Valitsuse kommunikatsioonibüroo pöördub Postimehe vastu Pressinõukokku

7. juuli 2018

Ajaleht Postimees kirjutab oma tänases juhtkirjas, et Eesti peaminister Jüri Ratas ja rahandusminister Toomas Tõniste ütlesid neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et elektri hind Eestis on liiga odav.

Tegelikkuses ei ole Ratas ega Tõniste midagi sellist öelnud. Valitsuse kommunikatsioonibüroo on sunnitud Postimehe esitatud valeväite tõttu pöörduma Pressinõukokku ja nõudma Postimehelt valeinfo ümberlükkamist ning avalikku vabanduse palumist ministrite ees.

Väljavõte Vabariigi valitsuse pressikonverentsi stenogrammist, 5. juuli 2018, mis puudutab elektrihinda:

Küsimus
Ingrid Sembach-Hõbemägi, Kanal 2 „Reporter“
Küsimus on härra peaministrile ja ka rahandusministrile. Neil päevil teatas Eesti Energia, et elektri hind on tõusmas kolmandiku võrra. See on äärmiselt suur hinnatõus ja on väga paljusid murelikuks teinud. Lisaks kajastub ju elekter sisendina enamiku kaupade, toodete ja teenuste hinnas. Kas valitsusel on kavas midagi ette võtta, et seda hinnasurvet veidi leevendada, näiteks kas aktsiiside näol või muul moel? Aitäh!
Jüri Ratas
Aitäh! No me peame kõigepealt arvestama sellega, et elektri hind on börsil. Mida saab riik teha, on tõesti maksupoliitika, taastuvenergia ja energeetika.
Meil ei ole mingit plaani hetkel aktsiisipoliitikat tõsta. Vastupidi. Nüüd, kui räägime langetamisest, siis meil on olnud üks otsus tänasel valitsusel, see on olnud diislikütuse aktsiis.
Nüüd, kõik sellised suured maksumuudatused, on põhimõtteliselt üks võimalusi või kaks riigil neid läbi rääkida ja selleks ajaks on riigi eelarvestrateegia või riigieelarve. Need on need kohad, kus riik peaks vaatama järgmiste perioodide aktsiisipoliitika üle.
Ma olen öelnud välja, et tänane valitsus kindlasti ei hakka mingisuguseid aktsiise tõstma, sh elektrile. Aitäh!

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Jaa, ma väikese remargi korras märgin lihtsalt, et me oleme 4,7 korda Euroopa Liidu miinimumpiirist kõrgem, Eesti elektriaktsiis. Samas Lätil on see miinimumilähedane. Aitäh!

Toomas Tõniste
Jaa, aitäh! Tõesti, aktsiis on Eestis võrdlemisi kõrge ja see ei ole kindlasti selle valitsuse n-ö töö vili. Need on varasemate valitsuste otsused. Aga tänane valitsus on juba ühe otsuse teinud: elektrointensiivsetele ettevõtetele vähenebki elektriaktsiis poole euro peale 4,7 pealt või kus ta seal oli. See samm on tehtud ja plaanis on ka gaasiaktsiisi vähendada.
Võib-olla positiivne on see, et kuskil seitse-kaheksa aastat tagasi, kui need teemad olid arutusel riigikogus, oli teadmine selline, et börsile mineku tulemusena elektri hind tõuseb. Inimesed olid väga mures. Räägiti, kuidas elektri hind iga aastaga kasvab ja kasvab. Tegelikkus on hoopis teistsugune – oleme saanud nautida aastaid võrdlemisi mõistlikku elektrihinda. Börsile mineku tulemusena on elektri hind alanenud hoopis vastupidi nendele hirmujuttudele, mis tookord siin levisid.
Nüüd, see prognoos. See on prognoos, et ta võib tõusta, see ei tähenda aga seda, et ta tõuseb. Prognoose on varemgi olnud, sellesse tuleb suhtuda teadmisega, et see võib ka niimoodi minna. Me teame seda, et see juhtub kõikides riikides, see ei juhtu ainult Eestis, et elektri hind tõuseb. See sisend tootmisesse suureneb. Ja kui see hetk kätte jõuab, eks siis alati ole võimalus ka otsuseid vastavalt sellele teha.

Jüri Ratas
Ma võtsin välja praegu mõningad näited, mis on olnud perioodil 2016–2018. Just need, mis on seotud võrgutasudega. Näiteks, Eleringi võrgutasu on vähenenud 11%, Elektrilevi võrgutasu on vähenenud 8%, taastuvenergia tasu on vähenenud 7%. Nii et on olnud ka selliseid odavnemise uudiseid.

Toomas Tõniste
Ja võib-olla lisangi siia, et ka täna on antud Konkurentsiametile sisse taotlus, et vähendada võrgutasusid suurtarbijatele isegi kohati kuni 20% ja kodumajapidamistele keskmiselt 3%. Selles mõttes niisuguseid positiivseid otsuseid on veel tulemas.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo/Kesknädal

2 kommentaari
  1. Eesti Siseministeeriumi andmeil Eesti energia vajaduse katab m6ne suure tuulepargiga. Kuna tuulikud peale tasuvusaega annavad elektrit tasuta siis on ilmne,et Eesti Energia koos valitsusega varastavad maksumaksjate raha.

  2. Jane 3 aastat ago
    Reply

    Kurb on mõelda, et Postimehe ajakirjanikud täidavad oma rikkurist peremehe nõudmisi. Me ju lugesime mõnede ausate Postimehe ajakirjanike avaldust, et nendele öeldakse ette, millest nad peavad kirjutama ja keda laimama. Muidugi pidid nad töökohalt lahkuma. Arvan, et ajakirjanikud nõustuvad nõudmistega kuna kardavad töökohta kaotada. Muidugi on see ajaleht Reformi tagatoa hääletoru ja aitab neil hääli saada laimates Eestimaa paremaid inimesi ja arvustades pahatahtlikult nende tööd. Reformierakonnal polnud ju töötulemusi, sest vaesus aina kasvas. Kahju, et kergeusklikud ja pahatahtlikud inimesed ususvad valesid ja annavad neile hääli. Keskerakondlik valitsus on selle lühikese ajaga palju head ära teinud, aga kõike kohe parandada ei jõua, mida eelmised valitsused on valesti teinud. Mulle tundub, et õigusmõistmine soosib oravaid. Reformi tagatoas kogutakse materjale laimu jaoks, koostatakse valestsenaariume. Ma annaks nõu, et kui ise midagi meie rahva heaks teha ei taha, siis vähemalt ärgu segagu teisi. Aga võimuiha pimestab silmi. Ma ei ole ühegi erakonna liige, aga alati olen olnud Keskerakonna pooldaja, sest see on ainuke erakond kes hoolib inimestest ja teeb kõik mis võimalik meie inimeste heaks. Muidugi raske on arvestades eelmiste poolt tehtud vigu, segamist ja laimu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.