Ratas: Hiina investeeringud Eestisse peavad olema läbipaistvad

TALLINN, 6. juuli, BNS – Hiina investeeringud Eestisse peavad olema läbipaistvad ja toimuma võrdse konkurentsi tingimustes, ütles peaminister Jüri Ratas reedel BNS-ile, pärast kohtumist Hiina peaministri Li Keqiangiga.

“Investeeringud mis tulevad Eestisse peavad olema läbipaistvad ja arusaadavad. Konkurentsivõimalused peavad olema kõigil ühesugused. aga selge on see, et Hiina soov Siiditee, digitaalse Siiditee osas ning ühenduse osas Hiina ja Euroopa vahel on nende jaoks täna väga oluline,” ütles Ratas, lisades, et Eestil on kindlasti huvi Siiditee projektis osaleda.

Ehkki kriitikute hinnangul võib Hiina “üks vöönd, üks tee” ehk niinimetatud uue Siiditee projekt tähendada Hiina geopoliitilist mõjuvõimu suurenemist ja panna riike enam Hiinast sõltuma, siis Ratase sõnul ta siinkohal Eestile ohtu ei näe, kuivõrd siinsed institutsioonid on võimelised tagama investeeringute läbipaistvuse ja vastavuse konkurentsinõuetele.

Ratas kohtus neljapäeval Sofias oma Hiina ametikaaslase Li Keqiangiga, kellega arutati raudteekoridori Kirde-Hiinast Eestisse.

Ratase sõnul on Eesti ja Hiina majanduskoostöö saanud sisse hea hoo ning praegu on arendamisel Hiina ettevõtete ja kaupade jaotuskeskus, mis elavdaks e-kaubandust. Ratas nimetas Eesti tugevustena jaotuskeskuse rajamisel digi-asjaajamist, madalat korruptsiooni ja kõrge kvalifikatsiooniga tööjõudu.

Ratas ja Li kohtusid iga-aastase 11 Euroopa Liidu ja 5 Lääne-Balkani riigi ning Hiina niinimetatud 16+1 tippkohtumise eel. Eelmisel aastal osalesid Ungaris Budapestis toimunud tippkohtumisel Ratas ning ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo. Kohtumisel sõlmis majandus- ja kommunikatsiooniministeerium Hiinaga e-kaubanduse, infosidususe ning Siiditee koostöölepped.

1 Kommentaar
  1. ... 4 aastat ago
    Reply

    Ära korja maast tundmatuid asju üles ega topi suhu ?!
    Ei saa väita, et on kontroll asjade üle, mille üle kindlasti ei ole.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.