal ACTA, saab vähemalt praegu rõõmustada sellegi üle, et direktiiv 318 häälega tagasi lükati ilma fooliummütside või seemneteta. „Sel korral fooliummütse pähe panna ei tulnud, kuid võit pole veel lõplik“ ütles Savisaar.

Toom selgitas, et nüüd saavad saadikud teha parandusettepanekuid, mida arutatakse septembris plenaaristungil Strasbourgis. Ta tänas kõiki, kes saatsid saadikutele protestikirju: “See on täpselt see olukord, kus võib öelda, et iga hääl loeb.“

Savisaare sõnul oleks direktiiv väga selgelt puudutanud ka Eesti inimesi ning on kummastav, et internetiajastul püütakse informatsiooni vaba liikumist takistada. „Sotsiaalmeedia ajastul, kus jagatakse aktiivselt edasi erinevat sisu, näiteks uudiseid või koduvideot, kus taustal mõni muusikalugu, oleks direktiiv võinud tuua inimesele teadmatagi kaela pahanduse,“ tõdes riigikogulane.

Mõlemad poliitikud on seda meelt, et autoreid tuleb kaitsta, kuid sammud peavad selleks olema läbimõeldud ja tasakaalukad ning üleslaetava sisu eelnev tsensuur ja linkide maksustamine seda kindlasti ei ole.

Autorikaitse direktiivi vastu hääletasid viis kuuest Euroopa Parlamendi Eesti saadikutest, sh tegid aktiivset lobitööd direktiivi vastu nii Yana Toom (Keskerakond) kui ka Kaja Kallas (Reformierakond). Poolt oli Tunne Kelam (Isamaa). Oma vastuseisu avaldasid avalikult ka paljud avalikkusele tuntud inimesed, sh Wikipedia asutaja Jimmy Wales. Pöördumise Euroopa liberaalide ja demokraatide ühendusele, et nad hääletaksid uue autoriõiguste direktiivi vastu, tegid ka Eesti Keskerakonna noored.

Keskerakonna pressiteade

4 kommentaari
 1. maali maalt 4 aastat ago
  Reply

  “IT-ettevõtja Erki Savisaar”
  Erki Savisaar pole kunagi olnud mingi ettevõtja, vaid alla keskmise rumal töllmokk kes tänu isa nimele on pääsenud rahava raha eest ülalpeetavakas muidusööjaks.

 2. Mis ise paremad? 4 aastat ago
  Reply

  Ise panite oma Kesknädala veebis kinni! Praegune on aegunud jama mingis tasuta joomakohas.
  Pole vaja Kelamit süüdistada. Mees on aus ja toetab nõukogulikku mõttelaadi.
  Kas teie IT ettevõtja ka seda pläma loeb?

 3. maali maalt 4 aastat ago
  Reply

  1 tund tagasi kirjutatud maali maalt on liba. Erki Savisaar oli ja on tõepoolest IT ettevõtja, uurige edasi.

 4. Vissi Muu 4 aastat ago
  Reply

  Et see Isamaa ka ämbritest välja es soa . Kolistab teine seal koguaeg, kui nälgas vasikas.
  Tere Libamaali – kas oled Erkiga isiklikult tuttav?
  Et sul ka rahva mured sedasi hinge pial oo. Öösse ikke magad ka või?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.