Suve moodi suvi

Toivo Tootsen

Toivo Tootsen, kirjamees

Oh, kui mitu aastat oleme sellist suve oodanud! Nüüd on ta käes, see suvi on juba tõesti suve moodi! On päikest ja sooja, on maasikaid ja muid marju, on supelsooja vett ja vahel värskenduseks ka vihmasagaraid. See on suvitaja suvi.

Paljudele põllumeestele  kipub liig palju päikest ja põuda siiski juba tuska tegema. Heina- ja viljasaak jäävad kesiseks, aedu ei jõua ära kasta, kariloomad on loiud. Murelik põllumees ei paista aga maale tulvanud suvitajate seast väga välja. Arvan, et saja suvesooja nautiva suvitaja kohta tuleb kohapeal ehk ainult paar põllupidajat. Meie linnainimeste juured on enamasti maal ja vähemalt suvel tõmbab neid sinna tagasi.

Minu sünnikohas Rõuges kasvab suvel asukate hulk mitmekordseks. Meiegi majakesest voorivad mööda alla järve äärde või üles Pesapuu poole päevas sajad inimesed. Ala-Rõuges on pood rahvast täis ja Kunstikuuris käib  elav sagin. Nädal otsa andis Reval Etno rahvusvahelise suvelaagri rahvas seal meeleolukaid lõunakontserte. Laager ise oli Nursi külakeskuses vanas kaunis koolimajas ja seda juhendas elurõõmus muusik Tuulikki Bartosik.

Koolimajad ongi Rõuge vallas suviti kenasti kasutuses. Spordilaagrid ja pillilaagrid, elu käib!

Elu käib ja tegemist jätkub. Nädala sündmuste kava valla infolehel on aukartust äratavalt pikk ja iga päeva peale jagub tavaliselt mitu ettevõtmist.

No näiteks üksainus päev, 22. juuli:

Kell 10 Rõuge muinaspäev Rõuge Ööbikuoru muinaskülas.

Kell 10.30 kalapüügivõistlus „Viitina kuurits” Viitinas.

Kell 13 Rogosi mõisa külastusmängu „Unustatud mõisad” 1. päev ja „Avastagem Baltimaade mõisad” 5. päev.

Kell 14 kontsert „Lugudega ümber maailma”, Raivo Tafenau (akordion), Rõuges Saarsilla talu rannas. Osavõtjailt vaba annetus esimesel laulupeol osalejate mälestusmärgi heaks.

Kell 15 algab noortepäeva tähistamine Mõnistes Metsavenna talu juures, kust autorong liigub läbi Varstu, Rõuge ja Haanja Rogosi mõisa juurde.

Kestvusratsutamise Eesti meistrivõistlused poniratsanikele „Ubajärve rännak 2018″, Vana-Roosa külas Mäeotsa talus.

Kes ütleb nüüd seepeale, et elu maal igav on või et siin peale viinajoomise suurt muud teha polegi? Mis viinajoomisse puutub, siis sellel suvel pole ma Rõuges mitte ühtegi purjus inimest kohanud! Ometi on odava viinaga Läti siit kiviviske kaugusel…

Aga vallaelu asjalik pool pole ka põua ajal põdema jäänud. Käib suure ühisvalla arengukava koostamine. Paar nädalat tagasi oli Mõnistes selle arutamine avalikul arengupäeval, kus anti ülevaade seni tehtust, vaadati üle esitatud arvamused ja täiendati kava uute algatustega. Need olid tõelised mõttetalgud, kus elavas arutelus jäi sõelale kümneid tuumakaid ettepanekuid. Augusti alguses peaks arengukava nii kaugel olema, et selle tööversiooni saab Haanjas, Rõuges, Missos, Mõnistes ja Varstus valla rahvale tutvustada.

Südame teeb aga soojaks see, et üsna tihti värvub kuulus Rõuge Pesapuu õhtul kas siniseks või roosaks. See on märk, et vallas pandi päeval pidulikult kirja äsjasündinud uue vallakodaniku nimi.

Arengupäeval öeldi muu hulgas, et siin on ju Eesti Ema kodu ja et Rõuge vald on Eesti pesapuu. Kasvagu siis see puu kenasti ja olgu selles pesas paljudele rohkesti rõõmu!

 

 

5 kommentaari
  1. Ei 6 aastat ago
    Reply

    tahtnud me sellist suve. Valitsus on süüdi. Maha valitsus!

  2. Maali Maalt 6 aastat ago
    Reply

    Toivo Tootseni puhul on näkku vaadates näha, et tegmist on idioodiga, milleks peab maksumaksjad ülal pidama keskerakonna toiduahelat?

  3. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Eelmine Maali Maalt on liba. Ma arvan, et see libaja on ise paras idioot.

  4. Vaagija 6 aastat ago
    Reply

    Toivo Tootsen tõdeb: “Kes ütleb nüüd seepeale, et elu maal igav on või et siin peale viinajoomise suurt muud teha polegi? Mis viinajoomisse puutub, siis sellel suvel pole ma Rõuges mitte ühtegi purjus inimest kohanud! Ometi on odava viinaga Läti siit kiviviske kaugusel…”
    Lootsin, et uuenenud Kesknädala kommentaarium saab prügist puhtamaks, aga võta näpust – nagu Maali Maalt õiglasest ütlemisest selgub, on lugu kurb.

    • Käisin 6 aastat ago

      tuttavaga Hopas. Buss ju sinna milegipärast enam ei käi. Alko ostla ees oli veel 2 Eesti autot, erilist saba ei näinud. Kuid valik oli suur ja hinnad tõesti talutavad. Need kümned või sajad miljonid (sest iga aastaga need ju kasvavad!), mille meie loll võltsvalitsus lätakatele kingib, oleks võinud vabalt minna meie puudujääkide hüvitamiseks. Teid ehitanud, abirahasid jaganud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.