Toomas Väinaste: Kui inimene on rahul, siis sünnib ka rohkem lapsi

Vinni vallavanem Toomas Väinaste seafarmi ees Foto:Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja/Scanpix

Jaan Lukas  

Möödunud laupäeval käis Riigikogu ning Vinni vallavolikogu liige Toomas Väinaste Vanavaralaadal Alatskivil, kus võrsunud luuletaja Juhan Liiv unistas 1913. aastal Eesti riigist. Nüüdseks saja aastaseks saanud Eesti riigi edukäigus peab Väinaste eriti oluliseks hoolivust inimeste eest, mis tahes paikades. Oma kodupaigale mõeldes on Väinastele praegu rõõmuloovamateks märksõnadeks Mõdriku Rakenduskõrgkool ja uuenev Vinni spordihoone.

Teid teatakse ennekõike läänevirumaalasena, juhuse tahtel saime aga kokku  Pala külas, endisel Jõgevamaal ja haldusreformijärgsetelt Tartumaal. Mis ajendab Eestimaal ringi rännata ?

Oma ametite tõttu pole ma huvireiside eesmärgil õieti ringi sõita saanud. Praegust ilusat ilma kasutasin selleks aga ära. Sõitsin mööda Peipsi rannikut ja käsin ka Alatskivil, kus peeti Vanakraami laata. Selles paigas on hoopis  teistmoodi loodus kui Lääne-Virumaal. Meeldivad hästi korda tehtud majad ja hooned ning nende ümbrus. Seda on lausa lust vaadata.

Mida Alatskivi laadalt ostsite?

Ostsin suured esilaternad kuuekümnendate aastate algul ehitatud vanale „villisele“ mida taastan. See on nostalgia.

 Kas poliitika puhul ongi nii, et kui hobisid pole viskab üle. Või võib poliitika ka ise nii hobi kui töö olla?

Poliitikas on nii, et kui sul on kindlad eesmärgid, siis ta üle ei viska.  Paratamatult on mõnikord vastumeelne võtta vastu otsuseid, mis koduerakonna arusaamadega ei ühti, kuid mis on vajalikud koostööks koalitsioonipartneritega.

Selge see, et hobid peavad aga olema. Üks hobidest on mul pidevalt olnud aga muusika ja laulmine. Laulan meesansamblis ja ka solistina, olen solistiks ka naiskvartetile „Sära“.

Tulite Riigikoguse asendusliikmeks 2016. aasta novembris, kui Eesti Keskerakond asus valitsust  juhtima. Millised on säravamad hetked parlamenditöös?

Me teame kõik Keskerakonna arvestusi maksu ja pensionipoliitikas. Endal on kõige rohkem südames Mõdriku rakenduskõrgkooli lugu. See Lääne-Virumaa õppeasutus taheti ära kaotada. Kui ma olin Vinni vallavanem ei saanud ma selle vastu midagi teha. Riigikogu liikmeks saamine andis aga reaalsed tegutsemisvõimalused ja seda haridus-ja teadmusminister Mailis Repsi toetusel.

Nüüd on kindel, et Mõdriku rakenduskõrgkool, mida vahepeal taheti viia Rakveresse jääb alles. See tulemus tähendab 60 töökoha alles jäämist.

Olete ka Vinni vallavolikogu majanduskomisjoni esimees. Kuidas jaotate tööd parlamendis ja omavalitsuses?

Plussiks tuleb pidada seda, kui tahad ja suudad mõlemat valdkonda tõsiselt võtta. Riigikogus kuulun kultuurikomisjoni, mis võimaldab kursis olla ka haridusteemadega. Kultuurikomisjoni juhib teenekas poliitik ja teadlane Aadu Must. Komisjonis kuulatakse erinevate inimeste sõnavõtte ja arvamusi.

Oleme Keskerakonna poolt saanud tegevat toetust ka Vinni spordihoone renoveerimiseks. Projekteerimised käivad, käesoleva aasta lõpuks tahaksime ikka ehitustöödega valmis saada. Ehitakse juurde üks võimlemissaal, samuti saun kus saab vihelda, paranevad võimalused ka vesimassaaži tegemiseks, tehakse juurde ka üks soolakamber, soojustatakse fassaad ja katused.

Kuivõrd spordihoonet kasutakse?

Kasutajaid võiks ikka rohkem olla. Maal kipub nappima. Majutus ja toitlustamine võimaldab aga vastu võtta ka kaugemalt tulijaid.

Spordihoone haldamiseks on meil loodud Vinni Spordikompleksi aktsiaselts, millel ka omaette raamatupidamine.

Mida veel rõhutaksite riigi ja omavalitsuste suhetes?

Eelmised valitused ei andnud meile ühtegi protsenti juurde üksikisiku tulumaksust. Tulu polnud ka Maaomavalitsusliidu ja Linnade liidu läbirääkimistest valitsusega. See oli nagu tühja tuule taga ajamine. Praeguse valitsuse ajal on aga kavas omavalitsusele laekuva üksikisiku tulumaksuprotsendi taastamine. Usutavasi suureneb protsent iga aastaga. See näitab, et elu edukäik hakkab ikka peale hoolivusest inimese ja nende kodupaiga eest. Kui inimest ei usalda ega väärtusta, siis ei saa ju elu edasi minna.

Kas aitaks ka Eestimaa inimeste välismaalt koju kutsumine?

Välismaale on mindud ju selleks, et tulu teenida ja oma pere ära  toita ja lapsed koolitada. Kui järgmise valitsuse ajal suudaksime suurendada eksporti, siis suureneb ettevõtte tulu, tekkib motiiv investeerimiseks. Ühtlasi hakkavad inimesed rohkem palka saama ja kasvab rahulolu. Kui inimene on rahul , siis sünnib ka rohkem lapsi. Uute tasuvate töökohtade tekkimisel võib ühtlasi tärgata mõnelgi huvi välismaalt kodumaale tagasi pöörduda.

Kuidas elavad Vinni valla põllumehed?

Meil on edukas põllumajandusettevõtja Indrek Klammer Viru-Jaagupist, kellel on täiest maailmatasemel põllumajandustehnika. Ka teravilja ja rapsisaagid on tal väga head. Tublide ettevõtjate hulk Vinni vallas suurenes ka Laekvere ja Rägavere valla liitumisega. Mis põllumajandusse puutub, siis muret põhjustab ilm. Eelmine aasta olid saagid väga head, kuid neid saanud kätte vihmase sügise tõttu. Tänavu oli aga põud, mis võib samuti saagikust vähendada. Eks see põllumajandus ongi nii, et kord nii ja kord naa.

1 Kommentaar
  1. Vaagija 6 aastat ago
    Reply

    “Uute tasuvate töökohtade tekkimisel võib ühtlasi tärgata mõnelgi huvi välismaalt kodumaale tagasi pöörduda”.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.