EL: Iraani sanktsioonide taastamine on äärmiselt kahetsusväärne

Iran on Earth isolated. Foto: Scanpix

BRÜSSEL, 6. august, AFP-BNS – Euroopa Liit väljendas esmaspäeval äärmist kahetsust USA otsuse üle taastada sanktsioonid Iraanile pärast seda, kui president Donald Trump viis kolme kuu eest Ühendriigid välja 2015. aasta tuumaleppest.

EL-i välispoliitikajuht Federica Mogherini ning Briti, Prantsuse ja Saksa välisminister tõotasid avalduses samme Euroopa ettevõtete kaitseks ja lubasid töötada Iraaniga “efektiivsete finantskanalite” avatuks jätmise nimel.

“Me tunneme sügavat kahetsust sanktsioonide taaskehtestamise pärast USA otsuse tõttu lahkuda ühisest kõikehõlmavast tegevuskavast (JCPOA),” öeldi Brüsselis tehtud avalduses.

“Me oleme otsustanud kaitsta Euroopa majandusettevõtteid, kes teevad Iraaniga seaduslikku äri,” nähtus sellest.

“Sellepärast jõustub 7. augustil Euroopa Liidu uuendatud blokeerimisstatuut, et kaitsta Iraaniga seaduslikku äri tegevaid EL-i kompaniisid USA ekstraterritoriaalsete sanktsioonide eest,” lisati avalduses.

“Blokeerimisstatuut” keelab EL-i firmadel alluda USA sanktsioonidele, annab neile võimaluse saada karistuste eest kahjutasu ja tagab, et välisriikide kohtutes nende vastu langetatud otsused tühistatakse.

AFPBaltic News Service

7 kommentaari
  1. Arvan 6 aastat ago
    Reply

    samuti, et igal riigil on õigus oma pommile.

  2. Ei ühtegi meenutust ajakirjanduses! 6 aastat ago
    Reply

    6. augustil 1945 heitis Ameerika Ühendriikide lennuk Enola Gay Hiroshimale tuumapommi (koodnimega Little Boy – ‘väike poiss’). 420 000 elanikust hukkus kohe vähemalt 70 000 inimest, hiljem on kiiritustõppe surnud üle 200 000 inimese.

  3. jaco väli teatab 6 aastat ago
    Reply

    Me ei vaja sellist riiki! Võiksime näiteks tänvate kaupa, külades või kogukondades ise maksuraha koguda ja seda omavahelise kokkuleppe alusel kordades arukamalt kasutada!

  4. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Lääne-Euroopa suurem osa riike on juba ammu aru saanud sanktsioonide mõttetusest. Võtame või Venemaa, kes vedas sisse väga palju kaupa naftaraha, kulla eest, sest nii oli tal mugavam. Peale sanktsioone tuli suurem osa majandusharusid ümber struktueerida ja ise hakata tootma. Nagu näha, on need sanktsioonid Venemaa majandusele hästi mõjunud.

  5. to Arvan ja Ei ühtegi 6 aastat ago
    Reply

    Muidugi on meil kõigil õigus kõigele, millele arvame olevat …
    Mis tast meenutada. See pomm oli tuletikk võreldes nüüdisaegsetega.
    Koguaeg tiksub surma väikeste sõdadega ja ilma sõdadeta sadadele miljarditele loomadele selle 8 miljardi peaga lohe = nn. “inimkonna” teenindamiseks.

  6. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Mida rohkem ma vaatan Trumpi ja kuulen tema tegemisi, tuletab ta üha rohkem ja rohkem meelde Hitlerit. Samamoodi nagu Hitlerilegi ei lugenud midagi riikide vahelised kokkulepped ja ta läheb riidu kõikide riikidega. Mul on selline tunne, et ükskord see õhupall läheb pauguga lõhki.

  7. to Maali 6 aastat ago
    Reply

    Trump on REALIST. Tal on selge cowboy mõistus. Ta teab, et üks hobune 2 vankrit vedada ei saa.
    Ta teab ka, et pärast rasket tööd tuleb minna kõrtsi, vanni ja naistesse ,hobust tuleb nuumata ja turgutada.Kodustele raha ja toitu. Mitte ajada end üles nn.ideaalidega ja tormata vastu ööd lonkaval hobusel veskeid taltsutama.
    Ja see vanker tuleb vedada Vaiksel ookeanil, mitte Peipsi peal, kullakene.
    Ma näen, et suurushullustus on siin kellelgi teisel.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.